Devrim muhafızları generalini kim öldürdü?

Suriyeli muhaliflerce öldürüldüğü duyurulan İranlı Devrim Muhafızları komutanı için Tahran'da yüksek düzeyde katılımlı bir cenaze töreni düzenlenirken, olayın oluş biçimi ve olası failleri konusunda çelişkili haberler geliyor.

İran'ın Beyrut Büyükelçiliği, General Hisam Hoşnevis'in Suriye'nin başkenti Şam'dan Lübnan'a giderken, Şam yakınlarında kendi ifadesiyle "silahlı teröristlerce öldürüldüğünü" duyurmuştu.

İran basınında ise Hoşnevis'in kimliği hakkında yeni ayrıntılar yer aldı. Gazeteler, Hoşnevis'in adının Hasan Şateri olduğunu yazdı.

General Şateri'nin öldürüldüğüne dair ilk haber Hüsam Hoşnevis olarak bilindiği Lübnan'dan Hizbullah'a yakın kaynaklarca açıklanmıştı.

İlk açıklamalarda Hoşnevis, İran'ın Lübnan'ın yeniden inşası komitesinin başkanı olarak tanıtılmıştı. Ancak kısa süre sonra kendisinin Devrim Muhafızlarının üst düzey yetkililerinden biri olduğu ve İran'da öne çıkan bir isim olduğu ortaya çıktı.

BBC Beyrut muhabiri Jim Muir, Devrim Muhafızı generali Şateri'nin öldürülmesinin "İran'ın Suriye ve Lübnan'daki etkisinin boyutlarına işaret ettiğini" söylüyor.

İran İsrail'i işaret etti

İranlı yetkililerin ise açıklamalarında "General Hasan Şateri Siyonist rejimin ajanları ve destekçileri tarafından katledildi" ifadelerini kullandı.

İran basınında Devrim Muhafızları Sözcüsü Ramezan Şerif'in "Şam'dan Beyrut'a seyahat etmekte olan General Hasan Şateri, Siyonist rejimin ajanları ve destekçileri tarafından şehit edildi" ifadeleri yer buldu.

Tahran'da cenaze töreninde konuşan İran Dışişleri bakanı Ali Ekber Salehi, generalin öldürülmesini "terörist eylem" olarak niteledi.

Devrim Muhafızları Generali Şateri'nin Lübnan-Suriye sınırın hangi ülkeye ait tarafında öldürüldüğüne dair ayrıntılar netleşmedi.

Associated Press haber ajansı adını açıklamadığı Şam'da bulunan bir İranlı yetkilinin Şateri'nin Suriye tarafında öldürüldüğünü söylediğini aktardı.

Suriyeli muhalif gruplardan ise generalin Salı günü keskin nişancılar tarafından vurulduğundan, aracında pusuya düşürüldüğüne hatta bir süre önce İsrail'in Suriye'de düzenlediği saldırılarda öldüğüne kadar varan açıklamalar geldi.

Fransız Haber Ajansı AFP, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, Şateri'nin Suriye'den Lübnan'a dönerken isyancıların aracına pusu kurması sonucu öldürüldüğünü aktardığını bildiriyor.


Haberin Kaynağı: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/2013/02/130215_iran_general_killing_shateri.shtml