• BIST 9079.97
  • Altın 2324.391
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.885
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 14 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 12 °C

“Öğretmen eksikliğinin nedeni öngörüsüzlüktür!”

ıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS), Eğitim Bakanlığı'nın 10 yeni öğretmen kadrosu önerdiğini belirterek günü kurtarma adına yapılan bu önerinin yeniden gözden geçirilmesini ve ilgililerin ismi geçen okulları ziyaret etmesini önerdi.
“Öğretmen eksikliğinin nedeni öngörüsüzlüktür!”

KTÖS Eğitim Sekreteri Burak Maviş tarafından yapılan açıklamada, okullarda yönetici, öğretmen, eğitim hizmetlisi ve alt yapı eksiklikleri bulunduğunu, bu durumun Eğitim Bakanlığı için normal olsa da eğitim- öğretim hizmetlerinin kesintiye uğramasının kabul edilebilir olmadığını aktardı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Okullarımız açılalı 36 gün olmasına rağmen bazı okullarımızdaki çocuklarımız öğretmen eksikliği nedeniyle kalabalık sınıflarda eğitim almakta, öğretmenler çağdışı öğrenci sayıları ile eğitim vermeye çalışmaktadır. Sınıflarda öğrenci başına düşen alanın 1,5 metreden az olmaması gerekirken, bazı sınıflarda bu alan 1,2 metrenin altına düşmüştür. Necati Taşkın İlkokulu, Dipkarpaz İlkokulu, Mehmetçik İlkokulu, Hamitköy İlkokulu, Karaoğlanoğlu İlkokulu, Girne ve Mağusa bölgesindeki birçok okul kalabalık sınıflarda eğitim-öğretim hizmetine devam etmeye çalışmaktadır. Kalabalık sınıflar ve öğretmen eksikliği, çocuklar açısından fırsat eşitsizliği yaratmaktadır. Bu eşitsizliği giderecek olan makamlar ise somut projeler üretememektedir.

Öğretmen kadrosunun artırılması ile ilgili Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği Teknik Kurul toplantısına sendikamız önümüzdeki 5 yılın öğretmen ihtiyacı ve okul ihtiyacını analiz ederek somut veriler sunmuştur. Eğitim Bakanlığı önerilerimize karşılık günü kurtarmak adına 10 öğretmen kadrosu artırmayı teklif etmiştir. Şu ana kadar 19 ilkokul öğretmen kadrosu eksikliği bulunan Eğitim Bakanlığı’nın 10 sayısı teklifi idareten eğitim yapalım düşüncesinden başka bir şey değildir.  Hatırlatırız ki eğitim planlama ve öngörü ister, günü birlik politikalar eğitim için yapıcı değildir.

Önümüzdeki beş yılda;

Öğrenci artışı ve öğretmen ders yoğunluğu nedeniyle 60 ilkokul öğretmeni ve 10 okul öncesi öğretmeni ihtiyacı oluşacaktır.

Dört yaş uygulaması ada genelinde I’da kalmıştır. 2000 civarı çocuğumuz hizmet alamamaktadır. Kesintisiz hizmetin devamı için 90 okul öncesi öğretmenine ihtiyacımız olacaktır.

2020 yılına kadar 49 öğretmen zorunlu emeklilik yaşına gelecektir.

A-B öğretmen uygulaması vesilesi ile önümüzdeki 5 yılda 80 öğretmen ihtiyacı olacaktır.

Dört yaştan başlamak kaydı ile okul öncesi ve özel eğitim kurumlarında 60 öğretmen yardımcısı ihtiyacı olacaktır.

Özel eğitim öğretmeni kadrosu ivedi olarak 40 kadro artırılmalıdır.

Okullarımızın 65 civarı okul psikolojik danışmana ihtiyacı vardır.

Hali hazırda müdürsüz, muavinsiz, eksik eğitim çalışanı ile hizmet yürütmeye çalışan okullarımız vardır.

Bununla birlikte aşağıdaki okullarda öğretmen eksikliği devam etmektedir.

Canbulat İlkokulu- Maarif Anaokulu ( 1 özel ders öğretmeni), Ziyamet İlkokulu ( 1 özel okulöncesi öğretmeni), Kumyalı İlkokulu ( 1 sınıf öğretmeni), Büyükkonuk İlkokulu ( 1 özel ders öğretmeni), Karaoğlanoğlu İlkokulu ( 1 sınıf öğretmeni), Gaziköy Anaokulu ( 1 okulöncesi öğretmeni), Haspolat İlkokulu ( 1 özel ders öğretmeni), Necati Taşkın İlkokulu ( 1 sınıf öğretmeni), Mehmetçik İlkokulu ( 1 sınıf öğretmeni), Hamitköy İlkokulu ( 2 sınıf öğretmeni),  Alsancak İlkokulu ( 1 sınıf öğretmeni), Serhatköy İlkokulu ( 1 sınıf öğretmeni), Türkmenköy İlkokulu – Mormenekşe İlkokulu  ( 1 özel ders öğretmeni), Yedikonuk İlkokulu ( 1 okulöncesi öğretmeni), Beyarmudu İlkokulu ( 1 okulöncesi öğretmeni), Dipkarpaz İlkokulu ( 2 özel ders öğretmeni, 1 okul öncesi öğretmeni)

Tüm bu gerçekler ortada dururken günü kurtarmak adına 10 öğretmen kadrosu önerisini anlamsız buluyoruz. Eğitim Bakanlığı’nın somut verilerle geleceği de öngörerek reel sayılar ortaya koymasını ve ismi geçen okulları ziyaret etmesini öneriyoruz.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler