• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Lefkoşa 17 °C
  • Mağusa 17 °C
  • Girne 19 °C
  • Güzelyurt 19 °C
  • İskele 17 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Rum Basını toplu özetleri

Rum Basını toplu özetleri

Deprem Baf’ta paniğe neden oldu

deprem

Kıbrıs’ta dün 11.25’saatlerinde meydana gelen depremin Baf’ta paniğe neden olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi depremin başta Baf olmak üzere Kıbrıs’ın çeşitli bölgelerinde hissedildiğini yazdı.

Depremin olmasıyla Baf’ta insanların panik halinde sokaklara çıktığını kaydeden gazete, panik dışında herhangi bir can kaybı ya da ciddi bir maddi hasar meydana gelmediğini belirtti.

Sarsıntı nedeniyle bazı evlerde iyi sabitlenmemiş eşyaların yerlere düştüğünü kaydeden gazete, marketlerde ve restoranlarda ise bazı kırılgan eşyaların yere düşerek kırıldığını aktardı.

Rum Jeoloji Araştırmaları Birimi’nin açıklamasına göre Richter Ölçeğine göre 5,6 büyüklüğündeki depremin Baf’a bağlı “Kissonerga”nın (Cisonerga) 3 km batısında, Baf’ın ise 8 km kuzeydoğusunda 25 km derinlikte meydana geldiğini yazan gazete, öğleye kadar 20 küçük artçı depremin meydana geldiğini kaydetti.

Pile’de iki toplumlu etkinlik

pile

 

Pile’de Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında iki toplumlu etkinlik düzenleniyor.

Fileleftheros gazetesi, Pile köyü Kıbrıslı Türk ve Rum muhtarlıklarının girişimiyle, 18 Nisan tarihinde köyde ikamet eden Kıbrıslı Türk ve Rum çocuklar arasında futbol karşılaşması düzenleneceğini, aynı günün akşamında da köy meydanında yemek yeneceğini yazdı.

 

Habere göre, her iki toplumdan veteranların da futbol maçı yapacağı etkinliğin her yıl düzenlenmesi kararı da alındı.

ABD’den Rum tarafına Casino açma niyeti

rgi

Merkezi ABD’nin Kalifornia eyaletine bağlı Beverly Hills kentinde bulunan ve gayrimenkul sektöründe faaliyet göstermekte olan “Realty Group International” isimli Amerikan şirketinin, dün yaptığı resmi bir açıklamayla, Rum kesiminde, bir ortaklık şirketi aracılığıyla, kumarhane açma hakkı talep etmeye hazırlandığı haber verildi.

Şirketin, bu yılın başında yaptığı bir açıklamayla, Rum kesimindeki gayrimenkul sektörüne giriş yapacağını belirttiğini de yazan Fileleftheros, şirketin bir ortaklık şirketi taslağı hazırladığını ve Rum Ticaret Bakanlığı’nın önümüzdeki ay ilan etmesi beklenen ihalede kumarhane açma hakkı talep etmek için uygun bir arazi elde ettiğini açıkladığını kaydetti.

Bunun, Larnaka Havalimanı’na, aynı zamanda bölgedeki tuz gölü ve flamingolara yalnızca 4 kilometre mesafede olan bir kıyı arazisinden ibaret olduğunu belirten gazete, şirketin, burada inşa edilmesi beklenen kumarhanenin, Las Vegas’taki büyük kumarhanelere benzeyeceğini duyurduğunu ekledi.

Rum tarafı Cep Telefonu istatistklerini açıkladı

simart

Güney Kıbrıs’ta 2014 yılı sonuna kadar 572 bin 210 faturalı ve 538 bin 587 faturasız cep telefonu kartının kullanılmakta olduğu haber verildi.

Fileleftheros gazetesi 2014 yılı sonunda cep telefonu hat sayısının nüfusa oranının yüzde 130 olduğunu belirtti.

Önümüzdeki hafta Meclis’te oylanması beklenen yasayla faturasız hat sahiplerinin yetkili birimlere giderek kişisel bilgilerini (isim, soy isim, kimlik kartı numarası, adres gibi) vermeleri gerekeceğini belirten gazete, yasaya uymayanların cezalandırılmasının öngörüldüğünü kaydetti.

İstihdamlarda düşüş

düşüş

AB’de istihdamlarda artış olurken, Güney Kıbrıs’ta düşüş olduğu haber verildi.

Havavgi gazetesi Avrupa Komisyonu verilerine göre 2014 yılının 4’üncü çeyreğinde AB’de istihdamlarda yüzde 0,2; Euro bölgesinde ise yüzde 0,1 artış olduğunu yazdı.

Gazete Güney Kıbrıs’ta ise aynı tarihlerde istihdamlarda yüzde 0,6’lık bir düşüş olduğunu kaydetti.

AP Milletvekilleri’nden “Ermeni Soykırımı”na destek

avrupa

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) sözde “Ermeni Soykırımı’nın” 100ncü yılını anma amaçlı bir karara imza attığı, karar tasarısının oylanması öncesinde söz alan Rum AP milletvekillerinin tasarıyı destekledikleri bildirildi.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, Rum AP Milletvekilleri Eleni Teoharus, Lefteris Hristoforu ve Dimitris Papadakis’in yaptıkları konuşmalarda, Türkiye’nin Ermeniler ve Yunanlılar aleyhine “soykırım suçu işlediği” iddialarında bulunarak AB’ye girmek istiyorsa Türkiye’nin Ermeni, Pontuslu Rumlar ve diğer Anadolu haklarına yaptığı soykırımları tanıması gerektiğini savunduklarını aktardılar.

Ledra Palaca’daki BM Ofisi taşınıyor

Ledra Palace, Nicosia 4

Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) Ledra Palace sınır kapısı yakınlarındaki Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi arkasında bulunan kampının, bölgeye mahkemeye ait yeni salonlar inşa edilecek olmasından dolayı, aynı bölgede başka bir yere taşınacağı haber verildi.

İnşa çalışmalarının başlamasından önce, Rum Eski Eserler Dairesi’nin bölgede eski eser olup olmadığını tespit etmek amacıyla burada kazı yapacağını yazan Fileleftheros gazetesi, araştırmaların ve elde edilecek bulguların akabinde, mahkemeye ait mevcut binaların uzantısı olacak olan binaların inşasına başlanacağını belirtti.

Politis gazetesi ise haberinde, UNFICYP kampının, Lefkoşa Kaza Mahkemesi binalarıyla komşu olduğu yerden taşınmasıyla ilgili ihalenin “A&A Apostolidis” isimli şirkete verilerek sözleşmenin dün imzalandığını ve bahse konu yere yeni mahkeme salonları inşa edilmesinin planladığını yazdı.

UNFICYP’e ait yeni yerleşkenin başka bir bölgeye inşa edilmeyeceğini, yalnızca Ledra Palace’ın biraz daha yakınına taşınacağını kaydeden gazete, UNFICYP’e ev sahipliği yapacak olan yeni binaların inşasının Nisan ayı sonunda başlayıp, 24 haftada tamamlanmasının beklendiğini belirtti.

Gazeteye göre, Rum Adalet Bakanı İonas Nikolau ise açıklamasında, Rum Eski Eserler Dairesine göre, bölgede antik eserler bulunduğunu, bundan dolayı da UNFICYP oradan taşınır taşınmaz kazıların başlayacağını söyledi.

Nikolau, bölgede kayda değer bir şey bulunması durumunda, o zaman bunun yeni mahkeme planlamasına dahil edilmesine çalışılacağını sözlerine ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler