• BIST 9645.02
  • Altın 2408.05
  • Dolar 32.5912
  • Euro 34.7714
  • Lefkoşa 28 °C
  • Mağusa 29 °C
  • Girne 25 °C
  • Güzelyurt 29 °C
  • İskele 29 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Projede sona gelindi...

Rüya gerçekleşiyor..
Projede sona gelindi...
Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin Lefkoşa Şehrengizi Kapsamında KKTC Su Temin Projesi Bilgilendirme Toplantısı YDÜ’de Yapıldı

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin(TDMMB)  Lefkoşa Şehrengizi kapsamında  Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphane Salon 4’te gerçekleştirildi.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Su Temin Projesi Bilgilendirme Toplantısı”na, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı ve aynı zamanda   T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Müsteşarı Akif Özkaldı, Bayındırlık ve İskân Eski Bakanı Zeki Ergezen, T.C. Yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan, Türk Dünyası Kurultayları Genel Sekreteri  İlyas Demirci, SİSTEM Holding Yönetim Kurulu Başkanı Merdan Hürmeydan, Karayolları Genel Müdür Yrd. Erol Altun, Yüksek Fen Kurulu Başkan Vekili Ali Ayrak, TBMM Genel Sekreter Yrd. Murat Saraçyakupoğlu, MAH İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Saraçyakupoğlu, AÇILIM Holding Genel Koordinatörü Yılmaz Batıbay, Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Murat Acu, İLÇAĞ Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Civan, Başbakanlık Tanıtma Fonu Uzmanı Yusuf Söğütdelen, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü / Daire Başkanı Metin Budak, KTÜ Vakfı Başkanı Nevzat Ergin Kumandaş, İLBANK Genel Müdürü Mehmet Turgut Dedeoğlu, TDMMB Gençlik Teşkilatı Yasin Demirci, TDMMB Gençlik Teşkilatı Muktedir Kayıhan, Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin KKTC Ülke temsilcisi de olan YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, DSİ KKTC Proje Müdürü Birol Çınar, SIGUR ROS & KALYON Proje Müdürü Abdullah Erenay, KKTC Proje Müdürlüğü’nden ise Fatih Gündoğdu, Gürsel Seha Gültekin ve Yusuf Şahin yanısıra başta YDÜ ve diğer üniversitelerimizin öğretim üyeleri ve öğrencileri yanında basın mensupları katıldı.

20150731_162652

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş, projede sona gelindiğini bu durumun ise herkes gibi kendisini de heyecanlandırdığını 40 yılı aşkın süre gelen KKTC de su sorununun artık tarih olacağını belirtti.

Prof.Dr. Gökçekuş, projenin son aşaması olan 80 kilometrelik deniz geçişi kısmında montajın tamamlanması için 10 metreden daha az bir boru döşeme işlemi kaldığını  dile getirerek, “artık an meselesi, kısa süre içinde rüya gerçekleşiyor.” ifadelerine yer verdi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin  organizasyonuyla, Ercan Havalimanından havalanan helikopterle projeye ait kara ve deniz yapılarını inceleme olanağı bulduklarını  son gelişmelerin yerinde incelendiğini söyleyen Prof. Dr. Gökçekuş, heyecanlanmamanın elde olmadığını kaydetti.

Prof. Dr. Gökçekuş, üç buçuk yıldan uzun bir süre Ülkenin su genel koordinatörü olma sıffatıyla   projeyi çoğu zaman DSİ Yetkilileriyle birlikte dünyanın çeşitli ülkelerinde tanıtma olanağı bulduğunu, yaptığı sunumlar sırasında veya yabancı basın mensuplarına yönelik röpörtajları sırasında yabancıların projeye hep kuşkuyla baktıklarını  bu projenin uygulanabilir olmaktan çok deneysel ölçekte bir çalışmanın ötesine gidemeyeceği yönünde açıklamaları olmuştur diyerek Projenin tamamlanması Sadece KKTC’nin 50 yıl boyunca su sorununu rafa kaldıracak ayrıca Türkiyeye de bu tür projelerde  liderlik görevi verecek ve çok büyük prestij kazanmasını sağlayacaktır dedi.

“Su Hayattır, su her zaman önemliydi ancak önümüzdeki on yıllarda önemi daha da artacaktır çünkü dünya nüfusu hızla artarken su kaynakları doğan ihtiyaca paralel yönde artmamakta aksine kirlettiğimiz su kaynakları elden çıktığından  her geçen gün azalmaktadır diyen Profesör Gökçekuş enerji kaynakları gibi suyun alternatifi yoktur diyerek Suyun önemini bir kez daha vurgulamış 21. Yüzyılda  “suya sahip olan ülkeler hem ekenomik refah düzeylerini artıracak hem de diğer ülkelere bağımlı olmadan yaşayabilecektir”diyerek sözlerini sürdürdü.

Daha sonra kürsüye davet edilen Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Genel Başkanı ve Türkiye Cumhuriyeti Orman ve Su İşleri Bakanlık Müsteşarı Akif Özkaldı konuşmasında günün anlam ve önemine değinirken, Kıbrıs Su Temin Projesinin ortaya çıkış aşamasından bahsetti.

Özkaldı,Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği’nin kuruluşundan bahsederken, meselki gelişmdeki oynadıkları rolü anlatırken, projeden emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

KKTC Proje Müdürlüğü adına proje sunumunu gerçekleştiren Seha Gültekin, su temin projesinde yapım kurulum ve gelişmi aşamalarını anlatan üç videolu sunum gerçekleştirdi.

Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, T.C yapı İşleri Genel Müdürü Kasım Kayıhan ise “Yeniden Yerleşim” konulu bir sunum gerçekleşirdi.

Toplantının sonunda Türkiye  Bayındırlık ve İskân Eski Bakanı Zeki Ergezen, Akif Özkal ve Ksım Kayıhan tarafından sırasıyla YDÜ Kurucu Rektörü Dr. Suat İ. Günsel , Prof Dr Hüseyin Gökçekuş ve Birol Çınar’a Plaket taktim edildi.

Toplantı,Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliğinin Genel Başkan ve Ynetim Kurulu Üyelerinin LEFKOŞA Şehrengizi anısına fotoğraf çekimi ile son buldu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler