Anastasiades: Önceliğimiz Ekonomi

Nikos Anastasiadis, Rum hükümetinin şu an için yoğunlaştığı konunun mali krizin yarattığı katmerli sorunları çözmek olduğunu söyledi.

Çarşamba günü Zivaniya Müzesi’nin ve Limasol bölgesindeki Vasa Kilaniu köyü muhtarlığı yeni binasının açılışında konuşan Anastasiadis, Kıbrıs sorununun, çok dikkatli ele alınması gereken çok önemli bir sorun olduğuna dikkat çekti.

Nikos Anastasiadis, yerel yönetimleri güçlendirmenin ve Avrupa Birliği Yapısal Fonları’nı kullanmanın hükümet ve yerel yönetimler arasındaki ilişkileri güçlendirmede önemli bir rol oynadığını belirtti.

Hükümetin son çabaları ve girişimleriyle uygulanmakta olan ortak fon projeleri için Avrupa’nın katkısının artmasının imtiyaz olarak görülmesi gerektiğini ifade eden Rum Yönetimi Lideri, bu çabalar ve dikkatlerin, mevcut yüz milyonlarca avronun daha etkin özümsenmesi için bu doğrultuda olması gerektiğini vurguladı.

Anastasiadis, “Avrupa Tarım Fonu tarafından finanse edilen projeler için Avrupa fonlarını 2013 için %50’den %85’e çıkarmayı başardık” şeklinde konuştu.

Bunun 2014 ve 2015 yıllarında da devam edeceğini, fonların %50’den %73’e çıkacağını kaydeden Rum Yönetimi Lideri, devletin en başta ve öncelikle ekonomiyle ilgili sorunların da dâhil olduğu büyük sorunlarla karşı karşıya bulunduğuna işaret etti. Hükümetin şu an için yoğunlaştığı konunun mali krizin yarattığı katmerli sorunları çözmek olduğunu belirten Anastasiadis, Kıbrıs sorununun, çözülmesi gereken çok önemli bir sorun olduğunu, umutla ve beklentiyle ülke için yeni bir dönemin başlaması amacıyla müzakereleri başlatmak için hazırlıklar yapıldığını anlattı.

Nikos Anastasiadis, “Amacımız ülkemizi işgal güçlerinden kurtarmak, yeniden birleştirmek, refah ve ilerleme beklentilerini dışarıda bırakmadan bütün vatandaşlarının insan haklarının olduğu, korunduğu modern bir Avrupa ülkesine dönüştürmektir” dedi.

Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki müzakerelerin sonbaharda başlaması bekleniyor.