Bizim YYK, RTÜK'ten Beter Oldu

Yayın Yüksek Kurulu, 27.06.2013 tarih ve YYK/12/2013-K sayılı toplantısında yayın raporlarını değerlendirerek iki kanala yazılı, bir kanala da para cezası verme kararı aldı.

Kurul; Kanal T’de 23.06.2013 tarihinde yayınlanan “Gündem Özel” programında, değiştirilmiş şekli ile 39/97 sayılı “Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası”nın 5 (3) maddesinde yer alan “Genel ahlak ve toplum huzurunu koruma” ilkesinin ihlal edildiğini saptamış ve anılan yasanın 43 (2) (A) maddesi gereğince yazılı olarak uyarılmasına; Genç TV’de 23.06.2013 tarihinde ise yayınlanan “Er Meydanı” programında, değiştirilmiş şekli ile 39/97 sayılı “Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası”nın 5 (3) maddesinde yer alan “Genel ahlak ve toplum huzurunu koruma” ilkesinin ihlal edildiğini saptamış ve anılan yasanın 43 (2) (A) maddesi gereğince yazılı olarak uyarılmasına; Ada Tv’de 27.06.2012 tarihinde yayınlanan “Öğlen Ajansı” programında ise, değiştirilmiş şekli ile 39/97 sayılı “Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Yasası”nın 5 (10) maddesinde yeralan “kişi veya kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, zarara uğratıcı aşağılayıcı veya iftira niteliği taşıyan yayın yasaklarına uymak” ilkesinin bir yıl içinde 3. kez ihlal edildiğini saptamış ve anılan yasanın 43 2(B) maddesi tahtında 5.000 TL (Beş Bin Türk Lirası) para cezası verilmesine karar vermiştir.

Ayrıca, ayni toplantıda kurulumuz, toplumu olumsuz yönde etkileyebilecek etik değerlerin dışında, toplumsal bütünlüğümüzü bozacak türde konuların yer aldığı haberlerde ve haber programlarında sunucuların ve içeriği hazırlayan editörlerin yüksek sorumlulukları bulunduğunu bu nedenle otokontrol sisteminin daha da önem kazanmakta olduğu kanaatindedir.

Kuruluşlar, Yayın Yüksek Kurulu Yasasının 34. Maddesinde ifade edilen yayıncı kuruluşların, seçim dönemlerindeki yayınlarını düzenleme yetkisine sahip olan Yüksek Seçim Kurulu’nun benimsediği yansızlık ve dürüstlük ilkelerine uymak durumundadırlar. Ayrıca Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların seçim dönemi süresince tarafsızlıklarını korumaları, ilgili yasaların ön gördüğü yasaklara uyması gerekmektedir.

Kamu ve Özel Radyo ve Televizyonların bu hususlara hassasiyet göstermesi kurulumuzun beklentisidir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Olgun Üstün

Başkan