• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 32 °C
  • Mağusa 31 °C
  • Girne 27 °C
  • Güzelyurt 32 °C
  • İskele 31 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Özyiğit: “Limanda her an yeni bir yıkım yaşanabilir"

Cemal Özyiğit başkanlığındaki TDP heyeti, Mağusa Limanı'nda incelemelerde bulundu, Güç Sen ve Liman İşçileri Şirketi yetkilileri ile görüştü
Özyiğit: “Limanda her an yeni bir yıkım yaşanabilir"

Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Mağusa Limanı'nda İskele bölgesinde her an yeni bir yıkım olayının yaşanabileceği uyarısında bulunarak, olumsuz bir durum yaşanmadan yetkililere gerekli önlemleri alma çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda yıkılan İskele'nin hemen yanındaki bölgede çok ciddi yıpranma ve çökmelerin olduğunu, yıllardır bakımı yapılmayan yapının artık çökme noktasına geldiğini belirten Özyiğit, "Yetkililer bu tehlikenin farkında değil mi? Hergün yüzlerce kişinin kullandığı alanda geriye dönüşü olmayan üzücü bir olay yaşanmadan gereken yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Genel Başkan Cemal Özyiğit, milletvekili Hüseyin Angolemli, Mağusa İlçesi Başkanı Ece Balcı'dan oluşan TDP heyeti Mağusa Limanlar bölgesinde incelemelerde bulundu, Güç Sen ve Liman İşçileri yetkilileri ile görüştü.

"TEHLİKE ÇOK BÜYÜK..."

c1-005.jpg

Cemal Özyiğit, Limanda çok ciddi  altyapı sorunlarının yanı sıra, insan hayatına mal olabilecek ciddi tehlikelerin bulunduğuna dikkat çekti. Özyiğit, geçtiğimiz hafta iskelenin yıkılan yerine yeni bir platform yapıldığını, ancak yolcuların giriş çıkışları ilkel şartlarda derme çatma merdiven aracılığı ile yapmak zorunda bırakıldığını belirtti.

Yıkılan bölgenin hemen yanındaki alanda da çok ciddi yıkılma tehlikesi olduğunu, bölgede ciddi yıpranma ve erozyon yaşandığını, bu durumun zaten açık seçik görüldüğünü belirten Özyiğit, "Yıllardır bakımı yapılmayan iskelenin bir bölümü geçtiğimiz hafta çökmüş, şans eseri de üzücü bir olay yaşanmamıştır. Ancak öyle anlaşılıyor ki yetkililer bu olaydan ders çıkarmamışlardır. Gereken önlemler alınmazsa maalesef hiç de istemediğimiz üzücü olaylar yaşanabilir" ifadelerini kullandı. 

"DEPOLAMA ALANININ TAVANI DELİKLERLE DOLU"

TDP Başkanı Cemal Özyiğit ülkeye Mağusa Limanı'ndan gelen malların depolandığı alanın ise gerçekten çok kötü durumda olduğunu belirtti. Tavanın bazı yerlerinde neredeyse 1 metrelik delikler oluştuğunu, yağan yağmurun depodaki ürünlerin üzerine aktığını belirten Özyiğit, inceleme yaptıkları sırada yağmur yağması nedeniyle bu durumu canlı canlı gözlemlediklerini vurguladı. 

"LİMANIN DURUMU İÇLER ACISI"

Liman'da insan yaşamını ve sağlığını tehdit eden, çevreye ve ekolojiye zarar veren çok ciddi sorunlar olduğunu kaydeden Özyiğit, Mağusa Limanı'nın mevcut durumunu 'içler acısı' olarak niteledi. Hurda rafineri parçalarının serbest bölge olması nedeniyle kontrolden geçmeden depolandığını, bölgede birçok dökme çimento depolama alanları olduğunu tüm bunların ortasında ise bir Gümrük Dairesi'nin hizmet verdiğini aktaran Özyiğit, çevre ve sağlık açısından ciddi risk taşıyan limanı çevresinde/sınırlarında üç adet ilkokul ve daha çok  apartmanlardan oluşan yerleşim yerleri bulunduğuna dikkat çekti.

"TRAFİK BÜYÜK TEHLİKE"

c2-005.jpg

Liman bölgesinde trafikte de keşmekeş yaşanırken, ölümlü kaza dahi yaşandığını belirten Özyiğit, iş araçlarına egzoz emisyon testleri yapılmamış olduğundan da kirli hava solunmasına neden olunduğunu kaydetti. Özyiğit, Limanda bulunan tersanenin, boya ve kimyasallar kullanılması nedeniyle  rutin şekilde denetlenmesi gerektiğini, aksi halde denize karışan atıkların, denizdeki biyolojik yaşamı tehdit ederek ekolojiyi bozacağını kaydetti.

"BU HALİYLE BİLE KAR EDİYOR"

TDP Başkanı Özyiğit, Mağusa Liman'ına özelleştirme niyeti gerekçesiyle yıllardır yatırım yapılmadığını kaydetti. Altyapısı eksik, ciddi sorunları bulunan, düzensizliğin hakim olduğu bir yapının bile kar ettiğini vurgulayan Özyiğit, önemli bir potansiyele sahip limanlar bölgesine, yıllar içerisinde yatırım yapıp kar oranlarının çok yükseklere çıkarılması yerine, batırılarak özelleştirilmeye çalışılmasının topluma yapılan en büyük kötülüklerden biri olduğunu vurguladı.

"YAPILMASI GEREKEN..."

TDP Başkanı Özyiğit şunları kaydetti: "Tüm bu sorunlara bütünlüklü çözüm adına, geçtiğimiz yıllarda yayınlanan ülkesel fiziki plan çerçevesinde, kentin ve limanın imar planı yapılmalı, kültürel miras, surlar, limandaki faaliyetlerden korunarak ayrıştırılmalı, limandaki ekolojik dengeler de korunarak, Mağusa ve limanı için kentsel planlama adına acilen çözümler üretilmelidir."

"Coğrafik konumu nedeniyle 365 gün açık kalabilme özelliği bulunan, tarihi ve kültürel öneme sahip Mağusa Limanı olası bir çözümle birlikte çok daha önemli bir konuma gelecektir. Devlet-yerel yönetim işbirliğinde, ilgili sivil toplum örgütlerinin de paydaş olacağı bir yapıda hazırlanacak Master Plan çerçevesinde, bölge kirli sanayiden kurtarılarak turizm ve ticaret limanı haline getirilebilir."

 "Mevcut yapı kader değildir. TDP olarak bu işin üzerine gitmeye devam edeceğiz" diyen Özyiğit, Limanın özelleştirilmesine karşı olduklarını da yineledi. 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler