11 Eylül kurbanları anıldı

ABD'nin başkenti Washington'da 11 Eylül terör saldırılarının kurbanları anıldı. Beyaz Saray'ın bahçesinde saygı duruşuyla başlayan törende, ABD Başkanı Barack Obama, eşi Michelle Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşi Jill Biden ile bazı Amerikalı vatandaşlar hazır bulundu.

Ardından Obama, Pentagon'da 11 Eylül saldırısının kurbanları için dikilen Pentagon Anıtı'ndaki törene katıldı. Anıta çelenk bırakan Obama, buradaki saldırıda ölen 184 kişinin ailesine hitaben konuştu. Obama, "Kalplerimiz hala gelecekleri ellerinden alınanlar için acıyor" dedi.

New York'ta anma

ABD'nin New York kentinde, 11 Eylül 2001 yılında gerçekleşen terör saldırısında hayatını kaybedenler için 12'ncisi düzenlenen anma töreninde, hayatını kaybeden 2 bin 983 kişinin ismi tek tek okundu.

Çeşitli zamanlarda 6 defa saygı duruşu gerçekleştirilen törende, New York Valisi, Andrew Cuomo, Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve eski başkanlardan Rudolph Giuliani ile New York Belediye Meclis üyesi Christine Quinn de hazır bulundu.

Dünya Ticaret Merkezi'ne intihar saldırısı gerçekleştiren ilk uçağın çarpma anı olan 08.46'da başlayan programda, Uçakların ikiz kuleleri çarpma anları, diğer iki uçaktan birinin Pentagon'a çarptığı ve dördüncü uçağın da Pennsylvania'da düşürüldüğü anlar ve son olarak ikiz kulelerin yıkılma anlarında olmak üzere 6 defa saygı duruşu gerçekleşti.

Dünya Ticaret Merkezi'ndeki National September 11 Memorial Plaza'da gerçekleşen anma töreninine, saldırılarda ölenlerin aileleri başta olmak üzere, New York ve farklı eyaletlerden gelen Amerikalılar katılırken, bu yıl ki kalabalığın geçen yıla nazaran daha az olduğu gözlendi.

Başkan Obama yine katılmadı

ABD Başkanı Obama, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da anma törenlerine katılmazken, yeniden yapılan Dünya Ticaret Merkezi'nin 1776 feet (541) metre uzunluğundaki binasının bahçesindeki kalabalık alanda, New York Valisi, Andrew Cuomo, Belediye Başkanı Michael Bloomberg ve eski başkanlardan Rudolph Giuliani'nin de hazır bulunduğu gözlendi.

Yetkililerin programda herhangi bir konuşma yapmak için platforma çıkmadığı anma töreninde, dün yapılan New York Belediye Başkanlığı seçimlerine Demokrat kanattan katılan, ancak yarışı yüzde 15 oyla 3'üncü sırada bitiren eşcinsel siyasetçi Christine Quiin de bir süre bulundu.

Törende, New York İtfaiye Departmanı (FDNY), New York Polis Departmanı (NYPD) ve New York Liman İşletmeleri Polis Departmanı (PAPD), 11 Eylül 2001'de hayatını kaybeden mensuplarını anmak için tören alanında küçük bir kıta ile temsil edilirken, New York İtfaiye Departmanı ve Liman İşletmeleri Polis Departmanı bandoları da minik konserler verdi.

Aile yakınları, kayıplarının isimlerinin okunduğu esnada duygusal anlar yaşarken, bazı aile yakınları da mesaj içerikli konuşmalarda bulundu.

Platform'da kaybettiği aile yakının ismini anons eden liseli bir kız öğrencinin, ABD Başkanı Obama'ya hitaben, "Sayın Obama, lütfen bizi başka bir savaşa sürükleme" diye seslenmesi dikkati çekti.

ABD Kongresi'nin her iki kanadı da bugünkü oturumlarına 11 Eylül kurbanlarını anarak ve onlar için saygı duruşunda bulunarak başlayacak.