Din adamından 'çalışan kadınlara cinsel taciz' çağrısı

Abdullah Muhammed el-Davud, mesajda 'kadın kasiyerleri cinsel olarak taciz edin' etiketini kullandı

Suudi Arabistan'da sosyal medya kullanıcıları, yazdığı Twitter mesajıyla kadın kasiyerlerin taciz edilmesi çağrısında bulunan bir yazar ve din adamının cezalandırılması çağrısında bulundu.

Sosyal paylaşım sitesi Twitter'da yaklaşık 100 bin takipçisi bulunan Abdullah Muhammed el-Davud, hafta sonunda gönderdiği mesajda 'kadın kasiyerleri cinsel olarak taciz edin' etiketini kullanınca yoğun tepki aldı.

El-Davud, taciz uygulamanın, kadınların çalışmasını önlemenin bir yolu olarak görüyor.

Ülkedeki muhafazakâr kesimden yoğun tepki gelmesine rağmen, Suudi Arabistan'da kısa süre önce, kadınların kamuya açık dükkanlarda çalışmalarına izin verilmişti.

Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkelerindeki çok sayıda Twitter kullanıcısı, gönderdikleri protesto mesajlarında El-Davud'un kadınların çalışmasını engelleme hakkı olmadığını belirttiler. Kimileri ise din adamını, cinsel içerikli saldırı ve şiddeti teşvik etmekle suçladılar.

'Müşteri çekmek için kullanılıyorlar'

Abdullah Muhammed el-Davud'a destek verenler ise, din adamının, katı muhafazakâr ülkenin İslamî kimliğini korumayı amaçladığını söylediler.

El-Davud, kadınların çalışmasına izin vermenin insan kaçakçılığıyla aynı anlama geldiğini, her iki durumda da kadınların ilgi çekmek için kullanıldığını savunuyor.

Suudi Arabistan'da kadınların akademisyen, öğretmen ya da doktor olarak sadece kadınların bulunduğu iş yerlerinde çalışmalarında izin veriliyordu.

Ancak Suudi kadınların artık erkeklerin de bulunduğu yerlerde çalışabilmesi, dahası, pek çoğunun daha önce sadece erkekler için uygun görülen meslekleri seçmesi ülkenin değişen zaman ister istemez ayak uydurma zorunluluğu olarak görülüyor.

En büyük tabu

Pek çok kişi, muhafazakâr değerleri savunmayı amaçladığı söylenen Abdullah Muhammed el-Davud fazla ileri gittiği görüşünde. Din adamı el-Davud'un kadınların çalışmasını engelleme yolu olarak, ülkenin en büyük tabularından birisi olan cinselliği daha da ötesi cinsel tacizi önermesi, Suudi Arabistan'ın sosyal örgüsüyle taban tabana zıt bir kavram.

Ancak bunlar, el-Davud'un tartışma yaratan ilk sözleri değil. El-Davud, daha önce de, bebekleri cinsel istismardan korumak için peçe takılması gerektiği görüşünü ortaya atmıştı.

Tüm bu tartışmalar içinde bir diğer ironi ise Abdullah Muhammed el-Davud'un görüşlerini, önde gelen Suudi din adamları tarafından ülke gençliğini zehirlediği ve yanlış yönlendirdiği söylenen sosyal paylaşım sitesi Twitter aracılığıyla açıklamış olması.