Çok Fazla Tatlı Yiyorsanız…

Tatlıları hepimizin çok sevdiği malum ve özellikle Türk mutfağında sıklıkla tercih edilen baklavaların, pastaların, çöreklerin, kurabiyelerin ve diğer yöresel tatlıların tüketimine lezzetlerinden dolayı bir dur demek oldukça zor olabiliyor. Ancak tatlıların vücut kimyası üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle bir o kadar da zararlı oldukları ve kalp damar hastalıklarından tutun da kilo sorunları ve kansere kadar pek çok hastalığa davetiye çıkardıkları biliniyor. Bu nedenle hem kadınlar hem de erkekler çok fazla tatlı yiyorum, ne yapabilirim sorusunu kendilerine sık sık soruyorlar ancak çözüm bulamayanların sayısı tahmin edebileceğinizden çok daha fazla.

Şekerleme ve tatlılara olan bu isteğinizi azaltabilmek sizin elinizde ve uygulamanız gereken bazı yöntemler bu süreci çok daha acısız hale getirebilir. Tatlılara yönelmemizi sağlayan şeylerden en önemlisi şehir hayatının beraberinde getirdiği yüksek stres ve sorumluluklardır. Özellikle hayatının büyük kısmını evde geçirenlerin bu strese daha fazla maruz kaldıkları, bunun sonucunda da kendilerini tatlıya verdikleri biliniyor. Bu süreci tersine çevirebilmek için kafanızı dağıtmanızı sağlayacak aktivitelerle ilgilenmeniz ve stresinizi dağıtmanız, gerekirse profesyonel destek almanız iyi olacaktır.

Ayrıca illa ki tatlı yemeniz gerektiğini hissediyorsanız bu tatlı miktarını meyveler vasıtasıyla elde etmeniz çok daha doğal ve sağlığa zararsız bir yol olacaktır. Bilhassa armut, elma, çilek, vişne ve kiraz gibi meyvelerin tüketimi hem kan şekerinizin dengeli olarak yükselmesini sağlayarak şeker hastalığına engel olacaktır, hem de sindirim sisteminizi içerisinde bulunan lifler sayesinde rahatlatarak daha sağlıklı hale getirecektir.

Pek çok diyette önerilen yöntemler tatlı krizleri ile baş edebilmek için de geçerli sayılmaktadır. Özellikle çok fazla şekerli ürünler tüketmek istediğinizde bol bol su içebilir ve iştahınızın kesilmesini sağlayabilirsiniz. Yoğun bir çay tüketiminiz varsa şeker krizlerinizin çaydan dolayı gerçekleşme ihtimali de yüksektir. Uzun bir vakit dilimine yayarak içeceklerinizde kullandığınız şeker miktarını giderek düşürebilir, kola gibi çok yüksek şekerli içeceklere bağımlılığınız varsa bunu gün be gün yavaş yavaş azaltabilirsiniz.

Bir anda tatlılara olan iştahınızı kesmeniz sizde yoksunluk hissi yaratacaktır ve dayanamadığınız anda maalesef daha fazla şeker tüketmenize neden olacaktır. Bu nedenle kademeli bir bırakma sürecini takip ederseniz vücudunuz yeni dengesine alışmakta zorlanmayacaktır.