AVRUPA DİPLOMATLAR BİRLİĞİ HEYETİ GAÜ MÜTEVELLİ HEYETİ İLE BİRARAYA GELDİ

KKTC’ye temaslarda bulunmak için gelen Uluslararası Diplomatlar Birliği Heyeti, KKTC’deki üniversitelerin Avrupa Birliği’ne akreditasyonu konusunda yapılacak çalışmaları değerlendirmek için Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Mütevelli Heyeti ile bir araya geldi.

GAÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, ziyarete Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı ve Federal Almanya Başbakanı’nın eski Ekonomi Danışmanı Emekli Büyükelçi Gunther Meinel, Diplomatlar Biriliği Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Bozçelik, İşadamı Manfred Hellwig, CP-BAU Yönetim Kurulu Başkanı ve İşadamı Rolf Heinecke, Kıbrıs ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. C. Uğur Özgöker ve Diplomatlar Birliği AB Danışmanı Musa Karademir ile Girne Amerikan Üniversitesi adına, GAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Memduh Erdal, CEO ve Yöneticiler Kurulu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, Rektör Prof. Dr. Yıldırım Öner ve Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Sadık Ülker ve Prof. Dr. Olgun Çiçek katıldı.

Görüşmede, KKTC üniversitelerinin uluslararası düzeyde tanınırlığı, öğrenci ve akademisyen değişim programları, AB’nin KKTC üniversitelerine bakışı, KKTC’nin AB ile olan ilişkileri ile birlikte konuyla ilgili yapılan ve yapılması gereken çalışmalar üzerinde, ekonomik ve ticari alanlarda yapılabilecek yatırım ve ortaklık konuları konuşuldu.

VEHBİ, “GAÜ 150’DEN FAZLA DÜNYA ÜNİVERSİTESİ İLE İŞBİRLİĞİ İÇERSİNDE”

GAÜ CEO’su ve Yöneticiler Kurulu Başkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Asım Vehbi, görüşmede Girne Amerikan Üniversitesi hakkında heyete bilgi vererek, GAÜ’nün KKTC’nin ilk üniversitesi olduğunu, 30’uncu akademik yılına yaklaştığı şu günlerde 85 farklı ülkeden akademisyen ve öğrenciyi bünyesinde barındırdığını söyledi.

Bölümlerin yüzde 90’ının İngilizce olduğunu, ayrıca üniversitede yaygın olarak ikinci bir dil kullanımının olduğunu belirten Vehbi, özellikle Almanca, Fransızca ve Çince’ye yoğun ilginin olduğunu, bunun yanında bir kısım programın da Türkçe ve Çince eğitim verdiğini vurguladı. Öğrencilerin yüzde 70’inin Türkiye’den, yüzde 20’sinin 85 farklı ülkelerden, ve yüzde 10’nun da KKTC’den geldiğini belirten Vehbi, dünya çapında 150’den fazla üniversite ile akademik işbirliği içerisinde olduklarını ve bu işbirliği çerçevesinde akademisyen öğrenci değişimleri ile müfredat paylaşımı yaptıklarını belirtti.

AB ve BM tarafından KKTC ve Kıbrıs Türkü’ne yönelik ciddi insan hakları ihlalinin yapıldığını da söyleyen Vehbi, bu insan hakları ihlalinin kaldırılması ve KKTC’de yaşayan insanlara uygulanan çağ dışı ambargonun artık BM ve AB tarafından anlaşma istemeyen tarafın aleyhine dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Vehbi ayrıca heyete, yapmış oldukları ziyaret için teşekkür etti.