Casusluk krizinde MOSSAD şüphesi

ABD ile Fransa arasındaki dinleme skandalına İsrail haber alma birimi MOSSAD'ın da karıştığı iddia edildi. Le Monde gazetesinde yer alan habere göre, dinlemelerin MOSSAD tarafından yapılmış olabileceği belirtildi. Haberde, önceki Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Elysee Sarayı'ndaki bilgisayarlarına 2012 yapılan korsan saldırının arkasında MOSSAD'ın bulunduğu ileri sürüldü.

Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'ndan (NSA) izleme faaliyetleri kapsamında bilgi isteyen Fransız yetkililere verilen yanıtta, İsrail haber alma birimi MOSSAD'ın işaret edildiği kaydedilen haberde telefon dinlemelerinin NSA ve MOSSAD tarafından yapılmış olabileceği iddia edildi.

"İspanya'da da telefon konuşmaları dinlendi" iddiası

Öte yandan, NSA'nın İspanya'da 60 milyondan fazla telefon konuşmasını dinlediği ileri sürüldü.

İspanyol basınında çıkan haberlerde, 10 Aralık 2012 ile 8 Ocak 2013 tarihleri arasında NSA'nın İspanya'da milyonlarca telefon konuşmasını dinlediği iddiası yer aldı.

El Pais ve El Mundo gazeteleri, ABD'nin dinleme skandallarını basına sızdıran Edward Snowden'ın elindeki gizli belgelere ulaşan Amerikalı blog yazarı Gleen Greenwald'ın yayınladığı bilgileri bugün manşetlerine çıkardı.

Gazete haberlerinde, İspanyol hükümetinin bu zamana kadar yaptığı "İspanyol politikacıların da dinlendiğine ilişkin elimizde delil yok" açıklamasının artık

geçerli olmadığı savunuldu.

El Mundo, İspanya ceza yasasına göre telefon dinlemelerin suç teşkil ettiğine dikkat çekti.

Haberlerde, NSA'nın "İspanya - Son 30 Gün" başlıklı belgesinde söz konusu bir ay içinde İspanya'da 60 milyon 506 bin 610 telefon konuşmasının dinlendiği belirtiliyor. NSA'nın ayrıca internetteki Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerle elektronik postaları da izlediği öne sürüldü.

ABD Büyükelçisi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı

Bu arada, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'un talimatı doğrultusunda ABD'nin Madrid Büyükelçisi James Costos'un bugün Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı bildirildi.

Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, Polonya'da resmi ziyarette olduğu için ABD Büyükelçisi ile İspanyol hükümetinin AB ile İlişkilerden Sorumlu Devlet Sekreteri İnigo Mendez de Vigo görüşecek.