Bedava Sağlık Hizmeti 1 Ağustos'ta Bitiyor

Rum Sağlık Bakanlığı bedava sağlık hizmeti alma hakkına sahip olanlarla ve devlet hastanelerinde uygulanacak harçlarla ilgili yeni yasayı 1 Ağustos 2013 itibarıyla uygulamaya koyuyor. Bu kapsamda Ağustos ayından itibaren, hali hazırda B sınıfı sağlık kartı hamili olanlar ile Kıbrıslı Türkler hastanelerden bedava sağlık hizmeti alamayacak.

“1 Ağustos’ta bugün B kategorisi kart hamini olanlar ve bugüne kadar gelir kriterlerine bakılmaksızın bedava sağlık hizmeti verilen Kıbrıslı Türkler hastanelerden çıkacak. Bu iki kategoride sağlık kartları artık geçerli olmayacak.

Ancak şu hallerde bedava sağlık hizmeti alma hakkı olacak:

- Bugün B kategorisinde sağlık kartı olup da gelirlerinde azalma olanlar, gelir kriterlerine uymaları halinde yeni hak sahibi kartı alabilecekler.

- Kıbrıslı Türkler üç yıl Sosyal Yardım Dairesi’ne yatırım yapmaları,  gelirlerini Kıbrıs Cumhuriyeti makamları aracılığıyla ispat etmeleri ve gelir kriterlerine uymaları halinde bedava sağlık hizmeti kartı alabilecekler.

B kategorisi ve Kıbrıslı Türklerin sağlık kartlarının iptal edilmesiyle, sürekli bedava sağlık kartlarının iptali/yenilenmesi yolu da açılıyor.  Bu kartlara bugün çok çocuklular, emekliler ve devlet memurları sahip.

- Pembe renkli sürekli sağlık kartları 31 Ekim’e kadar geçerli olacak. Bunlarla birlikte, müzmin hastalığı olanların elindeki yeşil kartlar da 31 Ekim itibarıyla iptal olacak

- 1 Kasım’dan itibaren bu kartların yenilenmesi gerekiyor

- Emekliler yeni sağlık kartı alacak

- 1 Ağustos itibarıyla katkı programına girecek devlet memurları bedava sağlık hizmeti için yeni kart alacak

- Çok çocuklu aileler için gerek katkı programı gerek gelir kriterleri yürürlükte kalacak. Yani gelir kriterleri bedava sağlık hizmeti almalarını kapsıyorsa kartları yenilenecek.

- A kategorisinde bedava sağlık hizmeti alma hakkı olanların ellerindeki kartlar, süreleri bittiği tarihte iptal olacak ve hamillerinin gelir düzeyleri yeniden incelemeye alınacak.

Sağlık kartlarından bağımsız olarak yeni gelir kriterleri ve devlet hastaneleri tarafından alınacak yeni harçlar 1 Ağustos 2013 itibarıyla geçerli olacak. Yeni gelir kriterleri:

1-Bakmakla yükümlü oldukları başkası bulunmayan kişiler: 0-15 bin 400 Euro

2-İki üyeli aile: 30 bin 750 Euro

3-üç üyeli aile: 32 bin 450 Euro

4-dört üyeli aile: 34 bin 150 Euro

5-İlave her çocuk için ekstra bin 700 Euro

Gelirleri düşen B kategorisi kart hamili olanlar bu kriterlerden geçecek, 2 ay sürekli işsiz olan herkesin bedava sağlık hizmeti alma hakkı olacak.”