• BIST 9457.07
  • Altın 2497.709
  • Dolar 32.5927
  • Euro 34.8193
  • Lefkoşa 25 °C
  • Mağusa 25 °C
  • Girne 24 °C
  • Güzelyurt 25 °C
  • İskele 25 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Rum siyasilerden Akıncı'ya sert tepki!

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “kırmızı çizgilerle” ilgili söylemlerinin Rum kesiminde tepkilere neden oldu...
Rum siyasilerden Akıncı'ya sert tepki!

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “kırmızı çizgilerle” ilgili söylemlerinin Rum kesiminde tepkilere neden olduğu, öte yandan Rum siyasi partilerin, yaptıkları tepki açıklamalarında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Kıbrıs sorunundaki icraatlarıyla ilgili eleştirilerde bulundukları haber verildi.

EDEK

Gazeteye göre EDEK partisi açıklamasında, Hükümeti, gün ışığına çıkanlar ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis veya başka yetkililerin partilere yönelik bilgilendirmesinden ortaya çıkanların ötesinde, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüyle ilgili bir plan hazırlanması amacıyla, üçüncü ülkelerin ve/veya yabancı karar organlarının katılımıyla, perde arkasında kulis faaliyetleri gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini açıklığa kavuşturmaya çağırdı.

Gazeteye göre, dolayısıyla hayati önem sahip bir sorunun ortaya çıkmakta olduğunu belirten EDEK, bunun “hangi veriler temelinde, çeşitli bilgi kaynakları, yılsonuna kadar bir sonuca varılacağını ve referanduma gidileceğini iddia ediyorlar” şeklinde olduğunu ekledi.

VATANDAŞLAR İTTİFAKI

Gazeteye göre Vatandaşlar İttifakı da yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın açıklamaları sebebiyle, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten, Rum kesiminin müzakere çizgisini netleştirmeye ve müzakerelerin 14 Eylül’e kadar olan önümüzdeki döneminde, ne yapmaya niyetli olduğunu resmen açıklamaya çağırdı.

Gazeteye göre İttifak, Anastasiadis’i, üçlü ve beşli konferansla ilgili başlangıçtaki itirazından geri çekildiği konusunda da suçladı.

DAYANIŞMA HAREKETİ

Gazeteye göre Dayanışma Hareketi de açıklamasında, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelere, “Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın son günlerde yaptığı açıklamalarda ortaya koyduğu belirli şantaj kokan veriler altında”, Ulusal Konseyi yeterince bilgilendirmeden gittiğini savundu.

EKOLOGLAR

Gazeteye göre Rum Ekologlar ise, Milliyet gazetesinde yer alan haber sebebiyle yaptıkları açıklamada, “Kıbrıslıların bir kez daha, çözümün maddelerini Türk basınından öğrenmekte olduklarını” iddia etti.

Gazeteye göre Ekologlar, Kıbrıs sorununun tek çözümünün, AB ile uluslararası hukuk ilkelerine dayanacak olan, kapsamlı bir çözüm olduğunu savundu.

ELAM

Gazeteye göre, Rum Ulusal Halk Cephesi (ELAM) ise açıklamasında, Rum hükümetinin Türkiye’nin ve KKTC’nin ileri sürülen meydan okumaları karşısında sergilediği yansız tutumla ilgili endişelerini dile getirdi ve buna paralel olarak, Rum hükümetini, halkın tarihsel haklarını savunarak, uzlaşı politikasından, talep etme/sahip çıkma politikasına geçmeye çağırdı.

OMİRU

Gazeteye göre, Rum Meclisi eski Başkanı Yannakis Omiru da açıklamasında, Türk tarafının beş taraflı konferansa atıfta bulunmasının, üç garantör ülke ve iki toplumun da katılımı şeklinde anlaşılması durumunda, bunun sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin” ortadan kaldırılması ve netice olarak da yokluğu anlamına geleceğini savundu.

Gazeteye göre Omiru, uluslararası konferans konusunda, Rum kesimi ve Yunanistan tarafından net ve resmi bir açıklama yapılmasının mutlak bir şekilde gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

AKEL

Haravgi gazetesine göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise dün yaptığı açıklamada, güvenlik konusundaki uçurumun çok büyük olması ve çok taraflı konferansa gidilmesi durumunda, bunun başarısız olacağını söyledi.

Gazeteye göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın konuyla ilgili açıklamalarını yorumlayan Kiprianu, güvenlik konusuyla ilgili çok taraflı konferansa gidilmesi için, anlaşma mesafesinde olunmasına dair tezini de yineledi.

Cumhurbaşkanı Akıncı’nın, geçtiğimiz Cumartesi günü, İstanbul’dan dönüşünde yaptığı açıklamaları da yorumlayan Kiprianu, Akıncı’nın tutumunun içerisinde bulunduğumuz anların kritikliğine yanıt vermediğini ve Kıbrıs Türk liderin, gelişme aşamasındaki çabayı yaraladığını iddia etti.

Kiprianu, Rum kesimini kırmızı çizgiler ortaya koymamaya çağıran Akıncı’nın, bizzat kendisinin (Türkiye’nin garantileri gibi) kırmızı çizgiler ortaya koyduğunu iddialarına ekledi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler