BM Sonbaharı Bekliyor

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, adadaki iki toplum arasında doğrudan müzakerelerinin bu sonbahar başlayacağından umutlu olduğunu, iki tarafın hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Buttenheim, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyelerine Pazartesi günü BM Barış Gücü’nün Kıbrıs’taki göreviyle ilgili son taslak raporu ve Kıbrıs sorunuyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Lisa Buttenheim, “UNFICYP’in çalışması için bana destek verecekleri güvencesini sundular, ben de her zamanki gibi bu güvenceyi hissettim” şeklinde konuştu.

Kıbrıs müzakereleriyle ve Güvenlik Konseyi üyelerinin bu konuda görüş belirtip belirtmedikleriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Buttenheim, şöyle dedi:

“Herkes müzakerelerin yapılmasını bekliyor, bizim umudumuz bu sonbahar’dır.”

“Buna destek verdiler. Mayıs ayında yapılan akşam yemeğini de desteklediler. Ben de katıldığım için kendilerine iki liderin takdir edilebileceğini söyledim.”

“Akşam yemeğindeki görüşme iyi geçti. Gelecekte de bu tür görüşmelerin olmasını bekliyoruz.”

Tarafların bir sonraki ilerlemesinin ne olacağı sorusuna Buttenheim, bu hafta Kıbrıs Rum tarafının yeni temsilcisinin isminin açıklanmasının beklendiğini bildirdi ve şöyle devam etti:

“Bu yardımcı olacak olumlu bir ilerlemedir. Gerçek girişim anlamında eminim iki taraf hazırlanmaktadır. Bundan şüphem yoktur. Ancak her şey nasıl başlayacak onu söyleyemem.”

Kıbrıs’taki iki toplum arasındaki müzakerelere sonbaharda başlanması bekleniyor.

Nikos Anastasiadis ve Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletlerin verdiği bir akşam yemeğinde bir araya gelmişlerdi.