Cinsel Eğitimin Gerekliliği Üzerine

Erol SABIR

Toplumuzda ne yazık ki cinsel eğitim hala daha  günümüzde tabu olarak görülmektedır. Ne yani çocuklara öyle ayıp şeyler mi öğreteceğiz? düşüncesini değiştiremedik. Toplumuzdaki bu önyargılara ragmen bilim cinsel eğitim olayını bu şekilde görmüyor. Kesinlikle cinsel eğitim gereklidir ve okul öncesi eğitimden başlanılarak eğitim kademesinin son basamağına kadar bu eğitim verilmelidir. Tabi ki şimdi okulöncesi dönem çocuğuna vereceğimiz cinsel eğitimin içeriği ile ilkokulda vereceğimiz cinsel eğitimin içeriği farklı olmalıdır.  Cinsel eğitimi öğretim programları içerisinde ayrı bir ders olarak ele almalı, bununla ilgili programlar geliştrimeliyiz ve okullarda derslerin başlamasına olanak tanımalıyız. Cinsel eğitim olmazsa sonucunda ne mi olur ? Bu sorunun cevabı çokta uzaklarda değil Gerek Türkiye basınından, gerekse ülkemiz basınında gittikçe artan çocuklara yönelik cinsel suçların (taciz ve/veya tecavüz) olaylarının artması sonuçlar arasındaki en vahim olanı malesef.

Geçenlerde internette bir video ile karşılaştım. Boolywood sinemasının meşhur aktörlerinden Aamir khan’ın çocuklara cinsel eğitim ile ilgili bilgiler anlattığı bi video. Videoda çocuklara, anne, baba ve doktorları dışında hiç kimsenin cinsel organlarına, bacaklarına, göğüslerine dokunamayacağını, doktorlarının dahi yanında anne ve babası olmadan bir çocuğa dokunmaması gerekitiği öğretiliyor. Ayrıca böyle bir cinsel tacive maruz kalmaları durumunda da çocuklara tavsiyeler veriliyor. Hemen ‘İmdat! Yardım edin! Şeklinde yüksek sesle bağrılması gerektiği, hızlı bir şekilde ordan uzaklaşarak güvenli bir yere gidip, olanları anne, babasına veya güvendiği bir yetişkine anlatması gerektiği vurgulanıyor. Ne güzel değil mi ? Biz neden çocuklarımız böyle eğitimler vermeyelim? Neden olmasın ? Yoksa siz hala daha günümüz dünyasında bir anne babanın veya öğretmenin çocuklarıyla bu gibi konuları konuşmaması gerektiğini mi düşünüyorsunuz? Ayıp şey mi bunlar? Öğretilmemeli mi? Çocuklarımız allah korusun cinsel tacize veya en kötüsü tecavüze uğradıktan, öldürültükten sonra mı yakınalım, ah keşke olmasaydı mı diyelim ?

Geçenlerde Türkiye basınında Irmak bebeğe, bir cani tarafından yapılanları hepimiz dehşet içerisinde öğrendik. Belki o çocuğa ailesi veya bir büyüğü tarafından cinsel eğitim verilseydi, cinsel tacizin ne olduğu, herhangi bir yetişkinin kendisine bu şekilde davrandığında ne yapması gerektiğini bilseydi şuan belki o çocuk sağ salim hayatta olacaktı. Şimdi harekete geçme zamanı aileler cinsel eğitim konusunda eğitim alın ve çocuklarınıza yarın çok geç olmadan bu bilgileri aktarın. Eğitim uzmanlarımız, bakanlığımıza ve okullarımıza açık çağrımdır: Biran evvel cinsel eğitim ile ilgili öğretim programlarını oluşturun, okullarda bu dersin gösterilmesinin önünü açın. Çocuklara ne mi öğreteceğiz? Bununla ilgili alandan uzmanların yer aldığı komisyon oluşturulsun, karar verilsin. Gerekirse çocuklar için bilgilendirici ders kitapları oluşturulsun. Mesela okul öncesi ve ilkokul dönemindeki çocuklara, cinsiyet rollerini, kendi ve karşı cinsin bedenini tanıma ile ilgili bilgiler, tacize uğradıklarını nasıl anlayabilecekleri, anladıklarında ne yapacakları, pedofilinin ne olduğunu öğretebiliriz. Konu uzun. Umarım bu yazım birilerini kış uykusundan uyandırır. Görüşürüz.