• BIST 9079.97
  • Altın 2312.596
  • Dolar 32.3422
  • Euro 35.1028
  • Lefkoşa 23 °C
  • Mağusa 20 °C
  • Girne 20 °C
  • Güzelyurt 23 °C
  • İskele 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis:“BM Güvenlik Konseyi açıklama yapmak için açıklama yaptı”

Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri ve kapalı Maraş konusunda çeşitli değerlendirmelerde bulundu.
Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis:“BM Güvenlik Konseyi açıklama yapmak için açıklama yaptı”

Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis, Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleri ve kapalı Maraş konusunda çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

Politis gazetesi, “Kıbrıs Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’in Söyleşisi – Yönetiminde Yeterince Gerçekçi Değiliz” başlıkları altında, Kıbrıs Rum Müzakereci Anderas Mavroyannis’le, Kıbrıs sorunu ve kapalı bölge Maraş’a Kıbrıslı Rumların geri dönmesi gibi konularda gerçekleştirdiği bir söyleşiye yer verdi.

Mavroyannis söyleşisine, BM Güvenlik Konseyi ve uluslararası toplumun Kıbrıs sorunu ve kapalı bölge Maraş konusundaki tutumlarını eleştirerek başlarken, uluslararası toplumun gözünde Kıbrıs Rum tarafının “güvenilirliğinin olmadığını” söyledi.

Kapalı bölge Maraş’ın 2017 yılındaki haritalarda iade edilecek bölgeler arasında yer aldığını, bu yüzden de o dönemin Kıbrıs sorunundaki en önemli dönüm noktası olduğunu savunan Mavroyannis, Maraş konusunda ne kadar caydırıcı politika üretilebilineceğinin de bir diğer unsur olduğunu ifade etti.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ AÇIKLAMA YAPMAK İÇİN AÇIKLAMA YAPTI”

Anderas Mavroyannis, uluslararası toplumun bu noktada sorumluluğunun başladığını ancak BM Güvenlik Konseyi’nin, sırf açıklama yapmış olmak için açıklama yapan bir unsur olmanın dışına çıkamadığını iddia ederek; “Güçlü olanın hakim olduğu bir durumda belki bir şey yapamazsınız ancak en azından olaylara ilişkin öngörüye ve gerçekçi bir değerlendirmeye sahip olmalısınız. Bizde genellikle bu da yok” şeklinde konuştu.

“ASIL SORUN YASALLIĞI GÖRMEZDEN GELEN TÜRKİYE…”

BM Güvenlik Konseyi’nin Maraş’a ilişkin açıklamasının güçlü bir açıklama olduğunu savunan Mavroyannis, buna karşın asıl sorunun, “karşınızda yasallığı görmezden gelen Türkiye gibi bir ülke olduğunda, kararlara uyulmasını zorunlu kılmada yaşanan eksiklik olduğunu” ileri sürdü.

“KIBRISLI RUMLAR DA TÜRKLER DE AYNI ŞEKİLDE HİSSEDİYOR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “hak ve hukukun kendilerinden yana olduğunu sürekli söylediği ve suçu uluslararası topluma attığı” belirtilerek bu konudaki düşünceleri sorulan Mavroyannis, “bu gibi durumlarda hiç kimsenin, hak ve hukukun tamamen kendisinin yanında olduğunu söyleyemeyeceğini” ifade etti.

Mavroyannis, “Elbette bir trajedi yaşıyoruz, haksızlığa uğradık, yabancı işgal ve istilası kurbanlarıyız ancak Kıbrıslı Türkler de benzer şekilde hissediyorlar” iddiasında bulundu.

“ULUSLARARASI ARENADA PEK DE GÜVENİLİR DEĞİLİZ”

Kim suçlu olursa olsun Kıbrıs Rum tarafının “hak ve hukukun kendisinden yana olduğu şeklinde aşırı bir duygusallığa sahip olduğunu, bu durumun da olaylara, varlığını sürdürebilmesi için gerekli teleolojik ve diyalektik bir yaklaşımla bakılmasına engel olduğunu” vurgulayan Mavroyannis, uluslararası toplumu sürekli suçluyor olmalarına karşın gerçeği söylemek gerekirse uluslararası arenada pek de “güvenilir” olmadıklarını ifade etti.

“ULUSLARARASI TOPLUM ANASTASİADİS’İN CRANS MONTANA’DAN KAÇTIĞINA İNANIYOR”

Mavroyannis, Kıbrıs Rum tarafının çeşitli aşamalarda uluslararası toplumu ikna etmeyi başaramadığını, bunun sebebinin, Türk tezlerinin sonuç getiriciliği veya güç çıkar ve ilişkileri olabileceğini belirtirken, “örneğin uluslararası toplumun çoğunluğu, gerçek olmasa da, Anastasiadis’in Crans Montana’dan kaçtığına inanıyor” şeklinde konuştu.

Bu durumun başlıca sebebinin, çıkarlarını ve ülkenin yeniden birleşmesini savunurken inandırıcı ve ciddi olunduğuna uluslararası toplumun ikna edilmemesi olduğunu ifade eden Mavroyannis, “bunun sebebinin siyasi eşitliğin kabul edilmemesi mi olduğu?” sorusuna ise olumsuz yanıt verdi.

“SİYASİ EŞİTLLİK İLKESİ KABUL EDİLDİ. BM GENEL SEKRETERİNİN RAPORUNDA DA VAR”

Mavoyannis, siyasi eşitlik ilkesinin kabul edilmiş olduğunu, bunun Crans Montana zirvesi sonrasında BM Genel Sekreteri’nin raporunda da belirtilmekte olduğunu iddia etti.

“O zaman neydi?” şeklindeki soruya karşılık ise Mavroyannis şunları söyledi:

“İlki, başkan ve başkan yardımcısının ortak kararını gerektiren dış politika, güvenlik ve savunma politikası konusunda, bizim ısrar ettiğimiz şekliyle, anlaşmazlık durumunda çıkmazın aşılması mekanizmasının mı yoksa Kıbrıslı Türklerin istedikleri şekilde vetonun mu olacağı konusuydu. Bir diğeri, federal düzeyde bazı düşük seviye siyasi organlarda Kıbrıslı Türklerin olumlu oyunun gerekli olup olmayacağıydı. Üçüncüsü ise dönüşümlü başkanlıktı. Birinci ve ikinci seçenek, BM Genel Sekreteri tarafından altı maddede istendiği gibi, bizim sunduğumuz öneriler temelinde çözülmüştü. Hatta ilk konu hakkında bile, Sn. Akıncı Berlin’deki görüşmelerde, anlaşmazlıkların aşılması mekanizmasını kabul etme niyeti göstermişti.”.

Mavroyannis söyleşinin devamında özetle, iki toplumlu iki kesimli federasyonun tek çözüm yolu olduğuna inandığını, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in ise çözüm için çabalamaktan vazgeçmediğini öne sürdü.

“KIBRISLI RUMLARIN, TÜRK İDARESİ ALTINDAKİ TAŞINMAZ MALLARINA, GERİ DÖNMELERİNDE KÖTÜ BİR ŞEY GÖRMÜYORUM”

Kapalı bölge Maraş konusunda ise Mavroyannis, “Kıbrıslı Rumların, Kıbrıs Türk idaresi altındaki taşınmaz mallarına, mülkiyet rejimi değişmeyecek şekilde, geri dönmelerinde kötü bir şey görmediğini” belirterek, önemli olan unsurun Kıbrıslı Rumların, Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurarak tazminat veya başka bir şey karşılığında mallarının sahipliğini kaybetmemeleri ve Maraş’ın geleceğinin etkilenmesi olduğunu ifade etti.

Mavroyannis: “Bazıları döndü diye her şeyin çok iyi olduğu izlenimi yaratılmamalıdır” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler