Çin'de Milyonlar Ölebilir

Çin'de büyüme hızına paralel olarak tehlike boyutlarına ulaşan çevre ve hava kirliliği yüzünden son 30 yılda akciğer kanseri vakaları beş kat arttı.

Çin'deki yoğun hava kirliliğiyle ilgili olarak ülkenin başlıca solunum yolları hastalıkları uzmanı ciddi uyarılarda bulundu.

Daily Telegraph'ta yer alan habere göre, Şangay'daki Zongşan Hastanesi'nde solunum yolları bölümünün başı Bai Çunşue hükümetin hava kirliliğine karşı kararlı bir şekilde harekete geçmemesi durumunda milyonlarca hayatın gereksiz yere kaybedilebileceği uyarısı yaptı.

Son 30 yılda ülkedeki akciğer kanseri vakalarının beş kat arttığını vurgulayan Bai, bunun başlıca nedeninin hava kirliliği ve tanı tekniklerinin gelişmesi olduğunu söyledi. Doktor Bai, akciğer kanseri vakalarında birinci nedenin yine tütün olduğunu, ancak hava kirliliğinin de ikinci en büyük neden olduğunu vurguladı.

Ulusal Bilimler Akademisi'nin Çinli ve yabancı bilim adamlarının yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle ömrün ortalama 5,5 yıl kısaldığı bildirildi.

Araştırmada, 1981 ile 2000 yılları arasında 90 kentte havadaki partikül oranlarının toplandığı ifade edilirken, yoğun oranda insan sağlığına zarar veren madde bulunduğu kaydedildi. Ancak bu durum artık sadece kömür tüketimi ve kış aylarıyla sınırlı değil. Özellikle başkentte hava kirliliği ve zararlı partikül oranındaki artış, yaz aylarına rağmen yüksek seviyelerde seyrediyor.

Dünyada havası en kirli 20 şehirden 16'sı, dünyanın fabrikası olarak bilinen ve sanayi üretimi ile dünyanın en büyük ikinci ekonomisi haline gelen Çin'de bulunuyor. Resmi verilere göre, Çin'de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünyada astımdan ölenlerin sayısında yine bu ülke başı çekiyor.

Çin'de Mao zamanında alınan bir karara göre, Huay nehri kuzey ve güneyi birbirinden ayırıyor ve kuzey kesimlerde kalorifer kullanılarak büyük şehirler kömürle ısıtılıyor. Ayrıca, ülkenin dışa kapalı olduğu dönemde ağır sanayisinin yoğun olarak kömüre bağlı çalıştığı ifade ediliyor. Çin'de bu durum 1950-1980'de yapılan merkezi planlamanın etkisi olarak görülüyor ve halen kuzeyde birçok bölgede durum aynı şekilde devam ediyor.