A400M askeri uçakğının ilk teslimatı yapıldı

A400M’in askeri uçağının ilk teslimatı, Fransız Hava Kuvvetleri’ne yapıldı.

Türkiye’nin de 10 adet sipariş verdiği Airbus Military’nin yeni nesil nakliye uçağı A400M’in ilk teslimatı, Fransız Hava Kuvvetleri’ne yapıldı.

Avrupa ve ötesinde askeri hava taşımacılığında dönüm noktası olarak gösterilen A400M, 'Atlas' adıyla ilk kullanıcısına teslim edildi. Fransız İhale Kurumu (DGA) tarafından resmileştirilen A400M MSN7 teslimatı yarın itibariyle Fransız Hava Kuvvetleri’ne bağlı Orleans-Bricy Fransız hava üssünde yerini alacak.

İlk teslimattan önce A400M, 40 bin kişinin katkısıyla 10 yıllık geliştirme çalışmaları ve 5 bin saatlik uçuş testi sonrasında seri üretime başlandı.

Fransız Hava Kuvvetleri, A400M nakliye uçağını operasyonel taşımacılık filosunun bir parçası olmadan önce uçak mürettebatının devam eden eğitim programları için kullanılacak.

Teslimatın ilk resmi töreni yaz sezonunda Sevilla'da bulunan son montaj hattında gerçekleşecek. Türk Hava Kuvvetleri'ne ilk teslimatın ise Eylül ayında yapılması planlanıyor.

TAM DONANIMLI 116 PARAŞÜTÇÜ TAŞIYABİLİYOR

A400M, 21.yüzyılda dünya silahlı kuvvetlerinin gerek askeri gerekse de sivil görev ihtiyaçlarını karşılamak üzere yepyeni bir askeri nakliye uçağı olarak tasarlandı. En ileri teknolojileri sayesinde A400M daha yüksek, daha hızlı ve daha uzağa uçarken manevra kabiliyeti, düşük hız seviyeleri ve kısa, yumuşak ya da sert alanlara inebilme özelliklerine de sahip. 4 adet 11.000shp motoru EuroProp International tarafından yapılan TP400 turboprop motorları ile destekleniyor. 116 tam donanımlı paraşütçü veya 37 tona kadar yük taşıma kapasitesi ve bununla birlikte hızlı jeti geniş uçak ve helikopterlere havadan havaya yakıt ikmal yeteneğine sahip uçak, taktik ve stratejik/lojistik misyonlarda kullanılabiliyor.

Özellikle günümüzün askeri ve yardım operasyonlarında gerekli büyük kargoları taşıyabilmek için tasarlanan kargo bölümü ile A400M gerekli malzemeleri hızla ve nonstop ulaşması gereken bölgelere götürebiliyor.Güvenilirliği, sağlamlığı ve beka kabiliyeti sayesinde çok amaçlı nakliye uçağı A400M, daha küçük filolar ve dolayısıyla operatörlere daha az maliyet sağlıyor. A400M bugüne kadar üretilen en düşük maliyetli ve çok yönlü nakliye uçağı özelliğini taşıyor.