• BIST 9530.47
  • Altın 2473.433
  • Dolar 32.4948
  • Euro 34.8146
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 18 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Para yok diye çözüm de yok!

KKTC’nin 99 doktor, 288 hemşire ve 60 ambulans personeline ihtiyacı var
Para yok diye çözüm de yok!

Çiğdem Aydın

Kuzey Kıbrıs’ın kanayan yarası olan devlet hastanelerinin iyileştirilmesi için yürütülen iyi niyetli çalışmalara karşın, özellikle hizmet kadrosunda ciddi eksiklerin olduğu belirtiliyor. Eksikleri giderebilmek için de ‘istihdama’ ve ‘paraya’ ihtiyaç olduğu görülüyor.

Diyalog’a konuşan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, bugün itibarıyla 99 doktora, 288 hemşireye ve ambulanslarda görev yapacak 60 personele ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Dana, Adli Tıp Hizmeti verecek bir doktor bulamadıklarını, mevcut durumda emekli bir doktorun hizmetlerinden yararlanıldığını da itiraf etti.

Sağlık Bakanı Müsteşarı Kemal Deniz Dana, Diyalog TV’de yayınlanan Güne Merhaba programına katılarak gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. Dana yeni hastanenin fizibilite çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu belirterek aynı samanda sağlıkta öne çıkan ve acil çözümlenmesi gereken sorunlara da değindi. 

“2017’de hizmete açmayı hedefliyoruz”

KKTC’nin en önemli ihtiyaçlarından birisinin yeni bir hastane olduğunu dile getiren Dana, tüm alt yapısı ve personeliyle yeni hastanenin 2017 yılında hizmete açmayı hedeflediklerini kaydetti. Sağlıkta en ivedi çözülmesi gereken sorunlardan birisinin doktor eksikliği olduğuna değinen Dana, hasta memnuniyeti, kadrolardaki ihtiyaçların giderilmesi, hemşire, laboratuvar ve teknik çalışan kadrolarının tamamlanmasının da gerektiğini ifade etti. Bunların çözümü konusunda ciddi çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Dana, 4 ay içerisinde 20 doktorla sözleşmeli ve hizmet alımı şeklinde istihdam yaptıklarını söyledi.  

“35 kişi işe alındı”

Müsteşar Dana, geçmişteki hemşire ihtiyacını 35 kişiyi işe başlatarak giderdiklerini açıkladı. 22 yeni kadrolu doktor daha alınması ile ilgili yetkilendirildiklerini açıklayan Dana, göreve geldiklerinde klimaları çalışmayan, suyu akmayan hastaneler bulduklarını söyledi. Doktorların özlük hakları ve aynı zamanda maaşları noktasında Maliye Bakanlığı’nda ilgili sivil toplum örgütleri ve sendikalarla toplantılar yaptıklarını kaydeden Dana, bütçe görüşmelerinden sonra bu sorunların da giderileceğini umduğunu ifade etti. Doktorların işe başlamak için en az 3 bin TL talep ettiklerini dile getiren Kemal Deniz Dana, ada genelinde 268 doktor olduğunu, yaklaşık 99 doktora daha ihtiyaç olduğunu söyledi.

“Onkoloji bölümüne hemşire gerekiyor”

Acilen onkoloji bölümüne doktor ve hemşire alınması gerektiğini açıklayan Dana, acil tıp uzmanı ve adli tıp uzmanının birer tane, Lefkoşa’da 4 dahiliye uzmanına, Cengiz Topel’de ve Barış Ruh ve Sinir Hastanesi’nde birer doktor ihtiyaçları bulunduğunu belirtti. 

Bahse konu bölümlerin en üst düzeyde ihtiyaç olan bölümler olduğuna dikkat çeken Dana, münhal açılmasına rağmen bu branşlara başvuru yapılmadığını söyledi. 

Ülkede acil tıp uzmanının olmadığını kaydeden Dana, bu konuda mezun olan da bulunmadığını söyledi. Bu konularda emekli olan bir doktordan hizmet aldıklarını vurgulayan Dana, son 4 ay içerisinde 20 doktoru işe başlattıklarını ama bu sayının yeterli olmadığını ifade etti. 

“İngilizce şart”

Adli tıp uzmanlarını kadroya alamadıklarını belirten Dana, yasalara göre bu kişilerin İngilizce bilmelerinin şart olduğunu kaydetti. Eksik doktorların yerini doldurmaya çalıştıklarının altını çizen Dana, özlük haklarının yeniden iyileştirileceğini açıkladı. 288 daha hemşireye ihtiyaç olduğunu vurgulayan Dana, 112 ambulanslarında da görev yapacak 60 kişiye daha ihtiyaç olduğunu söyledi. 

“Çok üzüldüm”

Hastanenin kalp damar cerrahisinde yaşanan ses kaydı olayının kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Dana, bu konunun konuşulması ve yaşanması gereken en son konu olması gerektiğini belirtti. Orada bulunan hemşire ve doktorların sadece hastanın sağlığı ile ilgilenmeleri gerektiğine vurgu yapan Dana, bu kişilerin arasında iki yıldır devam eden bir husumet olduğunu da açıkladı. Bir önceki hükümet döneminde bu sorunun bilinmesine rağmen kimsenin olaya müdahale etmeyip hasıraltı edildiğini kaydeden Dana, kendi başkanlığında bir komisyon kurduklarını, olayı inceleyip ve değerlendirdiklerini söyledi. 

“Konu yargıya intikal etti”

Bu olayların yaşanmasından önce ses kaydı yapan hemşireyi başka bir bölüme aldıklarını ve konuyu Kamu Hizmetleri Komisyonu’nun bilgisine getirdiklerini kaydeden Dana,  tam sorun çözüldü diye düşünürken bu olayın yaşandığını söyledi. Konunun yargıya intikal ettiğini ve kamu yasasına göre suç varsa bakanlık olarak gereğini yapacaklarını ifade eden Dana, şahsi olarak bu suçun işlendiğine çok üzüldüğünü belirtti. Görev yapan hemşirenin iyi bir hemşire olduğunu ve dava sonuçlanıncaya kadar bakanlık olarak ciddi bir müdahalede bulunmak istemediklerini söyleyen Dana, “Keşke böyle yapmasaydı” dedi. Bu suçu ortaya çıkaran bir başka hemşire olduğunu da sözlerine ekleyen Dana, ona da bizzat teşekkür edildiğini fakat yazılı olarak da teşekkür edeceğini belirtti. 

 
Kaynak: Haber Kaynağı
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler