Costa Concordia su yüzeyine çıkmaya başladı

İtalya'nın Giglio Adası açıklarında yarı batık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerini dik konuma getirme operasyonunda gemi 10 derece doğrultuldu.

GIGLIO ADASI 

 İtalya'nın Giglio Adası açıklarında yarı batık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerini dik konuma getirme operasyonunda gemi 10 derece doğrultuldu.

Adanın birkaç metre açığında yatık bir şekilde duran dev kruvaziyerin "parbuckling" sistemiyle dik konuma getirilmesi çalışmasının başlamasının üzerinden geçen yaklaşık 8 saatte gemi 10 derece daha dikleştirildi. Gemi, 55 derece daha dikleştirildiğinde deniz zeminine inşa edilen platforma oturtularak dik konuma getirilecek. 

Gemiyi bulunduğu yerden kaldırma ve yüzdürme projesini üstlenen İtalyan-Amerikan ortaklığındaki Micoperi-Titan Salvage konsorsiyumunun Micoperi şirketinden proje baş sorumlusu Sergio Girotto, yaptığı açıklamada, "Çalışmalarımız yolunda gidiyor. Her şey düzenli. Concordia şu ana kadar 10 derece daha doğrultulmuştur" dedi. 

Girotto, bu açıyla birlikte dev yolcu gemisinin bugüne kadar yaslanmış olduğu kayalardan tamamiyle ayrıldığını bildirdi. Gemiyi kaldırma ve yeniden yüzdürme operasyonunun ilk ve en hassas kısmı olan dikleştirme aşamasının kritikliği sebebiyle yetkililer, operasyonunun tamamlanmasının daha önce dile getirdikleri 12 saatlik süreyi aşabileceğini de kaydetti.

Uzmanlar, çalışmaların karanlıkta sürmesi ya da hava koşullarına ilişkin endişeleri olmadığını da ifade etti. 

Concordia'nın 20 aydır suyun altında kalan bölümünde yaşanan fiziki bozulmalar ise hemen dikkati çekiyor. 

Öte yandan Costa Concordia'ya yönelik operasyon nedeniyle Giglio Adası deniz trafiğine kapatılmış durumda.