• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 19 °C
  • Girne 22 °C
  • Güzelyurt 22 °C
  • İskele 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Mültecilerin Mezarı Akdeniz

Türkiye’de Bodrum’un Muğla İlçesi’nde sahile vuran çocuk cesetleri bir kez daha Akdeniz’deki mülteci geçişlerine dikkati çekti. Akdeniz'de ölenlerin sayısının 2 bin 800'ü bulduğu öğrenildi.
Mültecilerin Mezarı Akdeniz
2 BİN 800’Ü AŞKIN KİŞİ ÖLDÜ: Ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin ana kaçış yolu olan Akdeniz’in dernin suları birçok mülteci için ölüme giden yol olarak tanımlanıyor. Bu ölümcül yolda umuda yolculuğun hikayesinde 2 bin 800’ü aşkın kişi derin sularda can verdi. Mülteciler ile ilgili başta Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyada yeni bir duyarlılık kampanyası ve destek adımları atılıyor.
KIBRIS AÇIKLARINDA FACİADAN DÖNÜLDÜ: Güney Kıbrıs'ta Larnaka açıklarında, Pazar gecesi sürüklenirken tespit edilen bir gemideki 35'i çocuk 114 Suriyeli mülteci, Rum makamları tarafından düzenlenen operasyonla kurtarıldı. Dün sabah 07.00’ye kadar süren operasyonda 60 erkek, 19 kadın ve -5’i bebek- 35 çocuk olmak üzere toplam 114 kişi karaya çıkarılırken olası bir facianın daha önüne geçildi.

Barışcan ŞEKERCİ

Ülkesinde ırk, din, sosyal konum, siyasal düşünce ya da ulusal kimliği nedeniyle kendisini baskı altında hissederek kendi devletine olan güvenini kaybeden, kendi devletinin ona tarafsız davranmayacağını düşüncesi ile ülkesini terk edip, başka bir ülkeye sığınma talebinde bulunan ve bu talebi o ülke tarafından kabul edilen kişilere mülteci deniliyor.

Son zamanlarda özellikle Suriye’den kaçan mülteciler daha iyi yaşam koşulları için ölüm pahasına yasadışı yollardan ülkelerini terk etmeye ve başta AB ülkeleri olmak üzere kendilerine yeni bir hayat kurmak için farklı ülkelere kaçmaya çalışıyorlar.

BM’NİN VERİLERİ

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), mültecilerin durumu ile ilgili çarpıcı veriler ortaya koydu. Verilen mülteci gerçeğinin bir anlamda buzdağının görünen yüzü olarak dikkat çekiyor. Rakamlar her 100 kişiden en az birinin umuda yolculukta hayatını kaybettiğini gözler önüne seriyor.

lesvos2_2

2 BİN 800 KİŞİ AKDENİZ’DE CAN VERDİ

BMMYK, 2015'in başından bu yana Avrupa'ya kaçak yollardan girmek isterken Akdeniz'de can veren kişilerin sayısının 2 bin 800'ü bulduğunu, şu ana kadar 366 bin 402 sığınmacının Avrupa ülkelerine ulaşmayı başardığını bildirdi.

BMMYK'nın son verilerine göre, yıl başından bu güne kadar geçen sürede Avrupa'da deniz yoluyla en fazla sığınmacının giriş yaptığı ülke Yunanistan oldu.

EN ÇOK MÜLTECİ YUNANİSTAN’DA

Yunanistan'a bu yıl 244 bin 855 sığınmacı girdi. İtalya'ya ise Akdeniz'i geçerek 119 bin 500 kişi gitti. Deniz yoluyla en fazla sığınmacının gittiği Yunanistan ve İtalya dışında İspanya'ya 1 bin 953, Malta'ya 94 kişi ulaştı. Avrupa'ya ulaşanların yüzde 75'i erkek, yüzde 13'ü çocuk ve yüzde 12'si kadınlardan oluşuyor.

slide_434784_5679776_free

SIĞINMACILARIN YARIDAN FAZLASI SURİYE'DEN

BM'ye göre, bu yıl Akdeniz'i geçmeyi başarıp Avrupa ülkelerine varan sığınmacıların yarısından fazlasını Suriye'den kaçanlar oluşturdu. Bu yıl Avrupa'ya ulaşan sığınmacıların yüzde 51'i Suriye'den yola çıktı. Bu yıl sadece Yunanistan'a 142 bin Suriyeli ulaştı. Avrupa ülkelerine bu yıl ulaşan sığınmacılar arasında Suriyelileri, Afganistan ve Eritre'den gelenler takip etti.

UMUDA YOLCULUK

Mültecilerin kaçış yolu, umuda yolculuk şeklinde tanımlanırken en güvenli liman olarak Avrupa Birliği gösteriliyor. Geçen yılın tamamında 219 bin sığınmacı Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmış, yaklaşık 3 bin 500 kişi bu yolda yaşamını yitirmişti. Bu yıl rakamların daha da artmasından endişe ediliyor. Özellikle deniz geçişleri için yaz mevsiminin daha az tehlikeli olduğunu düşünen mülteciler fahiş fiyatlara ülkelerini terk ederken umut tacirlerinin insafında nereye gideceklerini bilmeden yol alıyor.

