• BIST 8718.11
  • Altın 2240.877
  • Dolar 32.3243
  • Euro 35.1697
  • Lefkoşa 12 °C
  • Mağusa 12 °C
  • Girne 15 °C
  • Güzelyurt 12 °C
  • İskele 12 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C

Rum siyasi partiler, Anastasiadis’in önerisini eleştirmeyi sürdürüyor

Rum siyasi partilerin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cenevre’de Kıbrıs konusuyla ilgili yeni bir konferans toplanmasına ilişkin söylemine yönelik eleştirileri sürdürdüğü haber verildi.
Rum siyasi partiler, Anastasiadis’in önerisini eleştirmeyi sürdürüyor

Partilerin eleştirilerinde yakınlaştığını yazan Fileleftheros gazetesi, Rum siyasi partilerin yaptıkları açıklamalara yer ayırdı.

DİSİ

Gazeteye göre, DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in önerisini hem müzakere masasında, hem Ulusal Konsey’de, hem de halka seslenişinde netleştirdiğini söyledi.

Neofitu, Anastasiadis’in yalnızca ilerleme değil, Kıbrıs sorunuyla ilgili bütünlüklü bir anlaşmaya dair perspektifler de meydana getirecek bir uluslararası konferansa gitme konusundaki kararlılığını netliğe kavuşturduğunu ifade etti. Neofitu, çıkmazlar ve “Türk işgalinden” yalnızca müzakereler yoluyla kurtulabileceklerini iddia etti.

Neofitu, son olarak, Cenevre’de ikinci bir konferansa gidebilmeleri için, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın iyi niyet ruhu sergilemesini umduğunu da sözlerine ekledi.

AKEL

AKEL de açıklamasında, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin arabuluculuk çabasının sonuç vermesini ve müzakerelerde beliren çıkmaz veya başarısızlığın önlenmesini umduğunu dile getirdi.

AKEL, “Anastasiadis’in bu konular üzerindeki görüşmenin başlaması ve tamamlanmasına dair önerisinin, süreçte sorunlar meydana getirebileceğini, aynı zamanda olası bir çıkmazın akabinde yarın sorumluluklar dağıtacak olanlar tarafından kabul görmeyebileceğini ve anlaşılmayabileceğini” ifade etti.

AKEL, Anastasiadis’in önerisinin uluslararası toplum, BM ve diğer tarafça kabul görmesini umduğunu da sözlerine ekledi.

DİKO

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un ise, Rum halkına yönelik açıklama sebebiyle, Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki politikası karşısında bir saldırı başlattığını yazan gazete, Papadopulos’un, Anastasiadis’in açıklamasının “Kıbrıs sorunundaki politikasının başarısızlığının resmi kabulünü teşkil ettiğini” savunduğunu iletti.

Papadopulos, Anastasiadis’in Rum halkına yönelik olarak yaptığı açıklamayla “esasında kendi kendisine eleştiriler yönelttiğini ve Cenevre konferansının bir sonuca sahip olmadığını kabul ettiğini” de belirtti.

Anastasiadis’in halka seslenişinde “esasında kendilerine Türkiye’nin uzlaşmaz olduğunu söylediğini” ileri süren DİKO Başkanı, Anastasiadis’in Rum siyasi güçlerine görüş birlikleriyle ilgili üç boyutlu belgeyi vermeyi reddettiğini ifade etti.

Siyasi güçlerin müzakerelerle ilgili bilgileri bilmelerinin önemli olduğunu savunan Papadopulos, esasında görüş birlikleri olmadığını da ileri sürdü.

Anastasiadis’in önerisinin kabul edilemeyeceğini ve eski anlaşmalarla çakışmakta olduğunu ifade eden Papadopulos, devamla, artık çok geç olsa da, güvenlik ve garantiler konusunun öncelikli olarak ele alınmasına dair öneriyle hem fikir olduğunu da söyledi.

Papadopulos, son olarak “Erdoğan’ın verdiği güvencelere güvenemeyecekleri gibi, dönüşümlü başkanlık, veto ve sayısal eşitliği kabul edemeyeceklerini” sözlerine ekledi.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Gazeteye göre, Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus da, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin “kat edilmesi gereken son milin kaldığına” dair söylemine dayanarak, yine Anastasiadis’e saldırdı ve Anastasiadis’i, “Türklerle hem fikir olduğu korkunç yenilgiye hizmet etme çabasıyla, Kıbrıs halkıyla oyun oynadığı” konusunda suçladı.

EKOLOGLAR

Rum Ekologlar Hareketi ise BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin güven kaybettiğini, çünkü aylardır gerçekleştirdiği faaliyetlerle tarafsız rolünü unutarak, Türkiye lehinde faaliyette bulunduğunu ileri sürdü.

“AB ile BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin aktif katılımıyla toplanacak olan bir uluslararası konferansa ilişkin sabit tezlerine geri dönmelerinin dayatıldığını” da savunan Ekologlar, “Bu tarz bir uluslararası konferansta, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de bulunması gerektiğini” öne sürdü.

ELAM

Rum Ulusal Halk Cephesi ELAM da açıklamasında, “sorumluluklarıyla karşı karşıya getirilmesi için, sahte devletin değil de Türkiye’nin mevcudiyetinde bir uluslararası konferans gerçekleştirilmesi gerektiğini” ileri sürdü.

RUM BAŞKANLIK BÜROSU MÜDÜRÜ SOFOKLEUS

Gazeteye göre, Rum Başkanlık Bürosu yeni Müdürü Mihalis Sofokleus da açıklamasında, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un söylediklerini yorumlayarak “bazı kişilerin neden Kıbrıs’a dün gelmiş gibi davrandıklarını” sordu.

“Papadopulos, Türk tezlerini dün mü öğrendi” diye soran Sofokleus, “Türkiye’nin tezlerini değiştirmeyi başaran herhangi bir başkan oldu mu” sorusunu da yönelterek, Anastasiadis’in uluslararası toplumu Güney Kıbrıs’ın yanına getirmeyi başaran tek kişi olduğunu savundu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler