20 Temmuz'un 39. Yıl dönümü

20 Temmuz kutlamaları kapsamında günün ilk töreni Lefkoşa Atatürk Anıtı önünde düzenlendi.

Atatürk Anıtı’nın ardından da Şehitler Anıtı önünde tören yapıldı.

Başkent Lefkoşa’da Doktor Fazıl Küçük Bulvarı’ndaki tören Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun tören alanına girişiyle başladı.

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Cumhurbaşkanı Eroğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun ile birlikte tören birliklerini denetledi ve halkın bayramını kutladı.

Ardından mesaj teatileri gerçekleşti. Türkiye Cumhurbaşkanlığını temsilen adada bulunan Genel sekreter Mustafa İsen, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün mesajını Cumhurbaşkanı Eroğlu’na sundu.

Yavuz Çıkarma Plajı’ndan getirilen bağımsızlığın sembolü olan bayraklar da Cumhurbaşkanı Eroğlu’na takdim edildi.

Törende ilk konuşmayı Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay yaptı…

75 Milyon Türkiye’nin selam ve sevgisini aktararak konuşmasına başlayan Atalay, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajını da sabah saatlerinde Cumhurbaşkanına sunduğunu aktardı.

20 Temmuz’un Kıbrıs Türk halkının barış ve güvenlik ideali doğrultusunda eşit statüsünün, hak ve hukukunun korunmasının bir göstergesi olduğuna işaret eden Atalay şunları kaydetti:

“Türkiye o gün dünyaya Kıbrıs Türkü’nün yalnız olmadığını ve yalnız bırakılmayacağını göstermiştir. Derin acıların tekrarlanmasına alsa izin verilmeyeceğinin de bir taahhüdüdür. Kıbrıs Türkü’nün geleceğe güvenle bakılması sağlanmıştır…  1963’den beri eşitlik mücadelesi veren Kıbrıs Türkü’nün sabrı ve dirayeti her türlü takdire şayandır. Kıbrıs Türk halkı çetin mücadelelerde toplumsal varlığını korurken, kendi devletini kurup ona sahip çıktı”…

Kıbrıs konusunda net konuşan Atalay, kapsamlı çözümün ancak adadaki gerçekler temelinde mümkün olabileceğine dikkati çekti.

“Zaman kaybetmeden somut bir takvim çerçevesinde tarafların masaya oturması önemlidir. 3 yıl önce görüşülenlerden devam etmeyi taahhüt eden Türk tarafıdır. Rum tarafının niyeti ise, sıfırdan başlamadır. O kadar emeği heba edecek bir yaklaşımı göze almayız. Rum tarafı masadan kaçacağına sonuç almaya odaklanmalıdır. Türkiye garantör ülke olarak her türlü desteği verme hazırdır. Yol haritasının belirlenmesi önem taşımaktadır”.

KKTC’nin ekonomik daha açıdan gelişmesinin sağlanacağını da vurgulayan Atalay, “Kıbrıs Türkünün hukuk ve refahı bizim milli davamızdır. Anlayış ve gönül birliğimizi muhafaza edersek ortaya çıkacak sıkıntıları birlikte aşacağız” dedi…

Cumhurbaşkanı Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Barış Harekatı’nın en önemli sonucu ve meyvesinin, özgürlük ve güvenliğin somutlaşmış şekli olan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti olduğunu söyledi.

Eroğlu: “Devletimizin varlığı bizim en büyük gücümüzdür. Kimse aksini iddia edip zihinleri bulandırmasın, devletin varlığını önemsizleştirmeye çalışmasın. Öncesini de, 1974’ü de, 1974 sonrasında nasıl bir Kuzey Kıbrıs’ın ortaya çıktığını da dün gibi hatırlıyorum” dedi.

Eroğlu, Ramazan ile birlikte, 20 Temmuz’un,  bu yıl daha anlamlı olduğunu ifade etti…

Cumhrubaşkanı Eroğlu, Müzakerelerle ilgili de mesaj verdi.

Rum Lider Anastasiades’in, ipleri tamamen Ulusal Konsey’e teslim ettiğini kaydeden Eroğlu, “Umarım Ekim ayında masada bambaşka, gerçekçi, barışçı, pratik, çözümü gerçekten isteyen bir Anastasiades’le karşılaşırız.” Diye konuştu.

Eroğlu, Kıbrıs’ta dini, dili farklı iki Halk, iki Devlet olduğunu, bir çözümden sonra da Kıbrıs Türk Halkının kendi kendini idare etmeye devam edeceğini, İki kesimlilik, siyasi eşitlik, Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin sulandırılmadan devamının esas olduğunu söyledi.

Eroğlu, “Kıbrıs konusunda ya bir anlaşma olmalı ya da artık önümüz kapatılmamalı, Dünya’da yaşanan diğer bazı meselelerde olduğu gibi Kıbrıs Türk Halkı’na da imkan, şans tanınmalı çıkış yolları gösterilmelidir” diye konuştu…

Cumhurbaşkanı Eroğlu “Anavatan Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkilerini kardeşlik temelinden başka noktalara kaydırmamalı, daha da güçlendirmeliyiz” ifadelerini de kullandı

KKTC devleti için, daha fazla gelişme ve atılım sağlanması için yapılması gerekenler olduğunu kaydeden Eroğlu, bu kararları ertelememek gerektiğini vurguladı

28 Temmuz’da herkese sandığa gitme çağrısı yapan Eroğlu, iradenin özgür bir şekilde, kimseden çekinmeden sandığa yansıması gerektiğini söyledi…

Törende KKTC semalarından paraşütçüler, nokta atlayışları da gerçekleştirdi…

Motorlu yelken kanat ve chasna uçakları da KKTC semalarını renklendirdi.

Törende daha sonra Gençlik Dairesi Devlet Halk Dansları Topluluğu folklor gösterisi gerçekleşti.

Motosikletli polis timleri de gösteri düzenledi…

Tören resmigeçitle son buldu…