• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Lefkoşa 26 °C
  • Mağusa 24 °C
  • Girne 23 °C
  • Güzelyurt 26 °C
  • İskele 24 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Sanayi Odası’ndan Tarım Bakanlığı’nın açıklamalarına destek

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın ithal ürünler konusundaki açıklamalarını desteklediklerini duyurdu.
Sanayi Odası’ndan Tarım Bakanlığı’nın açıklamalarına destek

Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO), Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın ithal ürünler konusundaki açıklamalarını desteklediklerini duyurdu.

KTSO’dan yapılan yazılı açıklamada, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama ile, özellikle ithal edilen gıda ürünlerinde gümrük giriş fiyatlarıyla, pazar satış fiyatları arasında ciddi bir uçurumun olduğunu ve TÜK’ün yüzde 3’lük katkı payı uygulamasının daha başlamadan piyasada bazı ithal ürünlerin fiyatlarının yüzde 18 oranlarında artırıldığını belgeleriyle kamuoyuyla paylaştığı anımsatıldı. 

Oda olarak yıllardır ülkede sürdürülebilir mal ve hizmet üretiminin sağlanması için yerli üretiminin korunmasını ve geliştirilmesini savunduklarına dikkat çekilen Sanayi Odası açıklamasında, “bu kapsamda yıllardır ifade ettiğimiz, birçok bilimsel raporda da kanıtladığımız ve geçen gün bakanlığın açıklamasında da açıkça gördüğümüz gibi, KKTC’de üretilen ürünlerin ithalatına konan vergiler pahalılık yaratmamaktadır. Tam aksine ülkemizdeki yerli üretim, ithal muadillerinin fiyatlarını kontrol altına almakta, adeta bir emniyet kemeri gibi tüketiciyi koruma görevi üstlenmektedir” denildi. 

Yıllar içinde korumaların ve desteklerin bazı ithalatçı lobilerin baskısıyla azaltılması veya kaldırılmasının, o ürün gruplarındaki yerli üretimin zayıflaması, vahşi haksız rekabet karşısında erimesine ve piyasanın birkaç tüccarın insafına kalmasına neden olduğu savunulan açıklamada, yanlış politikalar neticesinde oluşan bu durumun acilen Bakanlar Kurulu tarafından ele alınması, haksız rekabet yaratan unsurların ve tüketicileri de mağdur eden bu yapının düzeltilmesi gerektiği kaydedildi.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bu hususta ithal gıda ürünlerinde gümrük giriş fiyatıyla, piyasadaki satış fiyatlarını yakın takibe alacak olmasını desteklemekle birlikte, bu adımların genel bir politika içerisinde özellikle yerli üretimi olan tüm ithal muadillerini kapsaması gerektiğine inanç belirtilen açıklamada, bu kapsamda ekonomi ve maliyeden sorumlu bakanlılarının da içerisinde olacağı bir yapıda gümrüklerde etkin denetim sağlanarak vergi kayıplarının, anti-damping ve haksız rekabet yaratılmasının önüne geçilmesi gerektiğine işaret edildi.

YERLİ ÜRETİM KORUNARAK DESTEKLENMELİ

Sanayi Odası açıklamasında, haksız rekabet karşısında ayakta kalma mücadelesi veren ve ülkede katma değer yaratan tüm yerli üretimin korunarak desteklenmesi konusunda, yerli üretimi olan ürünlerin ithalatındaki koruma oranları gözden geçirilerek iyileştirilmesi gerektiği de ifade edilerek, şöyle denildi:

“Birkaç güçlü ithalatçı firmaların gümrüklerde ve piyasalarda yarattığı haksız rekabeti ilk defa bir bakan korkmadan, seçilme kaygısı taşımadan ve cesaret göstererek açıklamıştır. Bu kapsamda Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanını bu konudaki açıklamalarını desteklediğimizi ifade etmek istiyoruz. Doğru bir ekonomik yapı adına bu hususların kamuoyuyla paylaşılması ilerisi için önemli bir gelişmedir. Artık tüm yanlışlarımızı ve doğrularımızı masaya koyup, ülkemizin çıkarları doğrultusunda daha fazla vakit kaybedilmeden politikalar üretmemiz gerekmektedir.”

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler