• BIST 8840.69
  • Altın 2238.96
  • Dolar 32.3379
  • Euro 35.0999
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 21 °C
  • Girne 21 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C

NATO üyeleri savunma harcamalarını artıracak

Stoltenberg, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.
NATO üyeleri savunma harcamalarını artıracak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ittifak üyelerinin savunma harcamalarını nasıl artıracaklarını ortaya koyan yıllık planlar geliştirmede mutabık kaldıklarını ifade ederek, "Müttefikler, gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'sini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getirme niyetinde" dedi.

Stoltenberg, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından alınan kararlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İttifak ülkelerini daha öngörülemez bir dünyada güvenli tutmak için savunmaya yatırım yapmaya ve ittifak genelinde daha adil bir yük paylaşımı sağlamaya devam edilmesi gerektiğini aktaran Stoltenberg, bu konuda zaten ilerleme kaydedildiğini, geçen yıl çok uzun süreli gerilemenin ardından savunmaya milyarlarca dolar daha fazla yatırım yapıldığını vurguladı.

Müttefiklerin savunmaya daha fazla yatırım yapacaklarına ilişkin taahhütlerini nasıl yerine getireceklerini belirten yıllık planlar geliştirmede mutabık kaldıklarını açıklayan Stoltenberg, "Milli planlar nakit, kapasite ve katkılar olmak üzere üç ana alanı kapsıyor. İlk olarak, müttefikler, gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) yüzde 2'sini savunmaya harcama taahhüdünü yerine getirme niyetinde. Bu harcamaların yüzde 20'si, büyük çaplı askeri ekipmanlara yapılmalı." diye konuştu.

NATO-Rusya ilişkisinin de liderlerin gündeminde geldiğini kaydeden Stoltenberg, "Bugün, güçlü savunma ve anlamlı diyalogu kapsayan çift kulvarlı yaklaşımımızı tekrar teyit ettik. İki alanda da ilerleme kaydediyoruz. Müttefikler, bir çatışma çıkarmak için değil, çatışmayı önlemek ve barışı korumak için güçlü bir şekilde birlikte duruyorlar. Aynı zamanda, şeffaflığı artırmak ve riskleri azaltmak için Rusya ile diyaloga açık kalmayı sürdürüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Karadağ'ın birkaç hafta içinde ittifaka 29. üye olarak katılacağını Stoltenberg, bir sonraki NATO Zirvesinin gelecek yıl yapılacağını söyledi. Stoltenberg zirvenin hangi ülkede gerçekleştirileceğini ise açıklamadı.

"NATO, ŞİMDİYE KADAR PEŞMERGEYE DESTEK VERMEDİ"

Stoltenberg, NATO'nun Peşmerge güçlerine destek verip vermeyeceğine ilişkin bir soru üzerine "DEAŞ'a karşı uluslararası koalisyonun parçası olan bazı NATO müttefikleri Peşmergeye eğitim ve destek sağlıyor.

Ancak NATO, şimdiye kadar Peşmergeye destek vermedi. Irak hükümet kuvvetlerini eğitti. Şu anda gündemde olan böyle bir konu yok." dedi.

Yeni ABD yönetimi, ittifakın Avrupalı üyelerinden savunma daha fazla harcama yapmasını istiyor. ABD Başkanı Donald Trump, bugün yaptığı konuşmada, "Kronikleşmiş hale gelen az ödemeler ve büyüyen tehditler karşısında savunmaya gayrisafi yurt içi hasılanın yüzde 2'sinin ayrılması bile yetersiz." demişti.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler