"ABD, 'güvenilmez' İngilizleri dışarıda bıraktı"

Times gazetesi, İngiltere'nin Suriye'ye olası askeri müdahaleye katılmayacağı kararının ardından, Amerikalıların, İngiliz üst düzey askeri yetkilileri yaptıkları toplantılardan çıkardığını yazdı.
Gazetenin manşetinden, "ABD, 'güvenilmez' İngilizleri dışarıda bıraktı" başlığıyla verdiği haberde, "Askeri kaynaklar, Florida'da bulunan ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı'ndaki İngiliz askerlerin, ilişkileri olmayan bir savaşla ilgili yüksek seviyeli istihbarat bakımından güvenilemeyeceklerinden, görevlerinin düşürüldüğünü söylüyor" ifadelerine yer verildi.Gazeteye konuşan bir İngiliz Savunma Bakanlığı yetkilisinin, "Merkezi Kuvvetler Komutanlığı'nda hiçbir İngiliz asker Suriye konusunda askeri hazırlığa dahil edilmiyor ve bu planların hayata geçirilmesinde de rol oynamayacaklar" dediği aktarıldı.

Haberde, yaklaşık 30 İngiliz askeri personelinin Amerikalılarla ve Fransızlarla Florida'daki ABD Merkezi Kuvvetler Komutanlığı'nda çalıştığına ve İngilizlerin rolünü artık Fransızların üstleneceğine dikkat çekildi.

İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası geçen hafta, "Suriye'ye askeri müdahaleyi de kapsayabilecek güçlü bir insani tepkinin verilmesi gerektiği" yönündeki hükümetin prensip önergesini, 272'ye karşı 285 oyla reddetmişti.

Hükümetin verdiği önergenin 13 oy farkla reddedilmesi, İngiltere Başbakanı David Cameron için "büyük bir yenilgi" olarak değerlendirilmiş, İngiltere'nin müttefiki ABD'yi yalnız bıraktığı yorumlarına neden olmuştu.

Cameron, ABD'nin parlamentonun verdiği kararı anlayacağını söylemişti.