• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 26 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • İskele 26 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

“Moskova Kıbrıs’ın endişelerini anlıyor”

Rum yönetimi başkanı Anastasiadis, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü...
“Moskova Kıbrıs’ın endişelerini anlıyor”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Kurul çalışmalarına katılmak ve bir dizi başka temasta bulunmak üzere gittiği New York’ta, dün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştüğü haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Rusya’dan Tam Destek… Anastasiadis ile Lavrov Dün New York’ta Görüştü- Moskova Kıbrıs’ın Endişelerini Anlıyor ” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in Lavrov ile yaptığı 25 dakikalık görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tezlerini tam olarak anladığını söylediğini” iletti.

Gazeteye göre Anastasiadis, Lavrov ile yaptığı görüşmenin, bugünlerde BM’de gerçekleştirmekte oldukları; mevcut durum ve perspektifler, aynı zamanda gösterdikleri büyük çabaya yönelik destek ve dayanışmanın sürmesi gerektiğine ilişkin bilgi verme amaçlı temaslara dahil olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı’ndan kendi tezlerine yönelik tam bir anlayış ortaya çıktığını yineleyen Anastasiadis, iki ülkeyi ilgilendiren bazı konularda fikir alışverişinde bulunduklarını da ifade etti.

Gazeteye göre Lavrov ise açıklamasında, Anastasiadis ile birlikte, Anastasiadis’in Moskova’ya yaptığı ziyaret sırasında üzerinde mutabakata varılan konuların uygulanmasının nasıl ilerlediğine bakacaklarını dile getirdi.

AB-Rusya ilişkileriyle ilgili bir soru üzerine ise, bunların normalleşmesi gerektiğini ifade eden Anastasiadis, Minsk prosedürünün tek yol olduğunu düşündüklerini belirtti.

Yaptırımların diyaloğa ve sorunların çözümüne fırsat tanımadığını ifade eden Rum lider, bunun tam aksine tarafları ayırdığını, bunun bedelini ödeyenlerin de küçük üye devletler olduğunu sözlerine ekledi.

BAN KIBRIS SORUNUNA DEĞİNDİ

Gazete, bu yıl 71’incisi gerçekleşen BM Genel Kurulu Toplantısı çalışmalarının dünkü resmi açılışında konuşan BM Genel Sekreteri Ban’ın ise, bir dizi uluslararası ve bölgesel konu yanında Kıbrıs sorununa değindiğini de yazdı.

Gazeteye göre Ban konuşmasında “Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılmasına ilişkin cesaret verici hareketlere” atıfta bulundu.

Öte yandan gazete, BM Genel Sekreteri Ban’ın New York’ta İngiltere Başbakanı Theresa May ile görüşmesinde, Kıbrıs sorununun ele alındığını da yazdı.

Gazete, Ban’ın temsilcisi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre “Ban ile May’in, Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduklarını, aynı zamanda liderlerin 2016 yılı içerisinde çözüme ulaşma konusundaki taahhüdüyle ilgili değerlendirmeyi paylaştıklarını belirttiklerini” de iletti.

ANASTASİADİS ABBAS İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün New York’ta, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile görüştüğünü de yazdı.

Görüşmede, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve diğer bazı yetkililerin hazır bulunduğunu yazan gazete, Kasulidis’in de New York’ta bazı temaslarda bulunduğunu belirtti.

Kasulidis’in bu temaslar çerçevesinde Bangladeş Dışişleri Bakanı ile bir araya geldiğini yazan gazete, Kasulidis’in ABD’nin Enerji Konularından sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Amos Hochstein ile gerçekleştirdiği görüşmede ise, “Kıbrıs” ve bölgenin enerji olanaklarının masaya yatırıldığını ekledi.

ANASTASİADİS ÇİPRAS İLE DE GÖRÜŞTÜ

Gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’ın, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında bugün yapılacak görüşme öncesinde  geçen  pazartesi günü bir araya geldiklerini yazdı.

Anastasiadis-Çipras görüşmesinde, Kıbrıs sorunundaki ileriki adımların ele alındığını yazan gazete, “diplomatik bir kaynağa dayanarak”, Atina ile Güney Lefkoşa’nın “BM Genel Kurul toplantısı çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilmekte olan istişarelerde hoş olmayan gelişmeler yaşanmasından kaçınılması için, koordine olduklarını” yazdı.

HRİSTODULİDİS

Gazeteye göre, Anastasiadis-Çipras görüşmesinin ardından açıklama yapan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise, görüşmede, Yunanistan Başbakanını yapacağı görüşmeler ve Anastasiadis’in programı da göz önünde bulundurularak, ileride atılacak adımların ele alındığını ve koordinasyon yapıldığını belirtti.

Hristodulidis, görüşmede “bugüne kadar kaydedilen önemli ilerlemeye atıfta bulunulduğunu, aynı zamanda güvenlik ve garantiler konularının ele alındığını” da söyledi.

Yunanistan Hükümetinin güvenlik konusuyla ilgili tezinin net olduğunu ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in de bunu tam anlamıyla paylaştığını dile getiren Hristodulidis, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde, 2016 yılında AB üyesi bir devlette, yabancı garantiler ve yabancı askeri birliklerden bahsedilemeyeceğini öne sürdü.

Gazeteye göre Hristodulidis, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in güvenlik konusunda müzakere masasında ortaya koyduğu önerinin, Kıbrıs halkının tamamı için gerekli bütün emniyet sübaplarını sağlamakta olduğunu, aynı zamanda ortaya çıkabilecek olası endişelere de yanıtlar vermekte olduğunu savundu.

Hristodulidis, bunun da ötesinde “olası bir çok taraflı konferans konusunun ele alınmasının önemli olduğunu” da belirterek, “bunun gerçekleşmesi için anlaşma mesafesinde olunması ve ilerleme açısından bu altyapının bütün başlıklarda olması gerektiğini” sözlerine ekledi.

Simerini ise “Baskı Endişesi” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in geçtiğimiz pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesini bilgilendirmesine de yer verdi ve Anastasiadis’in beş daimi üyeye “sürece çok taraflı konferans, hakemlik ve zaman takvimleri dayatılması halinde; müzakerelerin çökme tehlikesi bulunduğu uyarısı yaptığını” yazdı.

EİDE-KOCAS

Gazete haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın dün akşam BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü de yazdı.

Gazete, ERT’ye konuşan Yunan Dışişleri Bakanlığından kaynakların “garantilerin kaldırılmasının ve Türk askeri birliklerinin çekilmesinin temel koşul olduğunu ve bu iki koşul olmadan çözüm olamayacağını söylediklerini” aktardı.

Gazeteye göre “aynı kaynaklar”, Atina’nın defalarca Eide’ye “eşit mesafeler muhafaza eden bir arabulucu pozisyonuna değil, BM ilke ve değerlerinin koruyucusu pozisyonuna sahip olduğu mesajını gönderdiğini” de ekledi.

Politis gazetesi ise “Cesaret Verici Hareketler… Ban’dan Kıbrıs Sorununa Atıf- Anastasiadis Dün Rusya Dışişleri Bakanını Gördü” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın BM Genel Kurulundaki son konuşmasında, Kıbrıs sorununda meydana gelen ilerlemeyi, görev süresinin pozitif noktalarına kattığı yorumunda bulundu.

Öte yandan gazete, dün gerçekleştirilen Anastasiadis-Lavrov görüşmesinden, Rusya’nın Kıbrıs Rum tarafının garantilerle ilgili önerisini olumlu gördüğünün çıktığını da ekledi.

Alithia ise haberi “Dikkat, Acele Hareketlere Hayır- Anastasiadis’ten BM Güvenlik Konseyi Üyelerine Mesajlar- Hakemlik, Zaman Takvimleri ve Çok Taraflı Konferansla İlgili Olası Baskılara  İlişkin Önleyici Hareket- Atina ile Lefkoşa Garantiler Konusunda Tam Anlamıyla Uyumlu” başlıklarıyla manşete çekti.

Anastasiadis’in, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine, Kıbrıs sorununun içerisinde bulunduğu kritik konjonktür ve anlaşmaya ilişkin temkinli iyimserlik dolayısıyla, herkesin dikkatli olması ve acele hareketlerden kaçınılması gerektiğini belirttiğini yazan gazete, Anastasiadis’in buna örnek olarak ise, beş taraflı bir konferans veya hakemlik ile zaman takvimleri gibi geçmişin başarısız uygulamalarını gösterdiğini kaydetti.

Gazeteye göre Anastasiadis, gerekli koşullar yerine getirilmeden çok taraflı bir konferansın gerçekleştirilmesi ve bunun başarısız olması halinde, bununla birlikte sürecin tümünün de başarısızlığa uğrayacağını belirtti.

“Diplomatik bir kaynağa” dayanarak, beş daimi üyeyle yapılan görüşmede müzakerelerdeki her başlığa ayrıntılı bir şekilde değinildiğini ve Rum tarafının güvenlikle ilgili önerilerine özel atıfta bulunulduğunu kaydeden gazete, Anastasiadis’in muhataplarına, mevcut aşamada halka, garantileri içerecek olan bir çözüm planını sunmasının neden mümkün olmadığına dair sebepleri izah ettiğini de ekledi.

Haravgi ise “Anastasiadis ile Lavrov Kıbrıs Sorununu Görüştüler” başlıklı haberinde, Anastasiadis-Lavrov görüşmesine yer ayırdı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler