• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Lefkoşa 14 °C
  • Mağusa 15 °C
  • Girne 17 °C
  • Güzelyurt 13 °C
  • İskele 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Rusya'yı endişe sardı ya Türkler durdurursa

Rusya, Türkiye'den oto yedek parça sevkiyatının hızlanması için ek önlemler aldı
Rusya'yı endişe sardı ya Türkler durdurursa

ÜRETİM DURMA NOKTASINA GELDİ

Rusya’nın Petersburg şehrinde araba ve beyaz eşya üreten ve aralarında dünyaca ünlü markalarında yer aldığı bazı fabrikalar durma noktasına geldi. Sebebi, Rusya Hükümeti'nin Türk ürünlerine uyguladığı yaptırım listesinde hafif sanayi ürünleri olmamasına rağmen, Rusya'nın gümrüklerdeki Türk ürünlerini geçirmemesi ve fabrikalarda parça, ham madde ve bileşenlerinin temininde sıkıntı yaşıyor olması.

İLK ETKİLENEN OTOMOBİL FABRİKALARI

St. Petersburg Vali Yardımcısı Sergey Movçan, Rusya Federal Gümrük Servisi Direktör Yardımcısı Vladimir Malinin'e yazdığı mektupta, ithal ürünlerin ulaşımında yaşanan düzensizlik nedeniyle şehirdeki birçok önemli üretimin yakın bir zamanda durabileceğini belirtti. Movçan mektubunda, bundan ilk etkilenenin daha çok otomobil fabrikaları olduğunu ifade etti.

Movçan, şehirde bulunan işletmeler için Türkiye'den malzeme sevkiyatını hızlandırmak için FTS'ye başvurduğunu bildirdi. Vali Yardımcısı talebinde Türkiye'ye uygulanan kısıtlamalardan sonra otomobil sektöründeki şirketler için Türkiye'den St. Petersburg'a düzenlenen sevkiyatların süresinin uzadığını belirtti.

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS), Türkiye'den yerli otomobil üreticileri için gerekli malzemelerin sevkiyatını hızlandırmak için ek önlemler aldı.

St. Petersburg'da Hyundai, Nissan, Toyota ve MAN şirketlerinin fabrikaları bulunuyor. İşletmelerde yaklaşık 8 bin kişi çalışıyor. Movçan bu şirketlerin toplam kapasitesinin yılda 400 bin otomobile ulaştığını belirtti.

FTS tarafından yapılan açıklamada, "Rusya Federal Gümrük Servisi yerli sanayi şirketleri için gerekli ürün ve malzeme sevkiyatlarının düzenlenmesi için ek önlemler aldı" denildi.

RUS MERKEZ BANKASI'NDAN SEBZE MEYVE UYARISI

Rusya Merkez Bankası, 1 Ocak'tan itibaren Türk ürünlerinin sevkiyatının yasaklanmasının Rusya'ya sebze ve meyve sevkiyatlarında kesintilere sebep olabileceğini duyurdu.

Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

"Bazı Türk ürünlerine getirilen yasaklar Rusya'ya sebze ve meyve sevkiyatlarında kesintilere sebep olabilir. Fakat bu ürünlerin yerini diğer ülkelerden getirilen ürünler ve yerli ürünler almaya başladıkça bu kısıtlamaların etkisi azalacak. "

Merkez Bankası, Türk ürünlerine getirilen yasakların Rusya'nın ithalat hacmine etkisinin az olacağını belirtmesine rağmen şu açıklamayı yaptı:

"Yasaklanan ürünler Ocak-Eylül döneminde Türkiye'den Rusya'ya ithal edilen ürünlerin %19'unu oluşturdu. Rusya kayısı ithalatında Türk ürünlerine bağımlılığı %67, domates ithalatında %55, üzüm ithalatında %45 seviyesinde."

HAVA İHLALİ YAPAN UÇAK DÜŞÜRÜMÜŞTÜ

Rusya'ya ait savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülmesinin ardından Türkiye'ye yönelik "yaptırım" kararı alan Rusya Hükümeti, bazı ürünlerin ithalatına kısıtlama veya yasak getirmişti. Hafif sanayi ürünleri bu listede yer almamasına rağmen, Rus yapımı Su 24 tipi kimliği belirsiz bir savaş uçağı, 24 Kasım'da Suriye hava sahasından Türkiye tarafına geçmiş, 10 kez uyarılmasına rağmen ihlali sürdürmesi nedeniyle Türk F16'ları tarafından vurulmuştu.

Rusya, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında Suriye'nin Bayırbucak bölgesine düşen uçağın kendisine ait olduğunu açıklamıştı. NATO, uçağın hava ihlali yaptığına ilişkin Türkiye'nin paylaştığı bilgilerin doğruluğunu teyit etmişti. Ekim ayı başında da Rusya'ya ait savaş uçakları Türk hava sahasını ihlal etmiş, Rus yetkililer olayın ardından özür dileyerek benzer durumların tekrarlanmayacağını bildirmişti. Türkiye ise hava sahası ihlallerine askeri karşılık verilmesini içeren angajman kurallarının uygulanacağı uyarısını yinelemişti.

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler