At eti skandalı: 'Hileci' firmanın izni kaldırıldı

Fransa hükümeti, et işleme şirketi Spanghero'nun, at etini, bilerek, dana eti olarak sattığının belirlendiğini açıkladı.

Tarım Bakanı Stephane Le Foll, soruşturmaya devam edilirken şirketin et işleme izninin askıya alındığını söyledi.

Spanghero, suçlamaları reddiyor; şirketten yapılan açıklamada, ilgili etleri dana eti zannıyla işlediği belirtildi.

Avrupa'nın krizi

Dana eti etiketli ürünlerde at eti kullanılmasıyla ilgili

tıklayın

skandal 12 Avrupa ülkesinde kendisini gösteriyor; bu ülkeler arasında Fransa, İngiltere, Almanya, Romanya, İsveç ve İrlanda bulunuyor.

Spanhero eti Romanya'dan ithal ediyor, donmuş gıda ürünlerini Lüksemburg'taki fabrikasında üreten Comigel adlı şirkete satıyor.

"At eti, dana eti 'oluyor'"

Fransız tüketici işleri yetkilisi Benoit Hamon, etlerin Romanya'dan at eti olarak etiketlenerek gönderildiğinin ancak daha sonra etiketlerin değiştirildiğinin belirlendiğini söylüyor.

Hamon, bu zincirde, at etinin dana eti olarak etiketlendiği ilk halka olarak Spanghero şirketini belirlediklerini söyledi.

6 ayda 750 ton et

Fransız yetkililer, altı aylık bir süreci kapsayan "et operasyonunda" 750 ton etin naklinin yapıldığını tahmin ettiklerini söylüyor.

Yetkililer, Avrupa genelinde hazır gıda satan Comigel şirketinin de hileye karışmış olabileceğine ilişkin işaretler olduğunu söylüyor.

Rengi, dokusu

Comigel şirketinde çalışanların, dondurulmuş et çözüldükten sonra rengi, dokusu ve kokusundan etten şüphelenmiş olmaları gerektiğini, durumu bildirmemelerinin kuşkuların şirkete de yönelmesine yol açtığı söyleniyor.

Spanghero'dan yapılan açıklamada da, "Faaliyetleri sırasında Avrupa ve Fransa düzenlemelerine uydukları; dana eti olduğu düşünülen ürünlerin alınıp, nakledildiği" söyleniyor.

Önlem tartışması

Avrupa Birliği, üye ülkelerin, at etinin ürün etiketinde belirtilmeden satılması skandalına karşı yeni testler yapmaya çağırdı.

Avrupa Komisyonu'nun Sağlık'tan sorumlu üyesi Tonio Borg, sığır eti ürünlerinin Avrupa Birliği çapında at eti izi bulunup bulunmadığının tespit edilmesi için testlerden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

İrlanda Tarım Bakanı Simon Coveney ise, sorunun Avrupa Birliği çapında olduğunu ve çözümün de Avrupa çapında aranması gerektiğini belirtti.

Borg, üye ülkelerin 1 Mart'tan itibaren üç ay boyunca

tıklayın

DNA testleri yapması gerektiğini vurguladı.

Skandala karşı önlem arayışı Kıta Avrupası ve İngiltere'de bazı gıda ürünlerinde ''dana etinden üretilmiştir'' denilmesine rağmen ''at eti'' tespit edilmesini izliyor.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130214_horsemeat_later.shtml