• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 16 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 16 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Rum Başkanlık Sarayı'ndan iki toplumlu teknik komitelere: “Yeni bir emre kadar yeni görüşmeden kaçının”

Rum Başkanlık Sarayı’nın iki toplumlu teknik komitelerin Rum yetkililerine, herhangi yeni bir inisiyatif almamaları ve görüşmeden kaçınmaları talimatı verdiği bildirildi.
Rum Başkanlık Sarayı'ndan iki toplumlu teknik komitelere: “Yeni bir emre kadar yeni görüşmeden kaçının”

Politis, “Crans Montana sürecinin çökmesinin ardından içinde bulunulan dönemin, ki toplum arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin, hiç olmadığı kadar önemli olduğuna” dikkat çekerek, “böyle bir dönemde iki toplumlu teknik komitelerin çabaları, yine Başkanlık talimatıyla dondu” ifadesini kullandı.

Haberi “Teknik Komiteler Buza Girdi… Kıbrıs Sorunu Bütün Düzeylerde Tamamen Durgunlukta” başlığıyla manşete çeken gazete, Rum Başkanlık Sarayı’nın Crans Montana çöküşünün hemen ertesinde teknik komitelerin Rum yetkililerine elektronik posta ile “yeni görüşme planlamaları ve yeni bir emre kadar yeni inisiyatif almamaya dikkat göstermeleri” mesajı gönderdiğini yazdı.

Gazete bu bilgiyi yorumlamasını istediği Rum Yönetiminden bir yetkilinin,  Rum teknik komite yetkililerine talimatların,  “öteki tarafça, çözüm yerine işlemek üzere istismar edilmesin diye  herhangi yeni bir  eylemin hükümetle istişare edilmesi” gerekçesiyle gönderildiği izahında bulunduğunu  kaydetti.

Habere göre aynı kaynak,  kültürel mirasın korunması,  iki taraf arasındaki geçitler ve krizlerin yönetilmesiyle ilgili komitelerin halen planlanmış eylemlerinin normal şekilde devam ettiğini belirterek, devam eden projelere Gazimağusa’daki surların bir bölümünün restorasyonunu ve Derinya geçidinin açılmasıyla ilgili çalışmaları örnek gösterdi.

VASİLİU DOĞRULADI

Kültürel Miras Komitesi’nin Rum temsilcisi Andrulla Vasiliu, Saray’dan gelen ilk direktifin,  çalışmaları devam etmekte olanlar hariç, komiteler arasında yeni görüşme yapılmaması yönünde olduğunu doğruladı ve yaz tatili sonrasında Kıbrıslı Türk dengi ile temasa geçebileceğini söyledi.

Gazete özetle şunlara dikkat çekti:

“Bu, teknik komite çalışmalarının hükümet direktifiyle ilk yavaşlaması değil, sene başında da Enosis Plebisiti ile ilgili krizden sonra  da olmuştu. Hükümet, Crans Montana konferansından sonra Komisyon’a,  AB’nin genişleme heyetlerinin (fact finding missions) çözüm olması halinde Avrupa müktesebatının uygulanmasına Kıbrıslı Türkleri hazırlamak için planlanmış yeni ziyaretlerini dondurma niyetini iletmişti.”

ANDREAS MAVROYANNİS

Haravgi ise “Başkanlıktan Kıbrıslı Rum Komite Başkanlarına Dikkat Talimatı” başlıklı haberinde, Rum Başkanlık Sarayı’ndan Rum teknik komite başkanlarına gönderilen talimatın “iki devlet arasındaki ilişkilerin normalleşmesi olarak algılanabilecek inisiyatif almamaya dikkat etmeleri” yolunda olduğunu yazdı.

Teknik komitelerin faaliyetlerinin askıya alınması talimatı verildiğine ilişkin bilgiyi Rum Müzakereci’ye (Andreas Mavroyannis)  sorduğuna dikkat çeken gazete, Müzakereci’nin bu  bilgiyi “yalanladığını” ve “talimatlar, iki devletin ilişkilerinin normalleşmesi olarak algılanabilecek şeyler yapılmasın diye yeni inisiyatif alınmadan Müzakereciye bilgi verilmesi içindi” dediğini  aktardı.

Gazete daha önce Salamis Antik Tiyatrosu’nda iki oyun sergileyen Rum Tiyatro Örgütü’nün (THOK) bu yıl sahneye koyacağı “Persler” oyununu Salamis’te sergilemeyeceğini de yazdı.

“THOK YENİDEN HEDEF TAHTASI OLMAK İSTEMİYOR”

Bu konunun, Rum tarafında ve özellikle sosyal medyada, Kültürel Miras Teknik Komitesi tarafından “dondurulması” şeklinde yorumlandığına işaret eden gazete “güvenilir kaynakların” bu oyunla ilgili Kültür komitesine herhangi bir teklif sunulmadığını belirerek, “THOK’un Salamis’te yeni bir gösteri yaparak yeniden hedef tahtası olmak istemediği açıktır” ifadesini kullandı.

Bu arada gazeteler, Türkiye AB Bakanı Ömer Çelik’in Kıbrıs sorunundaki olumsuz gelişmelerden Rum tarafının sorumlu olduğuna dair açıklamasını, “Ankara Kıbrıs sorununu tam çıkmaza sürüklemeye ve sorumluluğunu da Lefkoşa ve Atina’ya yüklemeye çalışıyor” yorumuyla, şu başlıklarla aktardı:

Fileleftheros “Gömme Çabası… Ankara Kıbrıs Sorununu Tam Çıkmaza Sürüklemeye Çalışıyor”, Alithia “Türk Avrupa Birliği Bakanı: Müzakereler Donmadı, Son Buldu” ve Haravgi “Çelik: Kıbrıs Müzakereleri Son Buldu”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler