BDP: İmralı heyeti krizi anlamsız

Paris'te cinayetleri sonrasında düzenlenen cenaze töreninde Öcalan posterlerinin olmaması ve törenin olaysız tamamlanması barış konusunda olumlu yorumların yapılmasına yol açmıştı.

Barış ve Demokrasi Partisi, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ömür boyu hapis cezası için tutulduğu İmralı'ya gidecek olan BDP heyetiyle ilgili tartışmalar için "anlamsız bir kriz" değerlendirmesi yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, daha önceki bir açıklamasında “teröristlerle kucaklaşanların” bu sürece dahil olamayacağını söylemiş, İmralı’ya gidecek isimler üzerinden tartışma başlamıştı.

Erdoğan bugünkü açıklamasında BDP’den söz konusu heyetin bu hafta veya önümüzdeki hafta İmralı'ya gideceğini söyledi.

BBCTürkçe’ye konuşan BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ise, “İsimler üzerinden yaratılan krizi yapay ve anlamsız buluyoruz. 100 yıllık bir sorunun çözümüyle ilgili samimiyet varsa bu krizin karşılığı yoktur.” diyor. Baluken kamuoyunda tartışılması gerekenin “isimler değil, barış süreci ve yol haritası” olduğunu belirtiyor.

İlk BDP heyeti

tıklayın

İmralı’ya 3 Ocak’ta gitmişti.

BDP: Haber bekliyoruz

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ANF’ye yaptığı açıklamada, “Adalet Bakanlığı adaya gidişin mümkün olduğunu belirttiği anda biz de resmi başvuru gerçekleştireceğiz. Dolayısıyla Adalet Bakanlığı’nın adaya gidişin mümkün olduğu konusunda haber bekliyoruz.” dedi.

Erdoğan, görüşmenin zamanına ilişkin “Bu hafta içinde olabilir. İlgili arkadaşlarım çalışmalarını yapıyorlar, bu hafta içinde olabilirse bu hafta içinde olmazsa önümüzdeki hafta içinde, ama olacak.” dedi.

PKK lideri Abdullah Öcalan’la yürütülen müzakereler kapsamında daha önce milletvekilleri Ahmet Türk ve Ayla Akat Ata İmralı’la gitmiş ve Öcalan’la görüşmüştü.

Erdoğan görüşmeye ilişkin, “Bu konuda Adalet Bakanlığımıza henüz bir müracaat söz konusu değil, o müracaatlar yapılacak. İlkelerimizi ortaya koyduk, o ilkelerimiz çerçevesi içinde uygun olanlardan 2 ya da 3 kişi adaya gönderilebilir.” dedi.

Barış ve Demokrasi Partisi'nin İmralı ile temaslarının yanısıraönde gelen yetkililer ile ABD ve AB'nin de terörist olarak kabul ettiği PKK arasında görüşmelerin

tıklayın

Kuzey Irak'ta yapılabileceği haberleri çıkmıştı.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130213_turkey_kurds.shtml