Cenevre görüşmeleri sürmeli

Siyasi gruplar tarafından hazırlanan ve genel kurulda oylanarak kabul edilen kararda, bu ülkede özgürlük ve demokrasiye geçiş sürecinin hazırlanması için 2. Cenevre görüşmelerinin önemine güçlü vurgu yapıldı.

Kararda, Suriye yönetiminin kimyasal silahları vakit geçirmeden, söz verdiği zamanda imha etmesinin de önemine değinildi.

Suriye’deki çatışmalara kalıcı çözümün, uluslararası camianın desteklediği siyasi süreç ile gerçekleşebileceği vurgulandı.

AP’nin kararında, bu ülkede savaşan radikal unsurların ve yabancı güçlerin varlığından duyulan rahatsızlık dile getirilirken, Suriyeli muhalefetin birlik ve beraberliğinin ve daha iyi organize olmasının önemine değinildi.

Suriye’de evlerinden olan milyonlarca insanın dramına değinilen kararda, temel ihtiyaç ve hizmetler için AB ve uluslararası camianın seferber olması çağrısı yapıldı.

AP kararında, BM Güvenlik Konseyi’nin insani durumla ilgili acil bir karar tasarı hazırlaması yönündeki beklenti ifade edildi.

Suriye’de savaşan bütün tarafların, insani yardımların ulaşmasına daha fazla gayret etmesi ve çatışma bölgelerinde insani yardım kanallarının açık ve güvenli bir şekilde faaliyet göstermesi istendi.