D Vitamini ve Gerçekler

D vitamini vücudumuz için en gerekli vitaminlerden bir tanesidir ancak hakkında en çok soru olan vitamin de yine kendisidir. Zira ilkokuldan beri öğrendiğimiz, D vitamini üretimi için güneş gereklidir bilgisi bu vitamini bizim için daha da gizemli kılar. D vitamini nedir, nerelerde bulunur diyenler için bu vitaminin gizemini kaldırmaya karar verdik.

Bu vitamin organlarımızda depolanabilen, yani yağda çözünen vitaminlerden bir tanesidir. En etkili şekilde almanın yolu ise her gün belli sürelerle direkt güneş ışığına maruz kalmaktan geçmektedir. Zira günde 10-30 dakika arasında herhangi bir koruyucu kullanmadan, tercihen yüzünüze güneş gelmeden yapacağınız bir güneş banyosunun size sağlayacağı D vitamini günlük ihtiyacınızın da üzerindedir. Bir kaç günde bir yapılan bu uygulamanın düzenli olarak D vitamini almanızı sağlayacağını unutmamalısınız.

Zira derinizde bulunan yağ hücreleri güneşten gelen UV ışınlarına maruz kaldıklarında D vitamini üretmeye başlarlar ancak bu zararlı ışınlara çok uzun süre maruz kalınması durumunda ise zarar görmeye başlarlar. Bu nedenle önerdiğimiz sürenin üzerinde korumasız bir şekilde kalmamanız sağlığınız için önemlidir. Ayrıca açık tenlilerin 10 dakika sınırına yakın, koyu tenlilerin 30 dakika sınırına yakın güneşlenmeleri gerekmektedir.

Onu önemli kılan noktalardan bir tanesi özellikle kas ve kemik sistemlerinde olan aktif kullanımıdır. D vitamini eksikliği olanlarda sık sık kemik ve kas ağrıları, eğrilmeler, kemik erimesi ve diğer iskelet sistemine dair rahatsızlıkların ortaya çıktığı belirlenmiştir. Bunun yanında solunum sisteminden tutun da kanserin engellenmesine kadar pek çok noktada önleyici etkisi olan D vitamini vücudunuzu koruyacaktır. Vücuttaki bir maddedeki eksikliğin kendiyle alakasız bölümleri bile etkilediğini aklınızda tutarsanız D vitamininin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

Ülkemiz oldukça güneşli olduğu halde özellikle yaz dönemlerinde insanların güneşten saklanırcasına tüm günlerini evde geçirmeleri nedeniyle en sık D vitamini eksikliği görülen yerlerden birisidir. Güneşlenme bilinci olmaması nedeniyle bu kişilerde besinler veya ilaçlar yoluyla D vitamini tedariği sağlanmalıdır. O halde gelin biraz da hangi besinler ile D vitamini ihtiyacınızı karşılayabileceğinize.

En kolay şekilde bu vitamini alabileceğiniz besinler arasında deniz ve balık ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta yer almaktadır. Protein açısından da oldukça zengin olan bu gıdalar her iki ihtiyacınızı da karşılayacaktır. Ancak besinlerden alınan D vitamini, güneşten alınanın aksine hem karaciğer hem de böbreklerde işlemden geçmek zorundadır ve bu da günlük ihtiyacınızın yemekler vasıtasıyla karşılanmasını oldukça zor hale getirmektedir. On dakika süren bir güneş banyosu, otuz bardak sütten alabileceğiniz D vitaminini zaten sağlayacaktır.

Bu nedenle hem kendinizi hem de çocuğunuzu sürekli olarak güneşten saklamaktan kaçınmalı ve kontrollü olarak kendinizi güneşe maruz bırakmalısınız. Koruyucu kremlerin D vitamini sentezine engel olacağını da unutmamalısınız.