BAĞIŞ'TAN AB AÇIKLAMASI

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türk-Alman ilişkilerinin gelecekte çok daha parlak olacağına inancının tam olduğunu belirterek, Şansölye Angela Merkel'in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ait olan, üç kez üst üste oyunu artırarak iktidar olma unvanını paylaştığını söyledi.

Bakan Bağış, Mannheim ve Frankfurt'u kapsayan iki günlük Almanya temaslarını AA muhabirine değerlendirdi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliğinin (UETD) davetlisi olarak geldiği Almanya'da çok kapsamlı ve önemli toplantılara katıldığını ifade eden Bağış, "Buradaki vatandaşlarımızın Almanya'nın geleceğinde söz sahibi olmak adına ortaya koydukları siyasi kararlılığı yakından gördüm" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çok önemsediği yurt dışında yaşayan Türklerin, yaşadıkları ülkelerin siyasetinde, medyasında, akademik dünyasında, kilit noktalara gelmeleri konusuda atmaya başladıkları adımların meyvelerini görmenin kendisini mutlu ettiğini vurgulayan Bağış, "UETD koordinasyon ve motivasyon görevi üstleniyor, ortaya koydukları azmi takdir etmek mümkün değil" diye konuştu.

Bağış, şunları kaydetti:

"Halkımızla iç içe olduk, derneklerini ziyaret ettik, pazarlarını gezdik. Çok keyifli anlar yaşadık. Sadece yurt içindeki değil yurt dışındaki vatandaşlarımızın da büyük çoğunluğunun umudu olmak, onlarla aynı havayı teneffüs etmek bize büyük enerji veriyor. Bu enerji ile biz Avrupa Birliği ile müzakere sürecinde önümüze çıkan engelleri teker teker yıkarız. Geçmişte Sayın Merkel, AB üyeliği yerine ayrıcalıklı ortaklık teklif etmişti. Her ne kadar İngiltere'nin bu opsiyonun üzerine atlama potansiyelini görünce bu fikirden vazgeçti ise de biz de sadece tam üyeliği kabul edeceğimizi vurguladık. Bugün Türkiye ile Almanya'nın, ilişki tarzı ayrıcalıklı ortaklıktır."

Türkiye'ye en çok turist gönderen, ülkede en çok şirketi olan, en çok dış ticaret yapılan ve en çok Türk'ün bulunduğu ülkenin Almanya olduğunun altını çizen Bağış, "Sayın Merkel, Avrupa'da oyunu artırarak üçüncü kez seçilen ikinci lider olmuştur. Bu unvan Sayın Başbakanımıza aitti. Bunu unvanı Sayın Merkel'le paylaştı. Ortak özelliklerini bir araya getirerek iki ülke arasındaki ilişkileri çok farklı bir noktaya, soyut konulardan uzaklaşıp, somut ortaklık kazamınlara dönüştüreceklerine yürekten inanıyorum. Türk-Alman ilişkilerinin gelecekte de çok daha parlak olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Bakan Bağış, iş adamları ile akşam yemeğinin ardından, beraberindeki heyet ile Frankfurt Havalimanı'ndan Türk Hava Yollarına ait tarifeli uçakla İstanbul'a hareket etti.