Costa Concordia'nın enkaz kaldırma operasyonu başladı

İtalya'nın Giglio adası açıklarında 13 Ocak 2012’de kayalıklara çarparak kaza yapan ve o günden bu yana adanın birkaç metre açığında yatık halde bulunan Costa Concordia'nın yüzer hale getirilmesi çalışmasına başlandı.

GIGLIO ADASI

İtalya'nın Toskana bölgesine bağlı Giglio adası açıklarında 13 Ocak 2012’de kayalıklara çarparak kaza yapan ve o günden bu yana adanın birkaç metre açığında yatık halde bulunan Costa Concordia kruvaziyerinin yüzer hale getirilmesi çalışmasına başlandı.  

Toplam maliyeti 600 milyon avroyu bulan 114 bin ton ağırlığındaki Costa Concordia kruvaziyerinin kurtarma operasyonunun ilk aşaması olan geminin parbuckling yöntemiyle dik konuma getirilmesi işlemi, hava şartlarının düzelmesiyle sabah yerel saatle 09.00'da (TSİ 10.00) başladı. Operasyon sırasında Giglio adası deniz trafiğine kapatılırken, İtalyan sahil güvenlik birimlerinin Costa Concordia'nın etrafında geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü. 

19. yüzyılda varillerin çift ip sistemiyle döndürülmesinden gelen Parbuckling sisteminin ilk kez bu denli büyük bir gemi için uygulandığı operasyonun daha önce başlama saati 06.00 olarak açıklanmış ancak dün gece bölgedeki havanın yağışlı ve fırtınalı olması sebebiyle Sivil Savunma Genel Müdürü Franco Gabrielli, operasyonun başlamasının 2 saat ertelendiğini duyurmuştu. Teknik şartları hazır olan gemideki doğrultma işlemine, hava şartlarının düzelmesi beklenildiği için 3 saatlik bir gecikmeyle başlanmış oldu.  

Yetkililer, Costa Concordia'yı doğrultma işleminin herhangi bir aksilik yaşanmaması durumunda 10 ile 12 saat içinde tamamlanacağını ifade ediyor. 

İtalyan-Amerikan ortaklığındaki Micoperi-Titan konsorsiyumunun üstlendiği ve projelendirdiği dev operasyonda toplam 26 ülkeden 500'ü aşkın kişi görev alıyor. 

Parbuckling operasyonu başarıyla tamamlanırsa geminin 20 ay boyunca deniz altında kalan sancak tarafına 11 yüzdürme tankı monte edilmeye başlanacak. Bu işlemin de bahar aylarına kadar sürebileceği, bir yandan da geminin yüzdürülebilmesi için havaların iyileşmesinin bekleneceği ifade ediliyor. Herhangi bir engelin çıkamaması durumunda geminin, yüzdürme üniteleri ve römorkörlerin yardımıyla Piombino limanına çekilmesi planlanıyor. 

350'den fazla gazeteci takip ediyor 

Edinilen bilgiye göre, tarihi işlemin "Parbuckling projesi" ismi verilen ilk aşamasını, aralarında  AA muhabirinin de bulunduğu dünyanın pek çok ülkesinden gelen 350'den fazla akredite gazeteci takip ediyor. 

Ne olmuştu?

Costa Crociere şirketine ait Costa Concordia kruvaziyeri, 4 bin 200 yolcu ve mürettebatıyla 13 Ocak 2012'de Civitavecchia kentinden kuzeybatıdaki Savona kentine doğru akşam saatlerinde yola çıkmış, Toskana bölgesi sahillerinde bulunan Giglio adası açıklarındaki kayalıklara çarpmıştı. 32 kişinin yaşamını yitirdiği kazada, 2 kişinin cansız bedeni halen bulunabilmiş değil. Kaza sırasında gemide bulunan 10 Türk yolcu da yara almadan kurtulmuştu.