• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 31 °C
  • Mağusa 28 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 30 °C
  • İskele 28 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C

Rum basınında liderler görüşmesi

Rum basınında liderler görüşmesi

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümü çerçevesinde bugün yeniden bir araya geliyor.

Fileleftheros gazetesi: “Müzakereler İçin Hazırlar – Anastasiadis ve Akıncı Her Başlıktan İki Konuyu Görüşecekler” başlıkları altında verdiği haberinde, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis’in bugün gerçekleştirecekleri görüşmede “her başlıktan iki konuyu ele alacaklarını” iddia etti.

Gazete, Kıbrıs Türk ve Rum müzakereciler Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis’in liderlere bugünkü görüşmede üç başlığa, yönetim, mülkiyet ve toprak (kriterler) başlıklarına dair özlü görüşme gerçekleştirmelerinin yolunu açtıklarını belirtirken, Kıbrıs Türk tarafının “her şeyi müzakere ettiğini, bu başlıkları hiçbir unsurunu  müzakere etmeyi reddetmediğini ancak önemli bir ilerleme kaydedildiğinin düşünülmesini sağlayacak bir tutum değişikliğinden söz edilemeyeceğini” iddia etti.

Birçok şeyin Akıncı ile Anastasiadis arasındaki görüşmeye bağlı olduğunu öne süren gazete, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun müzakere gruplarının ayrı ayrı toplanması ve AB Teknik Komiteleri’nin bir araya geldiğine dair yaptığı açıklamayı da yansıttı.

Gazete, Anastasiadis’in dün Mavroyannis’i kabul ederek müzakereler hakkında bilgi aldığını da belirtirken liderlerin bugünkü görüşmesinde Güven Yaratıcı Önlemler’in de ele alınacağını, bu çerçevede de Akıncı’nın dün KKTC’de faaliyet gösteren bir mobil iletişim şirketinin genel müdürüyle görüştüğünü aktardı.

EIDE: “AB TEMSİLCİSİNİN ATANMASI BEKLENİYOR”

Öte yandan gazete, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Güney Lefkoşa’daki “Severi Vakfı Görsel Sanatlar ve Araştırmalar Merkezi’nde” (CVAR) gerçekleştirilen sohbet toplantısına katıldığını ve burada yaptığı açıklamada, “AB’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi’nin isminin çok yakında açıklanmasının beklendiğini” söylediğini aktardı.

Habere göre Eide konuşmasında, Akıncı ve Anastasiadis’in “çözümden ortaya çıkacak federal devletin tümünde AB normlarının uygulanması konusunda yüzde yüz hemfikir olduklarını” belirtirken anlaşmanın “konfederasyon yapısında değil federasyon yapısında olan, net belirlenmiş, net yetkilere ve erklere sahip iki oluşturucu eyaletli gerçek bir federal yapı olacağını” söyledi.

Türkiye’nin çözümü gerçekten istediğini ve mevcut süreci desteklediğini hissettiğini de ifade eden Eide, “Kıbrıs sorununa ilişkin uluslar arası niteliği olan ve henüz ele alınmayan bazı konuların olduğunu” da vurguladı.

Eide, “Kıbrıs’ın yeni anayasasının hangi federal ülkeninkine benzemesi gerektiği” şeklindeki bir soruya karşılık ise “başka bir ülkeninkinin kopya edilmesine gerek olmadığı” yanıtını verdi.

Eide, “Kıbrıs’ta anayasanın, iki toplumun siyasi eşitliğini dikkate alırken, aynı zamanda ikisi arasında mevcut büyük rakamsal farkı da göz önüne alması gerektiğini” ifade etti.

Modern bir anayasanın gerekliliğine değinen Eide, uzlaşıya varılması durumunda AB’nin en yeni anayasası olacağını belirtti.

Eide, iyimser olmasının sebebine de değindi ve “her gün ilerleme kaydedildiğini hissettiğini, Kıbrıs’ta ilk kez samimi güven, niyet ve liderlik gibi üç unsurun mevcut olduğunu” vurguladı.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:

Politis: “Eide CVAR’daki Konuşmasında Yine Olumlu Mesajlar Verdi – İstedikleri İçin Avrupalılar”

Alithia: “Bugünkü Görüşme Zorlu”.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler