• BIST 9530.47
  • Altın 2470.868
  • Dolar 32.4789
  • Euro 34.7883
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 17 °C

Müzakere telaşı başladı

Müzakere telaşı başladı

YOĞUN GÜNDEM

Liderlerin müzakere masasına oturup, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde çalışma yapması için yoğun bir çalışma takvimi devreye koyuldu. 11 Mayıs Pazartesi akşamı ara bölgede gerçekleştirilecek olan liderler yemeği öncesinde BM çalışmalarına hız verirken görüşmeleri takvimlendirme adına çalışma yürütüyor.

GÖZLER ERCAN VE MARAŞ’TA

4. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçim propaganda döneminde Ercan ve Kapalı Maraş ile ilgili açıklamaları yabancı diplomatların ana gündem maddeleri oldu. Diplomatların Kapalı Maraş’ın hak sahiplerine iadesi ve Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasına yoğunlaştığı bu iki konuda gerek bir tarafın, gerekse diğer tarafın, hamle yapmaya ilişkin hangi noktaya kadar niyetinin bulunduğunu görme yönünde temaslarda bulunduğu ifade ediliyor.

Ülkemizde gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesi ve Kıbrıs’ın güneyinin de Akıncı’nın müzakerelere başlayalım çağrısına hızlı “olur” yanıtı gelmesi ile müzakere süreci yeni bir aşamaya taşınıyor. Yeni süreçte ilk olarak gözler Kapalı Maraş ve buna bağlı olarak Ercan Havalimanı’na çevrildi. Öte yandan ilk adım olarak Rum liderliği ilk güven yaratıcı önlemler paketini yürürlüğe koymaya hazırlanırken BM ise yoğun bir gündem ile çalışma yapmaya başladı. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Pazartesi akşamı saat 20.00’de ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de bir araya geliyor. Kıbrıs’taki BM Barış Gücü (UNFICYP) Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre, iki liderin ilk görüşmesi özelliğini taşıyan yemekli toplantı, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek. Sonrasında ise hızlı bir süreç başlayacak.

BM AKTİF OLARAK ÇALIŞIYOR

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide sınırın iki yanında da 12 Mayıs tarihine kadar diplomatik atak yürütüyor. Eide hem Kıbrıslı Türk hem de Kıbrıslı Rum liderler ile bir araya gelmeye devam ederken  eş zamanlı bir müzakere takvimlendirmesi de yürütüyor. Eide, müzakere yöntemi ve müzakere süreci ile ilgili çalışma yaparken özellikle sürecin yeniden liderler tarafından yürütülmesi gerekliliği üzerinde duruyor.

MÜZAKERECİ KİM OLACAK?

Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas liderlikleri döneminde müzakereleri liderler yürütürken son olarak müzakerelerin seviyesi düşürülmüş ve Derviş Eroğlu ve Nikos Anastasiades döneminde görüşmeler temsilcilere “müzakereci” sıfatı ile devredilmişti. Yaşanan yeni süreçte BM, sürecin liderler tarafından yürütülmesinin çok önemli olduğuna vurgu yapıyor. BM yeni süreçte liderlerin daha yoğun olarak çalışma yapmasının ve liderlerin doğrudan masada olmasının önemine işaret ediyor.

BİR ADIM ÖNDE OLMAK

Rum Lider Nikos Anastasiades’in görüşmelere bir adım önde başlama arzusu ile 11 Mayıs günü gerçekleşecek ilk liderler görüşmesine götüreceği ve 4 maddeden oluşan ilk Güven Yaratıcı Önlemler paketi ile iyi niyet gösterisi yapacağı, 28 Nisan günü Rum Liderliği tarafından açıklandı.

Güney Kıbrıs’tna yapılan açıklamada, müzakerelerin yeniden başlaması ve müzakere sürecine yardımcı olacak güven ortamının yaratılması gerekliliğine Rum lider tarafından inanç belirtildi ve Kıbrıslı Türk vatandaşları ile ilgili bir dizi Güven Artırıcı Önlem ilan edildi.

ŞU GÜVEN YARATICI ÖNLEMLER AÇIKLANDI:

- Beşparmak Dağlarındaki 28 anti-personel mayın tarlası ile ilgili harita ve bilgiler verilecek.

- Kıbrıs’ın güneyinde bulunan, yabancı Büyükelçiliklerin koruması altında olmayan ve Kıbrıs Türk toplumuna ait olan İslam ibadet yerlerinin yönetimi EVKAF idaresine verilecek.

- Kıbrıslı Türklerin güneyde hizmet almasını kolaylaştırmak amacıyla Güney Lefkoşa’daki Kıbrıslı Türklere Hizmet Eden Merkezlerde Türkçe bilen yetkililer işe alınacak.

Rum lider bu GYÖ’lere ek olarak ise “Kıbrıs futbolunun birleştirilmesine yönelik harcanan çabayı selamlayıp en erken zamanda başarı ile sonuçlandırılmasını dilemekteyim.” İfadelerini de kullandı.

ELÇİLER YOĞUN

Kıbrıs’ta iki liderin görüşmelere başlamak için müzakere masasına oturmasından önce yabancı büyükelçilerin yoğun bir hareketlilik içine girdi. Ülkenin iki tarafında da elçiler yoğun olarak nabız tutmaya devam ederken 12 Mayıs tarihine kadar Eide’de yoğun bir ajanda ile çalışma yapacak.

ERCAN VE MARAŞ BİLMECESİ

4.Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın seçim propaganda döneminde Ercan ve Kapalı Maraş ile ilgili açıklamaları yabancı diplomatların ana gündem maddeleri oldu. Diplomatların Kapalı Maraş’ın hak sahiplerine iadesi ve Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasına yoğunlaştığı bu iki konuda gerek bir tarafın, gerekse diğer tarafın, hamle yapmaya ilişkin hangi noktaya kadar niyetinin bulunduğunu görme yönünde temaslarda bulunduğu ifade ediliyor. Müzakere çabalarına aktif bir şekilde müdahil olan ülke diplomatlarının, Maraş ve Ercan Havalimanı’na ilişkin hamlelerin, Kıbrıs sorunundaki tüm çabaya yardımcı olabileceği savuluyor.

KIBRIS’IN KUZEYİNDE TEMASLAR

Kıbrıs’ın kuzeyinde bazı elçilerin gerek siyasi partilerle gerekse direk bölgesel bazda parti temsilcileri ile yoğun temaslarda bulunduğu, bu yönde yeni süreçte halkın beklentilerinin ve olası bir çözüm planı için tutumlarının yoklandığı görülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde başlayan bu temaslar halen devam ediyor. Kıbrıs’ta görev yapan elçilerde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile de yakın temasta. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ilk olarak ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi John M. Koenig ve İngiliz Yüksek Komiseri Rodorick Tood tarafından ziyaret edildi ve görüş alışverişinde bulunuldu.

EİDE’DEN ANKARA’YI DEĞERLENDİRDİ

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’de Kıbrıs’ın kuzeyinde ve güneyinde temaslarını sürdürüyor. Eide, başta liderler olmak üzere eski Kıbrıslı Türk ve Rum cumhurbaşkanları ile de yoğun temaslar gerçekleştiriyor. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, yakında yeniden başlayacak olan müzakerelerin sonucu konusunda her zaman iyimser olduğunu ve olmaya devam edeceğini kaydetti. Eide, eski Rum lideri Dimitris Hristofyas ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada,  Kıbrıs Türk toplumu yeni lideri Mustafa Akıncı'nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin çok önemli olduğunu, Ankara'nın Kıbrıs'ta bir çözümü desteklediği ve bu çözümün yakında bulunması gerektiğine dair çok net bir açıklama yaptığına dikkat çekti. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kıbrıs Türk toplumu lideri Mustafa Akıncı arasında Ankara'da yapılan görüşmeden sonra daha iyimser olup olmadığı sorusuna yanıt veren Eide, hem öncesinde iyimser olduğunu, hem de sonrasında iyimser olmaya devam ettiğini ifade etti. Eide, "Bunun önemli bir ziyaret olduğunu düşünüyorum, Türkiye tarafından en üst düzeyde Kıbrıs'ta bir çözümü destekledikleri ve yakın zamanda bulunması gerektiğini desteklediklerine dair çok net bir açılama oldu. Geçen hafta bununla ilgili herhangi bir şüphe olduysa, bu hafta bu konuda hiç bir şüphenin olmaması gerektiğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler