AB'den işsiz gençlere 6 milyar Euro

Avrupa Birliği liderleri, üye ülkelerde sayısı giderek artan genç işsizlere yönelik eğitim programlarında kullanılmak üzere 6 milyar Euro'luk bir fon ayrılması konusunda anlaştı.

Ancak yetkililer, asıl sorunun yeterli iş bulunmaması olduğunu vurguluyor ve bunu sağlamanın uzun zaman alacağını belirtiyorlar.

Avusturya Başbakanı Werner Fayman, 6 milyar Euro'luk fonu bir 'ilk adım' olarak nitelerken üst düzey bir başka Avrupa Birliği yetkilisi ise atılan adımın yeterli olmadığını belirtti ve ayrılan fonu 'okyanusta küçük bir damla' olarak tanımladı.

Avrupa Birliği genelinde, 18-25 yaş arası gençlerin yaklaşık dörtte biri işsiz.

Ekonomiyi canlandırma çabası çerçevesinde, bankaların küçük ölçekli işletmelere vereceği kredilerle ilgili yeni projeler de Avrupa Birliği liderlerinin gündemindeydi.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Yatırım Bankası'na 10 milyar Euro değerinde bir kaynak sağlanarak, özel bankaların küçük ve orta ölçekli işletmelere kredi açmasının teşvik edecek bir projeyi de liderlere sundu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, uzun süredir tartışılan birliğin gelecek yedi yıldaki bütçesi konusunda uzlaşmaya varıldığını da duyurdu.

Barroso, 2014-2020 dönemini kapsayan bütçe konusunda üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu liderlerinin uzlaştığını söyledi.

960 milyar Euro’luk bütçede ilk kez harcamalarda kesintiye gidiliyor.

Zirve öncesinde ayrıca, tarım reformu ve sorunlu bankaların nasıl kurtarılacağı konusundaki taslak planlarda da uzlaşma sağlandı.

AB liderleri, 2014-2020 bütçesi konusunda geçen Şubat ayında uzlaşma sağlamıştı. Ancak Avrupa Parlamentosu uzlaşmaya onay vermeyi reddetmişti.

Yeni uzlaşmada bütçedeki rakamlar aynı kalıyor. Ancak Avrupa Parlamentosu'na yıl sonunda harcanmayan paranın, ertesi yılın bütçesine eklenmesi ödünü verildi. Şu andaki uygulamada yıl sonunda harcanmayan para, ulusal bütçeler geri dönüyor.