• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Lefkoşa 27 °C
  • Mağusa 22 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Rum partiler birlik oldu!

Beş partinin dün gerek Cenevre zirvesi gerekse Kıbrıs sorununa ilişkin diğer konularda ortak görüş içeren bir belge yayınladıkları bildirildi.
Rum partiler birlik oldu!

Güney Kıbrıs’ta DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı, Dayanışma Hareketi ve Çevrecilerden oluşan beş partinin Kıbrıs sorununda bir ittifak kurmuş göründükleri, bu beş partinin dün gerek Cenevre zirvesi gerekse Kıbrıs sorununa ilişkin diğer konularda ortak görüş içeren bir belge yayınladıkları bildirildi.

Politis gazetesi: “Zıtlıklar İçerisinde Cephe Oluşturdular – ‘Merkez’ Partiler Gelişmeler Işığında Örgütleniyor – Beşli Platform” başlıkları altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ta bulunan siyasi partilerden beşinin DİKO, EDEK, Vatandaşlar İttifakı, Dayanışma Hareketi ve Çevrecilerin dün ortak bir basın açıklaması yaparak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i eleştirdiklerini yazdı.

Gazete, sözde “merkez partiler” şeklinde isimlendirilen bu partilerin başkanlarının geçtiğimiz Salı günü toplanarak önceki gün yapılan Ulusal Konsey toplantısında nasıl hareket edeceklerini istişare ettiklerini, dün de ortak bir basın açıklaması yaptıklarını belirtirken, bu partilerin ayrıca, Çevreciler Başkanı Yorgos Perdikis’in daha önce Rum meclisine sunduğu Kıbrıs sorunu konulu kararı da yeniden meclisin gündemine getirme kararı aldıklarını duyurdu.

Haberde, Eleni Teoharus’un partisi Dayanışma Hareketi’nin daha önce bu grupta yer almadığı ancak şimdi bu grup içerisinde bulunduğu belirtilirken beşli cephenin yaptıkları ortak açıklamada ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorununa ilişkin tutumuna yönelik eleştirilerde bulundukları ifade edildi.

Söz konusu ortak açıklamada, Anastasiadis’in daha önce verdiği sözleri tutmadığı, 12 Ocak 2017 konferansıyla son bulacak sıkı bir takvimi kabul ettiği ve konferansı kabul ederek Kıbrıs Rum tarafının tüm gücünü sıfırladığı ve Türk tarafına, uzlaşıya varılmamış tüm konuları konferansa taşıma fırsatını verdiği şeklinde suçlamalarda bulunuldu.

Habere göre, söz konusu partiler Anastasiadis’ten, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’a mektup göndermesini ve “12 Ocak’ta yapılacak konferansa Kıbrıs Cumhuriyetini davet etmesini, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Garanti ve İttifak Anlaşmalarının iptalini öngörecek bir anlaşmaya katılan taraf olacağının garanti edilmesini ve 12 Ocak 2017’de yapılacak zirvenin sadece güvenlik ve garantörlük anlaşmalarının iptali konularını içermesini istemesi” talebinde bulundular.

Söz konusu partiler Anastasiadis’ten ayrıca, toprak konusuyla güvenlik ve garantileri ilişkilendiren ilk başlardaki tutumuna bağlı kalmasını ve toprak konusuyla ortak bir haritada uzlaşılmasının konferansın önkoşulu olduğu yönünde halka garanti vermesini de talep ettiler.

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ülkenin ve AB’nin de ilk gününden itibaren konferansa katılması için Anastasiadis’in girişim gerçekleştirmesini de isteyen partiler, ayrıca Ulusal Konsey’in 9 Ocak’ta Cenevre’ye gitmesi ve konferans öncesinde Anastasiadis’le toplantı gerçekleştirmesi gerektiğini vurguladılar.

