Cevizin bu faydasını biliyor musunuz?

Modern çağın getirdiği yoğun çalışma temposu, stres ve düzensiz beslenme, unutkanlığı tetikliyor. Gençleri bile etkisi altına alan unutkanlığa karşı doğru beslenme hayati önem taşıyor. Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, hafızayı güçlendiren yiyecekler konusunda bilgiler verdi:

CEVİZ: Omega-3 yağ asidi açısından en zengin besinlerden biridir. Güçlü bir hafızaya sahip olmak için günde 3 adet ceviz tüketmek hafızayı canlı tutar.

BALIK: Omega-3 yağ asidinden zengin, trans yağ asitlerinden fakir bir beslenme düzeni, beyin sağlığı açısından önemlidir. Unutkanlığı önlemek için haftada 2 gün balık yemek şart. Eğer balık tüketemiyorsanız günde 1 gram omega-3 takviyesi almanızda fayda var. Ancak omega-3 yağ asidinin tüketim miktarı yaşa ve hastalık durumuna göre değişebiliyor.

KARANFİL ÇAYI: Zihni canlandırıp, unutkanlığı geçirici etki gösteriyor. Karanfil çayı, kalp çarpıntısına da iyi geliyor. Karanfilin ayrıca dişleri güçlendirici etkisi de bulunuyor. Bir tutam karanfili 1-2 bardak su ile bir demilikte kaynatın. 5 dakika bekledikten sonra balla tatlandırarak için.

KEREVİZ: Beyni güçlendirir. Sinir yorgunluğunu ve unutkanlığı giderir. İdrar sökücü özelliği de vardır. B vitamini ve demir içeren kereviz, böbrek taşlarının ve kumlarının atılmasına yardım eder. Kan ve süt yapımını destekler, karaciğeri temizler. Kereviz, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve romatizmada da yararlıdır.

ÜZÜM: Özellikle kuru üzüm, zihni kuvvetlendirir. Her gün 1 avuç yenilmelidir.

CİĞER: B12 vitamini beyin ve sinir hücrelerinin gelişiminde önemli yere sahiptir. Alzheimer hastalığına karşı etkilidir. Bu nedenle peynir, yumurta ve ciğer gibi B12 zengini yiyeceklerin tüketilmesini öneririm.

AHUDUDU: Bahçelerde yetiştirilebilen yararlı bir bitkidir. Zindelik verir, zihinsel yorgunluğu giderici güce sahiptir.

BİTTER ÇİKOLATA: Kakao içerisindeki "flavonlar" nedeniyle beyindeki kan akışını hızlandırır. Bu nedenle hafızayı çalıştırıcı özelliği vardır. Ancak kalorisi yüksektir, sınırlı oranda tüketilmelidir.