• BIST 9799.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Lefkoşa 34 °C
  • Mağusa 32 °C
  • Girne 29 °C
  • Güzelyurt 35 °C
  • İskele 32 °C
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 24 °C

Rum tarafının gözü Eide'de

Rum tarafının gözü Eide'de

Rum yönetimi, “MEB’indeki egemenlik haklarını kullanması” konusunda Türkiye’nin nasıl davranacağını, bu akşam Ada’ya gelecek BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’den öğrenmeyi bekliyor.

Eide’nin, müzakerelerin tutum ve niyetler peşinen netleştirilmeden başlamasındaki acelesine katılmayan Rum yönetimi, 19 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden ortaya çıkacak olguların da dikkate alınması gerektiğine inanıyor.

Fileleftheros “Ankara’dan Işık Bekliyorlar... Kıbrıs Sorunu Sürecini Türkiye’nin Tavrı Belirleyecek” başlıklı manşet haberinde Eide’nin Ada’ya yapacağı yeni ziyaret sırasında müzakerelerin yeniden başlamasını ilan etmeyi ve bu şekilde iki tarafı, ekspres prosedüre dönmeye bağlamayı umduğunu yazdı.

Diyaloğun daha ileri gidebilmesinin Ankara’nın tavrına bağlı olacağı, Eide’nin bugünkü Ankara ziyaretinin de bununla alakalı olduğu savunulan haberde, Rum yönetiminin, “Münhasır Ekonomik Bölgesi içerisinde egemenlik haklarını kullanması” konusunda Türkiye’nin nasıl davranacağını öğrenmek için yarınki Anastasiadis-Eide görüşmesini beklediği kaydedildi.

Ankara’dan bu akşam Ada’ya gelecek olan Eide’nin yarın ilk olarak Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, ardından da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile (ve iki tarafın müzakerecileriyle) görüşeceği hatırlatılan haberde Rum yönetiminin müzakerelerle ilgili herhangi bir karar vermeden önce Eide’yi dinlemek istediğine vurgu yapıldı.

Habere göre Rum tarafı, enerji projelerine planladığı gibi devam edeceğini ve Türkiye’nin, müzakereler başladıktan sonra yeniden Doğu Akdeniz’e gelmesi halinde müzakerelere katılımını yeniden askıya alacağını peşinen açıkça ortaya koyacak, masadan kalktığı, Eylül 2014 öncesindeki şartlara geri dönülmesinde de ısrar ediyor.

SİYASİ PARTİLER TEMKİNLİ

Müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki hareketler Rum siyasi partileri tarafından oldukça temkinli karşılanıyor. Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis müzakerelerin, özlü olacağı konusunda istenen garantiler alınmadan başlama sürecine sokulmasından endişe belirtti. Perdikis “Müzakerelerin Türk gambotlarının tehdidi altında yapılması tehlikesi var” iddiasında bulundu.

Vatandaşlar İttifakı, Eide’nin ziyaretinin, müzakerelerin yeniden başlama ilanını yapmak maksadını taşıdığına vurgu yaptı. Yazılı açıklamada “ziyaretin Navtex’in sona eriş tarihine denk gelmesi tesadüf değil. Hidrokarbonlar, Başkan Anastaiadis’in ocak ayındaki tek yanlı açıklaması ile Kıbrıs sorununun çözümüne bağlandı, ENI’nin araştırma programının süresiz ertelenmesiyle güçlendirildi. Bu şartlar altında müzakereler sadece Türk plan ve hedeflerine hizmet eder” denildi.

AKEL’DEN ŞARTLI DESTEK

Gazete “Andros Kiprianu... AKEL’in Desteği Şartlı” başlıklı haberinde ise AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun “Başkan Anastasiadis’in Kıbrıs müzakerelerine, “tehditlere boyun eğerek veya egemenlik haklarından taviz vererek gitmeyeceğinin güvence altına alınması çok önemlidir. Diyalog ancak bu şartlar yerine gelire başlayabilir” dediğini yazdı.

Habere göre müzakerelerin başlamasıyla birlikte Anastasiadis’in icraatlarının ezeli Rum ilke ve tezleri ile Rum Ulusal Konseyi kararlarına uygun olması gerektiğine de işaret eden Kiprianu “AKEL, Anastasiadis’in birlik, kararlılık ve ciddiyet ilkelerinde hareket etmesi halinde prosedüre destek verecek ve çözüm çabalarını güçlendirmede belirleyici rol oynamak isteyecek” uyarısında bulundu.

Herhangi bir çözüm değil, “Türk işgaline, kolonizasyona son verecek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve birliğini tesis edecek” bir çözüm istediklerine vurgu yapan Kiprianu, Anastasiadis’e, müzakerelere Talat-Hristofyas görüş birliklerinden başlaması çağrısını yineledi.

Simerini, “Müzakerelerin Yeniden Başlaması Konusunda Yeni Bilgiler Yarın... Eide Akşamüzeri Geliyor ve Derhal Temaslara Başlıyor... Navtex Bugün Sona Eriyor... Yenilenmemesi Şart” başlık ve spotlarıyla aktardığı manşet haberinde bütün göstergelerin, Eide’nin, müzakerelerin yeniden başlayacağını yarın ilan edeceğini gösterdiğine işaret etti.

“ENERJİ PROJELERİMİZ DEVAM EDİYOR, TÜRKLER DOĞU AKDENİZ’E GERİ GELİRSE MASADAN YİNE KALKARIZ”

Habere göre Rum Sözcü Hristodulidis müzakereler başladıktan sonra Türkiye’nin Navtex’i yenilemesi ve Doğu Akdeniz’e geri gelmesi halinde Rum tarafının müzakerelere katılımını yeniden askıya alacağını ve uluslararası toplumdan, sorumluluğu Türkiye’ye yüklemesini bekleyeceğini açıkladı.

Hristodulidis “Hükümet, Barbaros’un ayrılmasının ENI-KoGas sondaj gemisinin ayrılmasıyla bağlantılı olduğu iddiasını reddediyor. Enerji projelerimiz normal şekilde devam ediyor” da dedi.

Politis “Eide Navtex’e Asılı... Yarın Liderlerle Görüşecek, Müzakerelerin Yeniden Başlama İlanı Muhtemelen Çarşamba’ya” başlıklı haberinde Ada’ya bu akşam gelecek, yarın da iki tarafın lideriyle görüşecek olan Eide’nin, müzakerelerin yeniden başlama ilanını -muhtemelen Çarşamba günü- yapıp yapmayacağının da Türkiye’nin süresi bugün biten Navtex’i yenileyip yenilemeyeceğine bağlı olacağını yazdı.

“İLAN, ÇARŞAMBA GÜNÜ TARAFSIZ BÖLGEDE YAPILACAK”

Gazete BM çevresinden kaynakların Eide’nin müzakerelerin başlama ilanını liderlerle görüştükten sonra, büyük ihtimalle tarafsız bölgede açıklayacağını, (Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda veya Rum Başkanlık Sarayı’nda değil) kanaatinde olduğunu, diplomatik kaynakların da böyle bir açıklama için çarşamba gününü işaret ettiğini yazdı.

“BM, SEÇİMLERDE YENİ DURUM OLUŞMASI HALİNDE MÜZAKERELERİN NASIL DEVAM EDECEĞİ ÜZERİNDE DURUYOR”

Eide’nin son ziyaretinden, müzakerelerin yeniden başlama ilanını KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce yaparak olumlu ortam yaratmak ve her iki tarafı da geri dönüşü olmayacak şekilde bağlamak istediğinin açıkça anlaşıldığını yazan gazete şunları ekledi:

“Eide’nin Kıbrıs’taki danışman grubu şimdilik, seçimden hemen sonra, özellikle de yeni bir Kıbrıslı Türk lider seçilmesi ve tamamen yeni bir Kıbrıs Türk müzakere heyeti oluşturması halinde müzakerelerin nasıl devam edebileceği üzerinde yoğunlaşmış durumda.”

“EIDE, SEÇİMLERİN DAHA YAPILMAMIŞ OLMASINA RAĞMEN ACELE EDİYOR”

Alithia “Lefkoşa Ankara’dan Mesaj Bekliyor... Başkan Paskalya Sonrasında Atina’ya” başlığıyla manşete çektiği haberinde, Rum tarafı açısından müzakerelerin yeniden başlamasının tamamen Türk tarafının tavır ve davranışına bağlı olacağını yazdı.

Gazete, “Bunu BM de biliyor ancak Özel Danışman, işgal bölgelerindeki ‘seçimlerin’ daha yapılmamış olmasına rağmen yeniden başlama ilanını duyurmakta acele ediyor” vurgusunu yaptı.

Habere göre Rum yönetimi, Eide’nin KKTC’de Cumhurbaşkanı Eroğlu dışında diğer cumhurbaşkanı adayları ile görüşmek niyetinde olup olmadığını da sorguluyor. Haberde “Kıbrıs Rum tarafı, diğer Kıbrıslı Türk ‘adayların’ da duruma ve meseleye (müzakerelerin yeniden başlaması) bakış açısının ve tezlerinin de önemli olduğunu düşünüyor” ifadesi kullanıldı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler