Atina'daki Camide Sona Doğru

Yunanistan'ın başkenti Atina'da inşa edilecek cami için açılan ihale birçok kez ertelendi. 3 ay önce kabul edilen teklif neticesinde caminin inşasına başlandı. Caminin inşaatı üç ay içinde tamamlanacak.

Atina Avrupa'da kullanıma açık camisi olmayan tek başkent. Şehirde yaşayan yüz binlerce Müslüman namaz kılabilmek için kendi imkânlarıyla kiraladıkları apartman dairelerini mescide çeviriyor. Müslümanların bir cami inşa edilmesine yönelik talebine Atina hükümetleri yıllarca kulak tıkadı.

Bu talep nihayet karşılık buluyor. Meclisten iki yıl önce çıkan onaya rağmen cami inşasına bir türlü başlanamamıştı. Önce ekonomik imkansızlıklar, ardından da aşırı sağın tepkisi gecikmelere neden oldu.

ÜÇ AY İÇİNDE TAMAMLANACAK

Katılan firma olmaması nedeniyle caminin inşasına ilişkin ihale defalarca ertelendi. 2013 Kasım'ındaki altıncı ihalede dört büyük firmanın ortaklaşa verdiği teklif kabul edildi. 27 Ocak'ta ise ülkenin İmar Bakanlığı Denetleme Kurulu ihale sonucunu onayladı. Cami inşaatının yaklaşık üç ay içinde tamamlanması bekleniyor.

Atina'nın ilk camisi, Votanikos semtindeki askeri tesislerin içinde inşa ediliyor. Caminin inşası tamamlandıktan sonra caminin yolu açılacak. Deniz kuvvetlerine ait eski bir yapı camiye dönüştürülüyor. Caminin minaresi olmayacak. 350 kişilik olması beklenen caminin yaklaşık 900 bin euroya mal olması bekleniyor.

ÜLKEDE OSMANLI MİRASI BİRÇOK CAMİ VAR

Öte yandan, Atina'da çok sayıda Osmanlı mirası cami bulunuyor. Atina'daki Osmanlı mirası camilerden kuşkusuz en iyi korunmuş olanı Cizdaraki Camii. Monastiraki Meydanı'ndaki cami şimdilerde halk sanatları müzesi olarak kullanılıyor.

Atina voyvodası Cizdaraki Ağa tarafından 18. yüzyıl sonunda inşa edilen cami, bugün hala mimari şeklini büyük oranda koruyor. Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından cami depo, hapishane ve ordu bandosunun kışlası olarak kullanıldı.

OSMANLI CAMİLERİNİN BOYNU BÜKÜK

Atina'nın merkezindeki bir başka Osmanlı mirası cami ise Fethiye Camii. Fatih Sultan Mehmet'in Atina'yı ziyaretinden sonra inşa edilen cami, şu an tarihi eser deposu olarak kullanılıyor. Türkiye'nin caminin restorasyonuna yönelik taleplerinin ardından restorasyon süreci henüz tamamlanamadı. Oysa cami Atina'daki en eski Osmanlı eseri olarak biliniyor.

Plaka semtinde ise Küçük Cami'nin kalıntılarına rastlanıyor. Bugün Küçük Cami'den geriye kalan çok az şey olsa da Kültür Bakanlığı'nın tabelaları yüzyıllar önce inşa edilmiş olan caminin yerine işaret ediyor.

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı