Anastasiadis: TOTAL araştırmasını hızlandıracak

Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis, Fransız TOTAL Şirketi’nin Kıbrıs’ta bir doğal gaz sıvılaştırma terminali yapımına katılmakla ilgilenir göründüğünü söyledi.

Yapılan resmi açıklamaya göre Fransa’nın başkenti Paris’e yaptığı çalışma ziyaretini tamamlayan ve Cuma günü adaya dönecek olan Anastasiadis bugün yaptığı açıklamada, TOTAL şirketinin Kıbrıs’ın Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki iki izinli bloğunda araştırma ve kullanma sürecini hızlandırmak için çaba gösterdiğini belirtti.

TOTAL Şirketi’nin Başkanı ve CEO’su Christophe de Margerie ile yaptığı toplantısında sonra açıklamalarda bulunan Nikos Anastasiadis, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve Fransa Ulusal Meclisi Başkanı’yla yaptığı görüşmelerden memnun olduğunu, Kıbrıs’ın önceliği TOTAL şirketine vermekle doğru yaptığının belli olduğunu ifade etti.

Şirketle araştırma sürecini ve Münhasır Ekonomik Bölge’de sondajı hızlandırma olasılığını da ele aldıklarını kaydeden Cumhurbaşkanı, TOTAL’ın bir LNG terminali yapımına katılmakla ilgilendiğini açıkladı ve “Öyle görünüyor ki (bu ilgi) vardır” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmelerine ilişkin bir soruyu da Anastasiadis, “Avrupa’da krizin üstesinden gelme yolunun sadece tasarrufla olduğu görüşü değişmiş görünüyor” şeklinde yanıtladı.

Hollande’nin bir banka birliği ve diğer bir dizi taahhüdüyle ilgili olarak da Nikos Anastasiadis, bunun Kıbrıs’ın karşı karşıya kaldığı sorunları etkileyeceğini vurguladı.

TOTAL Şirketi’nin Başkanı ve CEO’su Christophe de Margerie de açıklamasında, şirketin hidrokarbon araştırma sürecini hızlandırmayı düşündüğünü, hem petrol hem de doğal gazın 12 ay süre alacağını belirtti.

Christophe de Margerie, sondajda ilerleme kararının daha sonra alınacağını açıkladı ve son olarak şirketin Cumhurbaşkanı’nın desteğine ihtiyacı olduğunu kaydetti.