Partiler ayrıca, Yunanistan’ın garantilerin kaldırılması yönünde izlediği tutumdan duydukları memnuniyeti de dile getirerek Anastasiadis’e, Yunanistan’la uyumlu hareket etmesi çağrısında bulundular.

Gazete, bu partilerin ayrıca, daha önce Rum Meclisi’ne sunulması gündeme gelen ancak beklemede kalan Perdikis’in önerisini de, Cenevre konferansının içeren ek bir paragrafla birlikte bugün meclisin onayına getirme kararı aldıklarını da yazdı.

ANASTASİADİS’TEN “TÜRK TEZLERİNİ BENİMSİYORSUNUZ” SUÇLAMASI

Gazete haberinin devamında ise, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in Rum siyasi partilerinin bu açıklamasına “sistematik tehlike demagojisi yaptıkları ve Türk tezlerini benimsedikleri” iddialarını içeren bir açıklamayla yanıt verdiğini yazdı.

Habere göre Anastasiadis, bu tür açıklamalarda bulunan bazı kesimlerin müzakerelerin durmasını mı istedikleri sorusunu gündeme getirerek, müzakerelerin kendisi ile partiler arasında değil, kendisi ile Kıbrıs Türk tarafı arasında gerçekleştirildiğini vurguladı.

Anastasiadis ayrıca, “bazı partilerin Türk tarafının fonksiyonsuz Kıbrıs Cumhuriyeti şeklindeki kabul edilemez tezini benimsemiş olduklarını” iddia ederek, yine bazı çevrelerin Yunanistan ile Güney Kıbrıs arasındaki işbirliğinden şüphe duyduklarını açıklamalarının Kıbrıs Rum tarafına ne kadar zarar verdiğini göremedikleri uyarısında bulundu.

Gazete, merkez partilerin ortak açıklamasına bir diğer tepkinin de DİSİ’den geldiğini, parti basın sözcüsü Prodromos Prodromu’nun yaptığı açıklamada, söz konusu beş partinin Anastasiadis’in taahhütlerini görmezden geldikleri ve her türlü girişimini eleştirdiklerini belirtti.

Prodromu ayrıca, Anastasiadis’in eylemleriyle Türkiye’yi, garantiler konusunu görüşmeye sürüklediğini belirterek söz konusu partilere, Türkiye’nin bir daha ne zaman “kazanılmış hak olarak gördüğü garantileri görüşeceği?” sorusunu yöneltti.

PAPADOPULOS: “MÜZAKERECİLER TOPRAK KONUSUNU ELE ALACAK”

LİDERLERİN GÖRÜŞMESİ İHTİMALİ

Simerini gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Beşlerden Ortak Açıklama” başlığı altında verirken Rum Hükümet Sözcüsü Viktoras Papadopulos’un da müzakere sürecine ilişkin açıklamasına yer verdi.

Papadopulos, Anastasiadis’in Cenevre zirvesin öncesinde iki Ulusal Konsey toplantısı gerçekleştirme ve toprak ve mülkiyet konuları da dahil tüm konuları ele alma niyeti olduğunu ifade etti.

Papadopulos, “müzakereciler arasında planlamanın yapıldığını ve Cenevre’ye gidilmeden önce tüm bu konuların ele alınması gerektiğini” belirterek “örneğin toprak konusunun, Mont Pelerin’de kaldığımız yerden görüşülmesi konusunda tarih belirlendi” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Anastasiadis arasında şu an için kesin belirlenmiş bir görüşme tarihi olmadığını da ifade eden Papadopulos ancak “müzakerecilerin üç yada dört görüşme gerçekleştirmelerinin ardından Akıncı ile Anastasiadis arasında görüşme yapılması yönünde fikir birliği bulunduğunu” vurguladı.

Papadopulos, “Anastasiadis ile Akıncı arasında Pazar yada Pazartesi günü bir görüşme olması ihtimali olmasına karşın, şu ana kadar netleşen bir şey yok” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler