Barış Müzakerecileri Kıbrıs’ı ziyaret edecek

Dünyanın önde gelen barış görüşmecileri, Kıbrıs’taki iki toplumun üst düzey politikacıları, işadamları ve sivil toplum örgütleri liderleriyle katılımcı barış süreçlerinin zorluklarını ve faydalarını görüşmek üzere 18 Haziran Salı günü adaya gelecekler.

Yapılan resmi basın açıklamasına göre, Londra’da bulunan Engi Anlaşmazlık Yönetimi kuruluşu, her ikisi de kendi ülkelerinde baş müzakereci olan Kuzey İrlanda Milletvekili Jeffrey Dolandson’ı, Kuzey Afrika’dan Roelf Meyer’i adaya getirecek.  Kıbrıslı Rumların ancak % 9’u, Kıbrıslı Türklerin de ancak % 16’sı siyaset yapanların seslerini duyduklarına inandıklarına dikkat çekiliyor.

Jeffrey Donaldson, halk genelinin öncelikleri ve görüşleri dikkate alınarak Kıbrıs’ta daha katılımcı bir barış sürecinin zamanının geldiğini belirtiyor.  Donaldson’ın, İyi Cuma Anlaşması’nda ana taraf olarak kendi deneyimleri, barışın sağlanmasında daha geniş bir yaklaşımın değerinin önemli olduğuna kendini ikna ettiği biliniyor.

Güney Afrika anlaşmazlığında bir çözüm üzerindeki müzakerelere baş müzakereci olarak derinlemesine katılan Roelf Meyer de Kıbrıs’a gelmekle, daha şeffaf bir süreci desteklemek istiyor. Meyer, “Anlaşmazlığın özgeçmişini belirlemeden ve ‘çözümleri’ kalıplara oturtmadan önerilirse, ümit ederim ada halkı kıyaslamalı bir yaklaşımı öğrenmenin faydasını görür” şeklinde konuştu.

Adayı ziyaret edecek olan üçüncü müzakereci, Saray Bosna Nansen Diyalog Merkezi Direktörü Ljuljjete Goranci Brkic de bölünmüş toplumlardan söz etti ve konuya etnik ve ulusal bölünmeler karşısında bir diyalog açısından yaklaşmak istedi.  Brkic, “Demokratik uygulamaların gelişmesine ve Saray Bosna’nın anlaşmazlığının çözümüne yardımcı olmayı hedefledik” dedi.

Kendi deneyimlerini masaya koyarak Ljuljjeta Goranci Brkic, iki toplum arasında güven görüşmelerin cesaretleneceğini ümit ediyor.

Birleşmiş Milletler gözetiminde yapılan barış müzakerelerinin turları, ülkeyi yeniden birleştirecek görüşülüp kabul edilmiş bir anlaşmada başarısız olmuştu.  Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki müzakerelerin Sonbaharda başlaması bekleniyor.