KIBRIS’IN DURUMU

Dünyada sayısı 50 milyonun üzerine çıkan mülteciler ile ilgili adamız pek tercih edilen bir konumda olmasa da zaman zaman mülteci geçiş noktalarının ciddi bir parçası olabiliyor. Umut tacirlerinin verdiği vaadler zaman zaman Kıbrıs sahillerinde sonlanabiliyor. Mülteciler Kıbrıs’ın kuzeyi yerine Kıbrıs’ın güneyinde olmayı tercih ederken, bu nedenle yine KKTC’ye gelen mülteciler yasadışı yollardan Güney Kıbrıs’a geçmeye çalışıyor. Bugünlerde yaşanan mülteci krizinin 2. Dünya Savaşı’nın sona ermesinden bu yana yaşanan en büyük ve en kötü kriz olduğuna dikkat çekiliyor.

LARNAKA AÇIKLARINDA FACİADAN DÖNÜLDÜ

Kıbrıs bir kez daha mülteciler ile dikkat çekti. Güney Kıbrıs'ta Larnaka açıklarında, Cumartesi gecesi sürüklenirken tespit edilen bir gemideki 35'i çocuk 114 Suriyeli mülteci, Rum makamları tarafından düzenlenen operasyonla karaya çıkarıldı.

Larnaka’nın 40 deniz mili açığında 100 civarında yolcusuyla sürüklenmekte olan bir gemi saptandığı bilgisini alan Rum polisi Pazar’ın ilk dakikalarında Liman polisi ve RMMO’nun yüzer imkanlarının işbirliğinde operasyon başlattı.

Saat 02.00 sularında Larnaka Limanı’nda Rum İçişleri Bakanı ve diğer ilgililerin katılımıyla kriz masası oluşturulduğu ve sabah 07.00’ye kadar süren operasyonda 60 erkek, 19 kadın ve -5’i bebek- 35 çocuk olmak üzere toplam 114 kişi gemiden Larnaka Limanı’na tahliye edildiği bildirildi.

LÜKSEMBURG’TA MÜLTECİ ZİRVESİ

Savaş bölgelerinden kaçan sığınmacıların yaşadığı trajedi şu sıralar Avrupa gündemindeki en önemli konulardan biri. Avrupa Birliği dışişleri bakanları da dün Lüksemburg'daki zirvede bu konuyu ele aldılar.

Toplantı gündemindeki en önemli başlık sığınmacıların son dönemlerde üst üste yaşadığı trajediydi. Bugün de devam edecek görüşmelerde AB bakanları güvenli ve transit ülkeler konusunu da masaya yatıracak.

ALMANYA VE FRANSA ORTAK

Almanya ve Fransa görüşmeler başlamadan önce AB içinde bağlayıcı bir mülteci kotası konusunda girişimler başlattı. Böylece mülteciler konusunda iki ülke ilk kez ortak bir çizgi izlemiş oldu. Fransa şimdiye dek mülteci kotasına karşı çıkıyordu.

GÖNÜLLÜ KOTA İŞLEMİYOR

AB aylardır bu konu üzerinde tartışıyor. Bugüne dek gönüllü bir kotanın uygulanması öngörülüyordu. Ancak AB'nin bu planı birliğin Doğu Avrupalı üyeleri nedeniyle başarısız oldu.

Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan başbakanları da dün Prag'da bir araya gelerek mülteci politikalarını gözden geçirdi. Bu ülkeler bağlayıcı bir mülteci kotasına karşı çıktıkları için birliğin diğer ülkelerince eleştiriliyor.

MACARİSTAN ZOR KULLANIYOR

Diğer yandan Macaristan'daki mülteci krizi de sürüyor. Macar polisi ise zorla kampa götürmek istediği sığınmacılara şiddet uyguluyor. Özellikle başkent Budapeşte'deki sığınmacılara yapılanlar tepkilere yol açtı. Mülteci adayları da götürüldükleri kamptan kaçarak, sınıra doğru yürümeye başladı. Yüzlerce mülteci dün kilometrelerce yolu yayan katetti.

ALMANYA’DAN ORBAN’A TEPKİ

Göçmen karşıtı açıklamalarıyla bilinen Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın önceki gün Brüksel temasları sırasında mülteci krizinde Almanya'yı suçlamasına da tepki geldi.

Federal Hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Macar hükümetine şu uyarıyı yaptı: "Macaristan'dan sığınmacıları kendi ülkelerinde kayıtlara geçirmelerini ve Avrupa standartlarına uygun muamele etmelerini bekliyoruz."

Vikto Orban'ın "Tüm mülteciler Almanya’ya gitmek istiyor. Bu Avrupa değil, Almanya'nın sorunu" sözlerine de karşılık veren Özoğuz, "Asıl sorun bazı AB üyesi ülkelerde koşullar o kadar kötü ki, sığınmacılar orayı terketmeye çalışıyor" dedi.

TUSK: AB DAHA FAZLA MÜLTECİYİ ALMALI

AB'nin içişleri ve adalet bakanları 14 Eylül'de de olağanüstü bir toplantıda biraraya gelerek, mültecilerin dağıtılması konusunu görüşecek.Bugüne dek sorumlu olarak AB Komisyonu mültecilerin dağıtılması konusunda öneriler getirerek üye ülkelere sundu.

AB Konsey Başkanı Donald Tusk da şimdiye dek öngörülenden daha fazla mültecinin AB'ye dağıtılmasını savunuyor. Tusk yaptığı açıklamada, "İhtiyacımız olan en az 100 bin mültecinin AB üyesi ülkelere adil biçimde dağıtılması" ded

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler