• BIST 9151.98
  • Altın 2324.488
  • Dolar 32.3582
  • Euro 34.9376
  • Lefkoşa 19 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

Orman Dairesi topu Şehir Planlama ve LTB'ye attı!

Dereboyu’nda kesilen ağaçlar konusunda Orman Dairesi açıklama yaptı.
Orman Dairesi topu Şehir Planlama ve LTB'ye attı!

“Şehir Planlama Dairesi ve LTB İnşaat izinlerini veririken dairemizden görüş almadı”

Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanlığı’na bağlı Orman Dairesi Müdürlüğü, Lefkoşa’da Mehmet Akif Caddesi (Dereboyu) üzerinde yapılacak inşaat dolayısıyla kesilen ağaçlar hakkında açıklama yaptı.

Orman Dairesi, firmaya inşaat izinleri verilirken Şehir Planlama Dairesinin de, LTB’nin de Orman Dairesinden görüş almadığını belirterek, özel arazi sahibinin yasalara göre gerekli izinleri aldıktan ve ilgili daireye ibraz ettikten sonra kendi arazisi içerisinde bulunan ağaçları kesebilme yetkisine sahip olduğuna dikkat çekti.

Orman Dairesi, kesim işlemini onaylamadan önce gerekli denetimleri yaptıklarını ve “ağaçların ömürlerini tamamlamak üzere olduğunu” ve “ileride yola devrilme tehlikesi olabileceği” tespitini yaptıktan sonra kesimlerin belediye ekiplerinin nezaretinde gerçekleştirildiğini kaydetti.

dereboyu

Orman Dairesi, ayrıca ağaç kesimi zaruri olan inşaatlar için yapılan “yeni fidanlar dikme zorunluluğu” uygulamasının ilgili firma yetkililerine de uygulandığını belirterek, ilgili firmanın bu kapsamda Esentepe bölgesine 500 fidan diktiğini belirtti.

Orman Dairesi Müdürlüğü, “Dereboyu” diye bilinen Lefkoşa Mehmet Akif Caddesi üzerinde bulunan inşaat alanında kesilen ağaçlar ile ilgili Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın, “sorumlu olarak daireyi hedef gösterdiğini” savunarak, bunun üzerine bazı hususları kamuoyunun bilgisine getirmek amacıyla yazılı basın açıklaması yapa gereği duyduklarını kaydetti.

Orman Dairesi, şehir merkezlerinde yapılacak inşaatlar için firma sahiplerinin Şehir Planlama Dairesinden planlama onayı, ardından da bağlı bulunduğu belediyeden inşaat izni aldığını anımsattı.

Dereboyu’nda da adı geçen inşaatın sahibi olan firma yetkililerinin bu prosedürü uyguladığını ve Şehir Planlama Dairesinden “Planlama Onayı”, Lefkoşa Türk Belediyesinden de “inşaat izni” aldığını belirten Orman Dairesi, açıklamada şunları kaydetti:

“Ancak Şehir Planlama Dairesi ve Lefkoşa Türk Belediyesi herhangi bir inşaat alanında orman varlığı tespit etmesi durumunda Orman Dairesinden görüş alabilmektedir. Üzülerek söylemek isteriz ki, her iki kurum da dairemizden söz konusu inşaat için bir görüş almamıştır.

Ayrıca söz konusu izinler verilmeden önce ağaçların kesilmesi konusunda Dairemize kesim ve tespit için herhangi bir başvuru da yapılmamış, firma sahibi alınan izinler ile birlikte ağaçların kesimi için dairemize müracaat etmiştir.”

Açıklamada, “Fasıl 60 Orman Yasasının 14. Maddesi” altında çıkartılan “Orman Koruma ve Faydalanma Tüzüğünün 9. Maddesinin 1. Fıkrasının 2. Paragrafında” da şu ifadelerin yer aldığı kaydedildi:

“Devlet kontrolünde olmayan özel ormanlarla, özel arazilerde (çam, servi, çınar, meşe, ardıç, kavak, okaliptüs) ağacı kesmek isteyenlere, o ormanın veya arazinin bulunduğu muhtarlıktan mal sahibi oldukları veya mal sahibinin kesim iznini tevsik eden bir belgeyi Müdüre ibraz etmedikçe kesim ve/veya taşıma izni verilmez.”

Orman Dairesi, bu kapsamda özel arazi sahibinin gerekli izinlerini aldıktan ve ilgili daireye ibraz ettikten sonra kendi arazisi içerisinde bulunan ağaçları kesebilme yetkisine sahip olduğuna işaret ederek, kendilerine yapılan müracaat sonrası Orman Dairesinin uzman ekipleri tarafından inşaat alanında yapılan incelemede şu sonuçlara varıldığını kaydetti:

“Ağaç kökleri baz alındığında sıfır seviyesinde temel kazılacağı tespit edildiği görülmüştür.

Kazılacak olan inşaat alanındaki bodrumun 8 metre olacağı bilgisi ile birlikte ağaç köklerinin yeterli beslenemeyerek ve kazıdan dolayı parçalanacağı gerçeği ile ağaçların yola devrilme tehlikesi olduğu, bunun yanı sıra ağaçlardan birinin yüzde 60 oranında eğimli olduğu da yine uzmanlarımız tarafından saptanmıştır.

Ayrıca belirtmek isteriz ki; bir çam ağacının ömrü optimum şartlarda 80 - 100 yıl arasındadır. İnşaat alanında yer alan iki ağacın aşırı tohum salgılaması, bu ağaçların ömürlerini tamamlamak üzere olduğunu da göstermektedir.

İnşaat izinleri öncesi Dairemizin görüşü alınmadığı ve sonradan girişim yapılması nedeniyle yukarıda belirttiğimiz tespitler de göz önünde bulundurularak ağaçların kesimi yapılmıştır.

Söz konusu kesimler Orman Dairesi ekiplerimiz tarafından yapılmadan önce Lefkoşa Türk Belediyesi ile görüşülmüş, Lefkoşa Türk Belediyesi zabıta ekipleri tarafından önlem alınmış, Belediye ekiplerinin nezaretinde kesim işlemi gerçekleşmiştir.

Sayın Harmancı’nın ‘kesimle ilgili bilgisinin olmadığı’ açıklaması bu nedenle gerçekleri yansıtmayan talihsiz bir ifadedir.”

Orman Dairesi, ağaç kesimi zaruri olan inşaatlar için yaptığı bir uygulama ve inisiyatifi ile firma sahiplerine yeni fidanlar dikme zorunluluğu getirdiğini de belirterek, bu kapsamda söz konusu firmanın Esentepe bölgesine 500 fidan diktiğini kaydetti.

Orman Dairesi, kısıtlı imkanlar, eleman eksikliği ve kurak iklime rağmen ülke ormanlarının idamesi ve orman alanlarının çoğaltılması amacıyla her türlü hava şartına rağmen fedakarca görevleri yerine getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Bu anlamda bakıldığında sanırız ki ormanın ve ağacın değerini en iyi bilebilecek olan da yine Orman Dairesinin çalışanlarıdır. Dairemiz, popülist yaklaşımlar yerine gerçeklerin öncelikli olmasının doğru davranış olacağı kanaatindedir.

Konuyla ilgili kamuoyuna açıklama yapılırken, kurumların kendi sorumluluğundan kaçarak, sorumluluğu başka bir tarafa yükleyip hedef göstermeye çalışmasını büyük bir üzüntü ile karşılamaktayız. Kamuoyumuza saygıyla duyurulur.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler