• BIST 8718.11
  • Altın 2244.816
  • Dolar 32.3308
  • Euro 35.1735
  • Lefkoşa 11 °C
  • Mağusa 10 °C
  • Girne 14 °C
  • Güzelyurt 10 °C
  • İskele 10 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C

Rum siyasi partiler Anastasiadis’in önerisine karşı

Rum siyasi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerle ilgili önerisine eleştirilerde bulundukları haber verildi.
Rum siyasi partiler Anastasiadis’in önerisine karşı

Fileleftheros gazetesi “Öneriye Karşı Duruyorlar... Partilerden Anastasiadis’in Müzakerelerle İlgili Önerisine Eleştiriler- Tehlikeler, Yanlış İcraatlara ve Taktiğe İşaret Ediyorlar” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in müzakerelerin nasıl ilerleyeceği ve özellikle de yeni bir Cenevre konferansının amacının ne olması gerektiği konusundaki önerisinin, Rum siyasi partilerinden destek görmediğini yazdı.

Gazete her bir siyasi partinin, kendi sebeplerinden ötürü, Anastasiadis’in icraatlarına eleştirel yaklaştığını kaydetti.

AKEL

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in önerisinin kabul görmesi halinde  müzakerelerin devam edeceğini savunan AKEL, aksi halde, prosedürel konulara ilişkin çıkmaz riskinin, oldukça gerçek olduğunu öne sürdü.

Prosedürel sebeplerden ötürü, müzakerelerin çıkmazla sonuçlanmasının gerçekten trajik olacağını öne süren AKEL, Rum lider Anastasiadis’i, prosedürel sorunların aşılması ve belirsizlikte bulunan önemli konulara ilişkin özlü müzakerelere başlanması için, Birleşmiş Milletlerle (BM) işbirliğinde bulunmaya çağırdı.

DİKO

Gazeteye göre DİKO partisi de konuyla ilgili açıklamasında, Anastasiadis’in halka seslenişinde “politikasının başarısızlığını itiraf ettiğini” savundu.

Anastasiadis’i, siyasi güçlere “kendi hazırlamış olduğu ve sözde görüş birlikleri, fikir ayrılıkları ve güya anlaşma mesafesi bulunan konularla ilgili üç boyutlu belgeyi vermeyi reddetmekle” de eleştiren DİKO, Anastasiadis’in, meydana gelmesinde büyük sorumluluk taşıdığı bu zor durumla başa çıkmak için herhangi bir stratejisi olmadığını ispatladığını belirtti.

EDEK

EDEK partisi de yaptığı açıklamada “Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in beşli konferans ısrarının, Kıbrıs sorununun uluslararası boyuta sahip konularını, toplumlararası bir probleme dönüştürdüğüne” işaret etti.

EDEK açıklamasında Anastasiadis’i “BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri, Kıbrıs Cumhuriyeti, garantör güçler ve AB’nin de hazır bulunacağı (beşli olmayan) uluslararası bir konferans toplanması için talepte bulunmaya” da çağırdı.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Vatandaşlar İttifakı ise açıklamasında, Anastasiadis’in “Uluslararası unsura Sayın Akıncı’nın uzlaşmacılığını reklam ettiği sürece, Kıbrıslı Türk liderden her teklif ve önerisine katmerli bir ‘hayır’ yanıtı aldığını ifşa ettiğini” düşündüğünü belirtti.

Anastasiadis’in politikasının iflas ettiğini ve şu an bir çıkmaza sürüklenmekte oldukları iddiasında da bulunan Vatandaşlar İttifakı, Anastasiadis’in güvenlik ve garantilerin temel boyutlarının ele alınmasına dair önerisinin, çok önceden yapılmış olması gerektiğine işaret etti.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Dayanışma Hareketi de konuyla ilgili açıklama yaparak, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in “Bir çıkmazın görünür olduğunu ve yeni bir Cenevre’ye gidilip başarısız olunması durumunda, doğal gazla ilgili araştırmalar ışığında, gerilime ilişkin argümanlar verileceğini kabul ettiğini” ifade etti.

Dayanışma Hareketi, Anastasiadis’in güvenirliğini kaybettiğini ve seçim menfaatleriyle faaliyet gösterdiğini de kaydetti.

EKOLOGLAR

Anastasiadis’in önerisinin çok geç geldiğini ve hasarı onarmak için yeterli olmadığını ifade eden Ekologlar ise, beşli değil, uluslararası bir konferanstan yana tavır takındı.

Ekologlar Anastasiadis’in güvenlik ve garantiler başlığını öncelik olarak ortaya koymasının ise, doğru olduğuna işaret etti.

ELAM

Rum Ulusal Halk Cephesi ELAM da açıklamasında “Ne Anastasiadis’in önerilerinin, ne de Cenevre’de yeni bir konferansın, bir kez daha sürüklenmekte oldukları çıkmazdan, kendilerini çıkarma kabiliyetine sahip olduğunu” düşündüğünü ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler