ABD'yi karıştıran dergi

ABD'de yayımlanan ünlü müzik dergisi Rolling Stone, kapak fotoğrafı ile şimşekleri üzerine çekti. Derginin ağustos sayısının kapağında beklenmedik bir isim yer aldı.

Amerikan müzik dergisi Rolling Stone ABD'de büyük bir öfkeye yol açtı. Dergi, ağustos sayısının kapağına Boston’daki bombalı saldırıların sanığı Cevher Çarnayev‘in fotoğrafını taşıyarak, eleştirilerin hedefi oldu. Dergi, 4 kişiyi öldürmekle yargılanan sanığı, tıpkı bir Rock yıldızı gibi göstermekle suçlanıyor. Rolling Stone dergisinin kapağında genellikle müzisyenlere ve rock yıldızlarına yer veriliyor.

Derginin kapak fotoğrafında, 19 yaşındaki Cevher Çarnayev, kıvırcık koyu renk saçları, kirli sakalı ve melankolik bir yüz ifadesi ile kameraya bakıyor. Fotoğrafın altında ise şu satırlar yer alıyor: "Bombacı. Umut vaat eden bir öğrenci, nasıl ailesi tarafından yarı yolda bırakıldı, radikal İslam’ın eline düştü ve bir canavar oldu." Rolling Stone dergisi, Boston saldırılarının sanığı için hazırlanan makalede Çarnayev'in çocukluk ve gençlik yıllarındaki arkadaşları, öğretmenleri ve tanıdıkları ile yapılan röportajlara yer verdi.

Okuyucuların öfkesi

Massachusetts Valisi Deval Patrick, derginin kapak fotoğrafını "zevksiz" olarak değerlendirirken, Boston Belediye Başkanı Thomas Menino ise "rezalet" olarak niteledi. USA Today gazetesinin internet sayfasında, ABD’nin Doğu kıyılarındaki metropollerde, birçok işletmenin dergiyi boykot etmek istediğini bildirdi. CVS ve Tedeschi Food Shops gibi büyük mağaza zincirleri, dergiyi boykot edeceklerini ve satışa çıkarmayacaklarını duyurdu. Yaklaşık 7 bin mağazasında derginin satışını yapan CVS tarafından Facebook üzerinden yapılan açıklamada, "Biz mağdurlara ve onların yakınlara saygı göstermek açısından bunun, doğru bir karar olduğuna inanıyoruz" ifadelerine yer verildi. Tedeschi Food Shops da "Terörizm ve müzik birbirine karıştırılmamalıdır" açıklamasında bulundu.

En büyük öfke gösterisi ise sosyal medyada sahne buldu. Derginin takipçileri Facebook üzerinden 15 binin üzerinde, çoğu negatif eleştiriler içeren yorum yaptı. Sosyal medyada, "Bir katili Rock yıldızı gibi göstermek nasıl bir rezalet" ya da "Bu insanlardan kahraman yapma" gibi yorumların ardı arkası kesilmiyor.

Dergiden savunma

Derginin Genel Yayın Yönetmenliği tarafından yapılan açıklamada ise şöyle bir savunmada bulunuldu: "Cevher Çarnayev’in genç ve bizim okuyucularımız ile aynı yaş gurubunda olması nedeniyle, konunun tüm yönlerini aktarmak ve nasıl böyle bir trajedinin ortaya çıktığına ve olayın bütününe ilişkin bir tablo ortaya koymak, bizim açımızdan önemli."

Cevher Çarnayev, ağabeyi Tamerlan Çarnayev ile birlikte 15 Nisan’da Boston Maratonu sırasındaki iki bombalı saldırıyı düzenlemekle suçlanıyor. Saldırılarda 3 kişi hayatını kaybetmiş, 260’dan fazla kişi yaralanmıştı. Cevher Çarnayev, ayrıca bir polisi öldürmekle de suçlanıyor. Tamerlan ise polisle girdiği çatışmada hayatını kaybetmişti.

Cevher Çarnayev, geçen hafta ilk kez mahkemeye çıkmış ve suçsuz olduğunu söylemişti. Bir sonraki duruşmanın ne zaman olacağı belirsizliğini koruyor. 19 yaşındaki Çeçen sanık, suçlu bulunması halinde ölüm cezasına çarptırılabilir.