• BIST 8983.9
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • Lefkoşa 20 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 20 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 13 °C

Prof. Dr. Vedat yorucu kitabını DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’a takdim etti

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam, DAÜ İşletme ve Ekonomi Fakültesi, Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Yorucu’yu makamında kabul ederek, “Southern Energy Corridor: Turkey’s Role in European Energy Security” isimli kitap hakkında bilgi aldı. 
Prof. Dr. Vedat yorucu kitabını DAÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam’a takdim etti

2018 yılında Springer Yayınevi tarafından basılan kitap, Carleton Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özay Mehmet ile ortak kaleme alındı. Özellikle Kıbrıs’ı çevreleyen sularda son günlerde ortaya çıkan gerginliği önceden öngören yazarlar, çözüm önerilerini ve bundan sonraki süreçte izlenecek adımları da enerji siyaseti ile ilgilenenlerin bilgisine sundu. Güney Enerji Koridoru çerçevesinde Türkiye’nin Avrupa enerji arz güvenliğindeki rolünün incelendiği kitapta, Doğu Akdeniz’deki uluslararası uyuşmazlıklar kapsamında doğal gazın çıkarılıp uluslararası piyasalarda satılmasının, ancak tarafların uzlaşısıyla mümkün olabileceği de öne sürüldü. Türkiye’nin bölgede artan jeopolitik önemi ve enerji kavşağındaki stratejik rolünün giderek arttığına dikkat çekilerek, bölgede tek enerji merkezi olabilme konumunda olan Türkiye’nin yakın komşularıyla olan enerji iş birliklerini de detayları ile ele almaktadır. Toplam 165 sayfadan oluşan kitapta 10 bölüm yer almaktadır. Avrupa’nın ve Türkiye’nin toplam enerji arz ve talep istatistikleri, bölge coğrafyasındaki tespit edilen, üretimi yapılan ve pazarlanan doğalgaz rakamlarının da istatistiki tablolarla zenginleştirilen kaynak kitapta toplam 12 tablo ve 16 harita bulunuyor. Temelde ekonomik ve siyasi politikaların değerlendirildiği kitabın bazı bölümlerinde, uluslararası hukuk konuları da detaylandırılıyor. Türkiye’nin ve Kıbrıslı Türkler’in uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, yakın coğrafyamızda tespit edilen doğalgaz havzalarında Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesinde gerçekleşen hukuk dışı girişimler ve bunların doğuracağı olumsuz sonuçlar da kitapta derinlemesine ele alınıyor. Yakın coğrafyada keşfedilen ve keşfedilmesi muhtemel hidrokarbon bölgelerinden doğalgaz çıkarılması, başka ülkelere ihraç edilebilmesi için öngörülen en makul iletim hatlarının güzergahları da, haritalarla detaylandırılarak kaynak kitapta gösterilmektedir.
Kitabın takdimi sırasında, Prof. Dr. Vedat Yorucu başta şahsı ve kitabın ikinci yazarı Carleton Üniversitesi Profesörü Özay Mehmet adına DAÜ Yönetimi’ne teşekkür ederek, Rektör Prof. Dr. Necdet Osam’a DAÜ olarak kendisine verdikleri katkı ve destekten ötürü şükranlarını sundu. Uluslararası prestiji yüksek bir yayınevi olan Springer Publisher tarafından basılan bu kaynak kitabın, DAÜ adına bir övünç kaynağı olduğunu dile getiren  Prof. Dr. Necdet Osam, bu tür araştırmaların DAÜ için gurur kaynağı olduğunu, DAÜ’nün uluslararası akademik alanda adının duyurulmasının kendilerini mutlu ettiğini, bu tür uluslararası araştırmaları ve yayınları sürekli olarak desteklemeye devam edeceklerini söyledi. Öte yandan Prof. Dr. Yorucu, Rektör Prof. Dr. Osam’la görüşmesinin ardından DAÜ Uluslararası İşler ve Tanıtım’dan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cem Tanova’yla da görüşerek, kitap takdiminde bulundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler