Brezilya'da protestolar etkisini gösterdi

Brazilya Kongresi, ülkede düzenlenen protestoların başlıca gerekçelerinden olan bir anayasa değişikliğini büyük çoğunlukla reddetti.

Hükümet karşıtı protestoları düzenleyenler, PEC 37 olarak adlandırılan anayasa değişikliğinin yargının gücünü ve yetkilerini azalttığını, bunun da ülkede yolsuzlukların artmasına yol açacağını savunuyorlardı.

Başta Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff olmak üzere Brezilyalı siyasetçiler, protestocuların endişelerini giderebilmek amacıyla birlikte çalışma kararlılığında olduklarını vurgulamışlardı. Anayasa değişikliği tasarısı, 9 kabul oyuna karşı 430 oyla reddedildi.

Cumhurbaşkanı Rousseff ve hükümeti, eylemcilerin talepleri doğrultusunda ülkede yapılacak reformlar için özel bir heyet oluşturulması için referandum düzenleme önerisini getirmiş ancak daha sonra bu öneri geri çekilmişti. Hükümet, hazırlanacak bir reform paketini doğrudan referanduma sunacak yeni bir öneri üzerinde çalışıyor. Referandumda, siyasî partilerin kampanya harcamaları ya da siyasî temsil konularında halka doğrudan sorular yöneltilmesi planlanırken, referandumun 7 Eylül ya da 15 Kasım'da yapılabileceği belirtiliyor.

Brezilya'daki tıp doktorlarının ve onları temsil eden kuruluşların karşı çıkmasına rağmen, ülkenin sağlık sistemindeki doktor açığını kapatmak için yabancı doktorların ülkede çalışmasına olanak verecek bir başka düzenlemenin ise uygulamaya sokulacağı açıklandı.

Öğrencilere ücretsiz ulaşım

Ülkede günlerdir devam eden protesto eylemlerinin ardından harekete geçen yöneticiler sadece hükümetle de sınırlı değil. Brezilya Senatosu Başkanı Renan Calheiros, tüm öğrencilere ücretsiz ulaşım olanağı getiren bir öneri hazırladı. Protestoların bir başka gerekçesi olan toplu taşıma ücretlerine gelen zam pek çok kentte geri çekilmişti. Brezilyalı yetkililer, bugün pek çok kentte yapılması planlanan büyük gösterilerin öncesinde, sosyal ve yasal alanda reform çabalarını hızlandırdılar.